Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a respins ieri propunerea ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a-l numi pe procurorul militar Vasile Doana in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare. Este pentru prima data cand seful statului a lu
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a respins ieri propunerea ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a-l numi pe procurorul militar Vasile Doana in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare. Este pentru prima data cand seful statului a luat in seama avizul negativ - care are caracter consultativ conform legii - dat de Consiliul Superior al Magistraturii si nu a dat curs unei propuneri a ministrului Macovei. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat ieri ca presedintele Traian Basescu nu a semnat decretul de numire in functie a lui Vasile Doana, tinand cont de avizul Consiliului Superior al Magistraturii, chiar daca a fost consultativ si nu conform.
Monica Macovei a propus luna trecuta numirea procurorului Vasile Doana in functia de procuror militar sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar pe procurorul Dan Voinea pentru functia de procuror militar sef adjunct al Sectiei. Cei doi au fost propusi pentru functiile ramase vacante dupa revocarea din functie de catre Macovei a generalului Samoila Joarza (supranumit "generalul NUP") si colonelul Ionel Slavoiu, pentru ineficienta Sectiei Parchetelor Militare si tergiversarea unor dosare importante, precum cel al Revolutiei si cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Critici la adresa lui Doana
Pentru multi dintre magistratii cu vechime, propunerea lui Doana ca sef al generalului Dan Voinea a constituit o surpriza, comentata negativ. La sfarsitul lunii martie, Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu si-a dat avizul pentru propunerea lui Doana, in timp ce pentru propunerea lui Voinea s-a votat in unanimitate. Magistrati si avocati bucuresteni au criticat propunerea de numire a lui Vasile Doana in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare, sustinand ca de-a lungul carierei sale, acesta ar fi arestat nelegal persoane cercetate de el. Unul dintre aceste cazuri este cel al procurorului nemtean Stelian Olteanu, arestat in iunie 2002, pentru afaceri ilegale cu lemn in comuna nemteana Damuc. Dupa cateva luni de arest, Olteanu a fost eliberat, pentru ca, in final, sa fie data in dosar solutie de scoatere de sub urmarire penala, magistratul nefiind trimis in judecata. O inspectie efectuata de Parchetul Inaltei Curti in acest dosar instrumentat de Doana a dus la concluzia ca ancheta a fost un talmes-balmes si ca, datorita neadministrarii la timp a unor probe, multi dintre invinuitii din dosar, care au produs prejudicii mari padurilor din Neamt au putut scapa si chiar sa pozeze ulterior in victime ale unor abuzuri judiciare
Pe de alta parte, la inchiderea editiei, surse judiciare, citate de Mediafax, sustineau ca verificarile in privinta lui Vasile Doana au relevat faptul ca acesta este prieten cu Mihai Anitei, prin intermediul caruia magistratul l-ar fi ajutat pe Nissim Levy "in disputa juridica pe care o are cu fostii asociati de la firma Interlink". Din aceasta cauza Vasile Doana a fost respins de catre presedintele Basescu.
Firma Interlink este interesata sa-si recupereze 11 milioane de dolari de la Rafo Onesti, suma care reprezinta valoarea unor tranzactii cu produse petroliere. In cadrul investigatiilor privind Rafo Onesti, a aparut ca societate intermediara care a furnizat produse petroliere mai multor rafinarii din tara si firma Interlink Energy SRL din Bucuresti - ca reprezentant pentru Romania a Interlink Overseas Ltd cu sediul in Catrina House South Seide si Interlink Trading cu sediul Delaware din Statele Unite. In urma unor tranzactii, intre firma Interlink din Romania si Rafo Onesti s-a declansat un litigiu comercial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.