Reprezentantii societatilor de investitii financiare (SIF) intentioneaza sa ceara Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si actionarilor proprii clarificarea statutului SIF, ca societati comerciale sau organisme de plasament colectiv, transm
Reprezentantii societatilor de investitii financiare (SIF) intentioneaza sa ceara Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si actionarilor proprii clarificarea statutului SIF, ca societati comerciale sau organisme de plasament colectiv, transmite Mediafax. Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat, la o dezbatere organizata de Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), ca SIF platesc atat impozit pe profit, ca societatile comerciale, cat si comisioane percepute de CNVM, ca operatori pe piata de capital. "CNVM si legislativul trebuie s-o spuna foarte clar. Daca vrem ca SIF sa fie organisme de plasament colectiv, atunci va trebui sa respecte reglementarile pietei de capital, inclusiv prevederile privind persoanele implicate si actiunea concertata. Daca nu, eliminam aceste reguli", a spus si presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman. Fercala a mentionat ca va propune in cadrul Adunarii generale extraordinare a actionarilor modificarea actului constitutiv al SIF. "Voi propune, chiar cu opozitia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), modificarea actului constitutiv. Actionarii trebuie sa decida ce vrem sa facem, daca vor ca SIF sa fie fond de investitii sau societate comerciala de tip grup financiar sau holding financiar", a mai spus Fercala.
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, a aratat ca, potrivit legislatiei, SIF sunt si fonduri de investitii si societati comerciale. "In cazul SIF functioneaza doua legi, una generala si una speciala. Legea speciala guverneaza, dar pe segmentele pe care nu le acopera, se aplica legea societatilor comerciale. Ar trebui ca prevederile din cele doua acte normative sa nu fie contradictorii", a afirmat Stoica. Reamintim, Parlamentul a aprobat, recent, o ordonanta de Guvern care prevede, printre altele, ca orice persoana va putea detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum 1% din capitalul social al acestor societati. Reprezentantii SIF au reafirmat, la dezbatere, ca Ordonanta nu este constitutionala, pentru ca incalca principiile privind proprietatea privata. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.