Alocarea fondurilor catre farmacii va fi facuta preponderent pe criteriul adresabilitatii, informeaza Casa Nationala de Asigarari de Sanatate (CNAS). Aceasta inseamna ca, pe viitor se va tine seama in mai mare proportie de numarul de pacienti care ap
Alocarea fondurilor catre farmacii va fi facuta preponderent pe criteriul adresabilitatii, informeaza Casa Nationala de Asigarari de Sanatate (CNAS). Aceasta inseamna ca, pe viitor se va tine seama in mai mare proportie de numarul de pacienti care apeleaza la serviciile fiecarei farmacii in parte. "Pana in prezent, numarul pacientilor care se adresau farmaciei conta doar in proportie de 20% in stabilirea fondurilor, dar de acum incolo ponderea acestui criteriu creste la 60%. Modificarea are ca scop repartizarea mai echilibrata in teritoriu a banilor pentru medicamentele compensate si gratuite, deoarece s-a constatat ca pana acum peste un sfert din farmaciile din tara ramaneau cu fonduri neutilizate la sfarsitul fiecarei luni, in timp ce unitatile farmaceutice situate in locuri cu vad comercial bun epuizau prematur sumele acordate de casele teritoriale de asigurari", precizeaza CNAS.
Noutatea este cuprinsa intr-un Ordin comun al Ministerului Sanatatii si CNAS de modificare a normelor de aplicare a contractului-cadru de acordare a asistentei medicale in anul 2005 (a carui valabilitate a fost prelungita pentru intreg anul 2006).
Tot prin Ordinul comun se modifica modalitatea de acordare a fondurilor catre spitalele cuprinse in programul DRG (de finantare pe caz rezolvat). Pana acum, doar 25% din bani erau acordati in functie de cazurile rezolvate, in timp ce bugetul istoric al fiecarui spital conta in proportie de 75% in alocarea fondurilor. In viitor, activitatea curenta a unitatilor sanitare cu paturi va conta in proportie de 50% in stabilirea finantarii, estimandu-se ca astfel spitalele vor acorda o mai mare atentie eficientizarii acestei activitati. Totodata, au fost reevaluati si indicatorii de complexitate a cazurilor rezolvate pentru fiecare spital, in functie de activitatea derulata pe parcursul anului trecut. Acesti indicatori sunt folositi in calcularea fondurilor alocate spitalelor.
Actul normativ modifica si criteriile de finantare a laboratoarelor de analize medicale, in scopul unei repartizari echitabile a banilor si asigurarii accesului mai bun al asiguratilor la acest tip de servicii. Noile criterii pun un accent sporit pe calitatea analizelor medicale si pe numarul pacientilor care se adreseaza fiecarui laborator in parte. Totodata, se introduc si criterii de repartizare a sumelor pentru serviciile de radiologie si imagistica medicala, renuntandu-se la finantarea suplimentara a centrelor de referinta.
Pentru 7 boli cronice (altele decat cele 4 de pana acum) se introduce obligativitatea scaderii adaosurilor comerciale, prin negociere, la medicamentele folosite in tratamentul acestor afectiuni. Adaosurile comerciale practicate de farmacii sunt acum cuprinse intre 14 si 33%. Scopul masurii este tratarea unui numar mai mare de bolnavi in conditiile acelorasi fonduri disponibile. Bolile cronice pentru care se va negocia adaosul comercial la medicamente sunt: starile post-transplant, hepatitele cronice B si C, ciroza hepatica, poliartrita reumatoida si artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta, bolile psihice, dementele, procedurile interventionale percutante dupa implantarea de stent, boala Gaucher, bolile oncologice (pentru tratamentul adjuvant cu analgezice) si accidentul vascular cerebral ischemic, inclusiv cel tranzitoriu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.