Premierul italian in exercitiu, Silvio Berlusconi, nu recunoaste victoria in legislative revendicata de liderul Uniunii (alinata formatiunilor de centru-stanga), Romano Prodi, si contesta rezultatele scrutinului din 9-10 aprilie, publicate de Minist
Premierul italian in exercitiu, Silvio Berlusconi, nu recunoaste victoria in legislative revendicata de liderul Uniunii (alinata formatiunilor de centru-stanga), Romano Prodi, si contesta rezultatele scrutinului din 9-10 aprilie, publicate de Ministerul de Interne. "Nimeni nu poate spune ca a castigat", a afirmat liderul coalitiei de dreapta, "Casa Libertatilor", denuntand existenta "a foarte numeroase nereguli" comise, in opinia sa, in legatura cu voturile exprimate de cetatenii italieni din afara tarii. Berlusconi a cerut renumararea buletinelor de vot. Pe acest fond, Italia intra intr-o noua perioada de tensiuni politice.
Conform rezultatelor oficiale, Uniunea lui Prodi ar fi obtinut, in Camera Deputatilor, 348 de locuri, din 630, gratie noii legi electorale, care prevede o "prima pentru invingator" si, in Senat, 158 de fotolii, din 315, la un decalaj infim, de numai doua mandate, fata coalitia lui Berlusconi. Bonusul pentru Senat, care prevede acordarea unui avantaj pentru coalitia ajunsa pe primul loc, a fost introdus pe baza regionala. Tabara dreptei contesta, insa, 43.028 de buletine de vot, la Camera Deputatilor, unde, la numar de voturi, avantajul lui Prodi a fost de numai 25.224. Pentru Senat, sunt contestate 39.833 de voturi. Berlusoni a anuntat clar ca nu se poate vorbi despre victoria cuiva, decat dupa verificarea buletinelor. In urma numararii au fost anulate aproximativ doua milioane de buletine de vot. Procesul renumararii va dura cel putin o saptamana, astfel incat Prodi mai are de asteptat pana la eventuala instalare in fotoliul de premier.
Primaria Romei lanseaza o ancheta
Liderul Casei Libertatilor a fost cel mai longeviv sef de Cabinet din Italia post-belica, indeplininandu-si integral mandatul de cinci ani, desi au existat multe momente critice, inclusiv o remaniere guvernamentala, cu pierderea unor ministri.
Un incident ciudat vine parca sa legitimeze suspiciunile prim-ministrului in exercitiu. Ieri, la mai putin de 48 de ore dupa incheierea scrutinului, pe una din strazile Romei au fost gasite cinci urne de vot, continand sute de buletine valabil validate, informeaza surse oficiale din capitala italiana, citate de Rompres. Urnele erau abandonate in preajma unui birou de votare din cartierul roman Tuscolana
"Totusi, procesele verbale incheiate dupa votare au fost deja centralizate si au fost contabilizate", a declarat Giovanni Hermanin, seful personalului de la Primaria din Roma. "Nu mai putem polemiza pe tema corectitudinii scrutinului; totusi, vom cere o ancheta urgenta pentru a afla ce s-a putut intampla de au aparut aceste urne", a spus el.
Parchetul din Roma a deschis, la randul sau, o ancheta in legatura cu acest incident. (I.C.)
Prodi respinge "Marea Coalitie" cu dreapta
Romano Prodi a adresat ieri, in numele Uniunii de stanga, un "nu" hotarat propunerii lui Silvio Berlusconi de realizare a unei "Marii Coalitii", dupa modelul german. Astfel, la doua zile dupa anuntarea rezultatelor electorale, "Profesorul" a reafirmat "siguranta" de a fi invingatorul "oficial si definitiv" al alegerilor din Italia, in pofida contestatiilor adversarului sau, Silvio Berlusconi. "Nu este necesara o coalitie dupa modelul german, a afirmat liderul Uniunii, intrucat intrunim numarul majoritar pentru a guverna". Prodi a specificat ca va participa la consultarile pentru numirea unui nou sef de stat. Noul presedinte va avea sarcina de a-l mandata in mod oficial cu formarea noului Guvern, probabil, in a doua jumatate a lunii mai. In opinia liderului Uniunii nu exista nici cea mai mica posibilitate ca Silvio Berlusconi sa devina presedintele Republicii. Intre timp, Uniunea lucreaza intens la listele noilor ministri.
Papa nu si-a transmis felicitarile
Prodi nu pare surprins de faptul ca Peninsula este divizata dupa alegeri, diferenta de opinii fiind comuna oricarei democratii autentice: "Nu este nimic exceptional. Germania si Franta sunt, de asemenea, divizate. De altfel, diferenta dintre cele doua viziuni italiene ar putea fi comparate cu diferenta de conceptii dintre Bush si Kerry".
Profesorul a declarat implicit ca prioritatile absolute ar fi crearea Partidului Democratic si a grupurilor politice din Parlament. Pana acum, a mai relatat Prodi, am primit complimente pentru victorie de la numeroase personalitati, precum Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Jacques Chirac, presedintele Frantei. Faptul de a nu fi primit inca nici un telefon din partea Papei (pana ieri dupa-amiaza) era supus mai multor speculatii in politica si media italiene. (Claudia STANILA, Roma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.