Cresterea preturilor la gaze naturale la consumatorul final, cresterea preturilor la utilitati, in general, ca rezultat al continuarii calendarului de aliniere a preturilor cu piata europeana, este adesea invocata in legatura cu pericolul scaderii ni
Cresterea preturilor la gaze naturale la consumatorul final, cresterea preturilor la utilitati, in general, ca rezultat al continuarii calendarului de aliniere a preturilor cu piata europeana, este adesea invocata in legatura cu pericolul scaderii nivelului de trai, scadere pe care, in motiunile sale parlamentare, opozitia o numeste "dramatica".
Este cert ca alinierea preturilor la nivelele cerute de integrarea europeana, prin impactul pe care il are asupra nivelului preturilor, duce la scaderea puterii de cumparare a salariilor. Pentru a evalua corect dimensiunea acestui impact, voi face o analiza a cifrelor. Etapele de majorare a pretului gazelor naturale la consumatorul final, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, au avut in anul 2005 urmatoarele influente asupra preturilor la aceasta categorie: 1 ianuarie 5%, 1 aprilie - 20%, 1 iulie - 10%, 1 octombrie - 2,5%. In anul 2006, influentele respective sunt: 1 ianuarie - 17%, 1 aprilie - 3,8%.
In acelasi sens, iata si influentele alinierii pretului energiei electrice, in ce priveste majorarile de pret la consumatorul final: 1 ianuarie 2005 - 4,6%, 1 iulie 2005 - 5,2%, 1 ianuarie 2006 - 1,85%.
Pentru a vedea care este costul social real rezultat din aceste cresteri de preturi este necesar sa corelam aceste cresteri cu coeficientul de ponderare din structura indicelui preturilor de consum. Potrivit structurii indicelui preturilor de consum pe anul 2006, coeficientul de ponderare a gazelor naturale este de 265 puncte ( din 10.000). Aceasta inseamna ca daca, de pilda, pretul gazelor s-ar dubla, efectul asupra inflatiei ar fi de 2,6%.
In acest context, putem calcula efectul alinierii asupra cresterii de ansamblu a preturilor. O crestere a preturilor la gaze naturale cu 17% de la 1 ianuarie 2006 are, asupra indicelui preturilor de consum, o influenta de plus 0,45%. O crestere de 3,8%, incepand cu 1 aprilie, are un efect suplimentar de 0,08%. Deci, pe total, cresterea preturilor la gaze va avea, asupra inflatiei, prin calcularea evolutiei indicelui preturilor de consum decembrie la decembrie, o influenta de cca 0,53%.
La aceasta influenta ce deriva din consumul gazelor naturale trebuie adaugata si cea care decurge din evolutia preturilor energiei termice, influentate in anumita masura de pretul gazelor naturale. Astfel, efectul unei cresteri a pretului energiei termice, ca o consecinta a cresterii pretului gazelor naturale, mai poate adauga in cresterea indicelui preturilor de consum, inca 0,38%. Aceasta duce, pe total, la o contributie la inflatie de peste 0,9%.
E drept ca aceasta influenta nu trebuie tratata unilateral. Este vorba despre o medie. Trebuie sa avem in vedere ca o mare parte a populatiei nu este conectata la reteaua de gaze sau, chiar daca este conectata, utilizeaza alte surse de caldura. Ceea ce inseamna ca influenta, pentru categoriile de populatie care sunt conectate la reteaua de gaze, in ce priveste erodarea puterii de cumparare, poate fi dubla, daca nu chiar tripla. Situatia este mai grea pentru categoriile sarace pentru care coeficientul de ponderare este mai mare de 2,65% in structura consumului.
Alinierea preturilor la gaze naturale, criticata adesea si, cum se vede, cu un anumit impact asupra puterii de cumparare a populatiei, este ceruta de integrarea europeana. Alimentarea industriei romanesti cu gaze naturale mai ieftine poate fi socotita ca incalcand spiritul liberei concurente.
Din pacate, perspectiva nu este prea incurajatoare. Pana in anul 2009 indeplinirea procesului de aliniere a pretului la gaze naturale presupune cresteri substantiale. Ele vor trebui facute de cei care guverneaza, indiferent care vor fi aceia si, evident, cei de la opozitie vor critica. Ramane, indiferent de jocurile politice, problema erodarii puterii de cumparare care, cum bine se vede, afecteaza mai ales categoriile sarace ale populatiei, din mediul urban.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.