Schimbarea care a avut loc recent la conducerea Camerei Deputatilor, prin inlocuirea domnului Adrian Nastase cu liberalul Bogdan Olteanu din tanara generatie de politicieni, da roade. Miercuri seara, domnul Olteanu a denuntat, la o dezbatere organiza
Schimbarea care a avut loc recent la conducerea Camerei Deputatilor, prin inlocuirea domnului Adrian Nastase cu liberalul Bogdan Olteanu din tanara generatie de politicieni, da roade. Miercuri seara, domnul Olteanu a denuntat, la o dezbatere organizata de "Pro Democratia", excesul de putere de care beneficiaza, inca, serviciile secrete: "avem o problema cu puterea serviciilor, avem o problema grava legata de banii serviciilor si avem o problema grava legata de fostii securisti", a declarat domnul Olteanu. Domnia sa detine a treia functie in stat, dupa presedintele Romaniei si presedintele Senatului. Au trecut vremurile cand presedinte liberal al Senatului era un personaj venerabil, laudat de Nicolae Plesita - unul din fostii sefi ai institutiei - pentru felul in care servise, ca informator, Securitatea.
Investigarea se ciocneste de sfera larga a secretului de stat, pe care si actualele servicii o apara.
Iata ce a mai declarat, deunazi, domnul Olteanu: "daca ma intrebati care e bugetul serviciilor secrete, am sa va spun: nu stiu!", dupa care a adaugat ca aceste servicii desfasoara activitati economice sub acoperire (ca pe vremea comunistilor, adaugam noi...) "si dispun de bani secreti" (ca pe timpul comunistilor...).
Seful statului merge pe alta linie, el si-a exprimat regretul ca SRI a ajuns in mijlocul unor dispute politice si a dat asigurari ca va face tot posibilul sa nu se mai intample... De ce n-a relevat mai demult aceste anomalii comisia speciala de control a activitatii SIE... Raspunde la aceasta intrebare fostul colonel de securitate "Dumitrescu", alias "Dragomir": "SIE (Serviciul de Securitate Externa) este cel care controleaza aceasta comisie, in loc de a fi controlat de ea".
Securitatea si actualele servicii secrete au luptat si lupta pentru a-si apara secretele. Pentru a le descoperi, e nevoie de o munca de Sisif.
Domnul Cladiu Secasiu, noul presedinte al CNSAS, arata ca nici adeverintele "de buna purtare" eliberate de CNSAS nu prezinta incredere absoluta. Singurele adeverinte credibile sunt cele de colaborare cu Securitatea... Cele de necolaborare ar trebui confirmate prin cercetarea microfilmelor pe care SRI si SIE refuza, deocamdata, sa le puna la dispozitie.
In aceste conditii, stabilirea adevarului despre serviciile secrete va necesita inca multi ani - si concursul intregii societati - daca e vorba sa serveasca cel putin istoriei.
Infiintarea unor institutii cu acest profil este, deci, justificata...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.