Centrul de Training pentru Jurnalisti a organizat sambata, la Sibiu, o noua dezbatere in cadrul proiectului "Presa independenta "presa responsabila" realizat in parteneriat cu Asociatia Sibiu 2007 si Asociatia Civic Media si finantat de Departamentul
Centrul de Training pentru Jurnalisti a organizat sambata, la Sibiu, o noua dezbatere in cadrul proiectului "Presa independenta "presa responsabila" realizat in parteneriat cu Asociatia Sibiu 2007 si Asociatia Civic Media si finantat de Departamentul de Stat al SUA prin intermediul Ambasadei SUA la Bucuresti.
Proiectul se adreseaza in primul rand jurnalistilor din presa locala si propune lansarea unei dezbateri nationale pe tema necesitatii respectarii unui cod de etica de catre jurnalisti. La dezbaterea de la Sibiu, mediata de jurnalistul Victor Roncea, de la cotidianul ZIUA, au participat numerosi ziaristi din presa scrisa si audio-vizuala, din Sibiu si Medias, precum si studenti ai Facultatii de Jurnalism din Sibiu. Roncea a prezentat in preambulul dezbaterii cazurile "Guvernul vs Gojdu" si "Serviciile secrete vs presa independenta". Cu aceasta ocazie, vorbitorul a afirmat ca este necesara dezvoltarea unui jurnalism bazat pe profesionalism si constiinta civica pentru a contribui eficient la consolidarea democratiei. "Unul din rolurile noastre este sa trezim atitudinea opiniei publice prin spirit civic si solidaritate, in interesul national. Actul de presa nu trebuie sa fie dependent de interesele patronatului, ci de respectarea unui cod etic insusit de fiecare in parte", a spus Roncea.
Jurnalistii sibieni "vanati" de mafie
Jurnalistii sibieni au afirmat ca se confrunta cu reale probleme din partea autoritatilor si a patronatelor in ceea ce priveste derularea si publicarea unor anchete. Astfel, ziaristii independenti sunt "vanati" in Sibiu, la propriu. Daca refuza compromisul sunt supusi la presiuni prin intentarea a zeci de procese, pusi pe liber sau amenintati si atacati de exponenti ai mafiei locale. Albin Marinescu, jurnalist la ziarul "Justitiarul" a vorbit si despre coruptia din presa sibiana, sustinand ca "se scrie la comanda". Dan Tomozei, de la "Dacii liberi" a expus numeroasele acte de coruptie ale autoritatilor locale, motiv pentru care, asupra sa a fost asmutit, in plina zi, un automobil de teren al unei oficialitati din localitatea Selimbar. Una dintre concluziile gazetarilor a fost aceea ca e nevoie de dialog constant pentru a consolida solidaritatea de breasla, fiind necesara profesionalizarea prin adoptarea si respectarea unor principii de etica, evidentiindu-se necesitatea sustinerii presei locale de catre cea centrala. Jurnalistii veniti de la Bucuresti vor inainta Delegatiei Comisiei Europene dosarul ilegalitatilor comise de autoritatile din Sibiu. In urmatoarele saptamani vor fi organizate intalniri similare la Focsani si Constanta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.