Dunarea face ravagii in sud-estul tarii. In incercarea disperata de a tine piept suvoaielor, autoritatile incearca sa ia toate masurile pentru a evita pierderea de vieti omenesti.
Doua inundari controlate au fost realizate, ieri, in judetul Ca
Dunarea face ravagii in sud-estul tarii. In incercarea disperata de a tine piept suvoaielor, autoritatile incearca sa ia toate masurile pentru a evita pierderea de vieti omenesti.
Doua inundari controlate au fost realizate, ieri, in judetul Calarasi pentru a limita pagubele care urmau sa se produca. Cele doua operatiuni au fost facute pentru a salva localitatile de pe Dunare, de la Fetesti si pana in Delta. Ieri, in jurul orei 13, autoritatile finalizasera procedurile de evacuare a terenului de pasunat din zona Calarasi-Raul. Pirotehnicienii urmau sa detoneze o portiune a unui dig de pe bratul Borcea. Incinta inundata controlat poate prelua un debit de 300 de milioane de metri cubi de apa. Proprietarii pasunilor din apropierea comunei Roseti, suprafata care insumeaza aproximativ 13.000 de hectare, vor fi despagubiti de Guvern. O prima bresa pe bratul Borcea a fost facuta, duminica seara, in apropiere de Fetesti, cele aproape 100 de milioane de metri cubi de apa inundand o suprafata de teren dintre localitatile Vladeni si Facaieni. Potrivit ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, deversarile vor ajuta la mentinerea unui nivel constant al apelor pe Dunare, protejand astfel toate localitatile aflate in aval de Fetesti. "Daca nu rupem digurile, prognoza ne arata cresteri ale nivelului Dunarii de 35 de centimetri la Fetesti sau 36 la Galati, spre exemplu. Nu stim daca autoritatile locale ar putea gestiona cum trebuie aceste cresteri asteptate, asa ca am decis sa pastram nivelul constant, prin preluarea apelor in aceste doua incinte", a explicat Sulfina Barbu. In comuna doljeana Rast, oamenii au fost evacuati sau au fugit din calea apelor, dupa ce Dunarea s-a revarsat prin bresa facuta de fluviu in digul din localitatea Catane. Autoritatile incepusera, ieri, sa evacueze aproximativ 10.000. Deversarea Dunarii a provocat pagube imense: peste 640 de gospodarii au fost inundate, iar 115 case s-au prabusit in localitatea Rast. Probleme serioase au fost si in localitatile Bistret, Negoi si Ghidici. DN 55 A, Calafat-Bechet, a fost inundat pe o portiune de zeci de metri. In aceasta zona au ramas izolati, alaturi de localnici, 32 de jandarmi si comandantul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj. Potrivit prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, autoritatile urmau sa evacueze 10.000 de oameni din zonele Bistret, Negoi, Rast si Ghidici, fiind pregatite adaposturi in spitalul din Poiana Mare si in spitalul si liceul din Bailesti. In acest sens sunt pregatite si 26 de camioane, 11 dintre ele aflandu-se in Rast, iar autoritatile judetene au solicitat Guvernului apa si hrana pentru 6.000 de persoane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.