Primele legi din pachetul privind reforma sanatatii, care vor intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, sunt cele care vizeaza exercitarea profesiilor de medic, dentist si farmacist, precum si organizarea si functionarea as
Primele legi din pachetul privind reforma sanatatii, care vor intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, sunt cele care vizeaza exercitarea profesiilor de medic, dentist si farmacist, precum si organizarea si functionarea asociatiilor profesionale specifice fiecari meserii. Finantarea unor cheltuieli de sanatate - intra si ea in vigoare, dar numai formal, pentru ca ministrul Sanatatii si cel al Finantelor au la dispozitie pana la 30 de zile pentru redactarea normelor care sa reglementeze modul de aplicare al legii.
Exercitarea profesiei de medic, Organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania, Exercitarea profesiei de medic dentist, Organizarea si functionarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, Exercitarea profesiei de farmacist, Organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania sunt primele acte normative initiate de ministrul Eugen Nicolaescu ale caror efecte vor fi resimtite imediat de catre angajatii sistemului sanitar.
In termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial vor intra in vigoare Legea Sanatatii Publice, cea privind Programele Nationale de Sanatate, Asistenta Medicala Comunitara, Legea Spitalelor, Asigurarile Sociale de Sanatate, Legea privind Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Legea Medicamentului.
In termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial intra in vigoare Legea privind Asistenta Medicala Primara, Legea privind Sistemul National de asistenta medicala de urgenta si prim-ajutor calificat, Legea privind efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana, in scop terapeutic, Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate, asigurarile voluntare de sanatate si Legea privind Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.
"Nu mai putin de 9 hotarari de guvern si 52 de ordine de ministru vor trebui elaborate in perioada urmatoare in vederea aplicarii pachetului de legi privind reforma in sanatate", a declarat ieri ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Nu exista riscul escaladarii inflatiei
Referindu-se la "taxa pe viciu", ministrul a tinut sa precizeze ca "teama guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei referitoare la escaladarea inflatiei ca urmare a introducerii acesteia este partial intemeiata, data fiind ca inflatia intra in apanajul BNR si orice factor de risc constituie desigur un motiv de ingrijorare". Nicolaescu a spus ca modul de aplicare a "taxei pe viciu" nu a fost inca stabilit cu Ministerul Finantelor Publice, dar se cauta solutii pentru ca nivelul acesteia sa nu fie mai mare decat cel prevazut in lege. "Anul acesta prognozam ca vom colecta din taxa aproximativ 100 de milioane de euro, iar la anul 200 de milioane de euro. Atat timp cat va fi respectat acest plafon al taxei nu cred ca exista pericolul escaladarii inflatiei", a conchis Eugen Nicolaescu.
Potrivit legii, persoanele juridice care produc sau importa produse din tutun contribuie astfel: pentru tigarete cu suma de 10 euro/1.000 de tigarete; pentru tigari si tigari de foi cu suma de 10 euro/1000 de bucati; pentru tutun destinat fumatului cu suma de 13 euro/kg. Persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare, asa cum sunt definite prin Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuie cu suma de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur. Persoanele juridice care realizeaza incasari din activitati publicitare la produse din tutun si bauturi alcoolice, contribuie cu o cota de 12% din valoarea acestor incasari, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata, iar respectivele contributii se constituie ca venituri proprii ale MSP incepand cu 1 ianuarie 2007.
Fara Legea Farmaciei
"Romania este singura tara din Europa care nu are inca o Lege a Farmaciei", a declarat ieri Constantina Tomescu, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, pachetul de legi privind reforma in sanatate excluzand acest titlu pentru o serie de reglementari ce urmeaza a fi stabilite cu specialisti europeni. "Solicitam de urgenta Guvernului Romaniei, ministrului Eugen Nicolaescu, sa initieze acest proiect de lege si sa-l promoveze prin asumarea raspunderii Guvernului", cere reprezentanta farmacistilor. Profitand de vidul legislativ, farmaciile se infiinteaza mai mult in zonele centrale si comerciale ale oraselor, iar pacientii din zonele defavorizate nu pot beneficia de medicamente, sunt de parere farmacistii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.