Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat, luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu exclude posibilitatea amplasarii unei baze in cadrul scutului antiracheta american. "Noi suntem tara de granita pentru NATO si vom fi si pentru UE, incep
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat, luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu exclude posibilitatea amplasarii unei baze in cadrul scutului antiracheta american. "Noi suntem tara de granita pentru NATO si vom fi si pentru UE, incepand din 2007. Este foarte important sa avem toate elementele de supraveghere necesare pentru apararea colectiva, europeana si euroatlantica, si astfel de proiecte sunt luate in calcul", a spus Atanasiu. "Am facut oferte si altor armate, nu numai armatei americane, pentru a utiliza facilitati militare din Romania", a mai dezvaluit Atanasiu, fara a preciza despre ce state e vorba. Este pentru prima oara cand oficialii romani admit posibilitatea instalarii unei baze in cadrul scutului antiracheta. Insusi ministrul Atanasiu afirma, la 27 decembrie 2005, intr-un raspuns scris la o interpelare parlamentara ca "partenerul american nu a propus discutarea sau negocierea unui proiect de tratat avand drept obiect instalarea de baze in cadrul scutului antiracheta, iar delegatia romana nu a solicitat aprobarea consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru negocierea unui asemenea document".
Informatii din presa franceza
Publicatia franceza Le Figaro anunta inca din 7 decembrie 2005, citand "surse sigure" ca Guvernul roman a inceput deja discutii cu partea americana in aceasta privinta. In articolul respectiv se aprecia ca Statele Unite ar putea alege Romania pentru instalarea unei baze in cadrul scutului antiracheta, intrucat Bucurestiul ar fi dispus sa faca mai multe concesii decat Polonia, tara cu care Washingtonul negociaza pe aceasta tema. Potrivit Mediafax, desi negocierile americano-poloneze pentru scutul antiracheta au inceput inca din 2002, informatiile privind amplasarea unei astfel de baze in Polonia au fost dezvaluite abia la 11 noiembrie 2005 de cotidianul Gazeta Wyborcza, iar Guvernul de la Varsovia le-a confirmat imediat. La 7 aprilie 2006, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Polonia, Witold Waszczykowski a dezvaluit ca Washingtonul a propus Varsoviei discutii detaliate. "Polonia nu si-a asumat deocamdata nici un angajament. Participam la discutii. Ascultam si analizam informatiile pe care ni le transmite partea americana", a spus Waszczykowski. "In cazul in care Polonia va fi aleasa drept partener in aceasta discutie, negocierile ar putea incepe in luna iulie", a adaugat el. Pe de alta parte, demersul Poloniei a provocat iritare in randul tarilor membre UE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.