O parte din euro-observatorii la Parlamentul European (PE) au refuzat invitatia la discutii a sefului statului. Deputatii PNL Tiberiu Barbuletiu si Mircea Cosea nu au mers la Palatul Cotroceni si l-au acuzat pe seful statului de depasirea atributi
O parte din euro-observatorii la Parlamentul European (PE) au refuzat invitatia la discutii a sefului statului. Deputatii PNL Tiberiu Barbuletiu si Mircea Cosea nu au mers la Palatul Cotroceni si l-au acuzat pe seful statului de depasirea atributiilor de presedinte. Pe de alta parte, liberalii Mona Musca si Nicolae Vlad Popa au fost prezenti la intalnire, pe care au considerat-o "necesara". Nici reprezentantii UDMR nu au dat curs invitatiei, in semn de protest fata de atitudinea din ultima vreme a lui Basescu la adresa Uniunii. Presedintele le-a solicitat euro-observatorilor sa transmita un mesaj convingator privind stabilitatea politica din Romania. Seful statului si-a exprimat increderea ca Raportul Comisiei Europene din luna mai nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare.
"O lectie de dirigentie nepotrivita"
Liberalul Tiberiu Barbuletiu a sustinut ca Traian Basescu doreste sa dea europarlamentarilor "o lectie de dirigentie nepotrivita". El a afirmat ca plangerea secretarului PPE Antonio Lopez-Isturiz privind ineficienta observatorilor romani la PE se poate referi strict la euro-observatorii de la grupul popular, respectiv la cei din PD si UDMR. "Basescu ar putea eventual sa invite la o mustruluiala pe cei de la PD", a spus Barbuletiu. El a precizat ca euro-observatorii liberali sunt permanent monitorizati de grupul ALDE si de PNL, din acest punct de vedere fiind "neavenit institutional ca Traian Basescu sa faca aprecieri la adresa noastra". Cei doi liberali absenti la intalnire au afirmat ca presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a fost informat de intentia lor de a nu participa.
"Trebuie sa respectam institutiile statului"
Pe de alta parte, deputatul Mona Musca a fost de parere ca intalnirea cu seful statului este necesara. "Din pacate, n-am stiut ca in acest timp, colegii liberali au hotarat ca nu se prezinta pentru ca nu au de ce sa dea rapoarte presedintelui", a spus cu regret Mona Musca, precizand ca este ciudat ca nu a fost informata de pozitia celor doi liberali. "Trebuie sa respectam institutiile statului. Daca am fost convocati la o intalnire cu o institutie cu rol in integrarea Romaniei la UE (n.r.- presedintie), natural ar fi trebuit sa nu transformam aceasta intalnire intr-o noua disputa politica", a sustinut Musca. Deputatul i-a luat apararea lui Traian Basescu, declarand ca acesta n-a facut decat sa-si indeplineasca obligatia de a transmite euro-observatorilor plangerile secretarului PPE.
Protestul UDMR
Nici euro-observatorii UDMR nu au fost prezenti la intalnirea cu presedintele. Cei trei reprezentanti ai Uniunii au sustinut ca absenta lor este un semn de protest fata de atitudinea, din ultima vreme, a sefului statului fata de UDMR. Oficial, euro-observatorii UDMR au motivat neparticiparea prin faptul ca au aflat prea tarziu despre invitatia presedintelui.
Reprezentantii PRM au acceptat invitatia lui Basescu, insa s-au ridicat si au plecat de la intalnire in semn de protest in momentul in care la intalnire a aparut fostul peremist Viorel Duca, deputat care, desi exclus din partid, pastreaza abuziv calitatea de euro-observator, dupa cum informeaza un comunicat al PRM. PRM sustine ca a avut o intelegere prealabila in acest sens cu Administratia Prezidentiala, dar, cum Viorel Duca a patruns in sala, la 15 minute de la inceperea intalnirii, chiar in timpul alocutiunii sefului statului, PRM a parasit discutiile. PC, in schimb, a fost reprezentat de senatorul Silvia Ciornei, iar din partea PD au fost prezenti toti euro-observatorii.
Pretentii prezidentiale
Presedintele Traian Basescu le-a solicitat ieri parlamentarilor observatori la PE sa actioneze pentru transmiterea unui mesaj convingator privind stabilitatea politica din Romania si a unui angajament din partea Executivului propice urmaririi obiectivului de aderare la 1 ianuarie 2007, a anuntat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat. In acesta nu se face nici o referire la faptul ca doar o pare din euro-observatori au dat curs invitatiei sefului statului. Acesta a subliniat importanta ca euro-observatorii romani sa informeze permanent parlamentarii europeni in legatura cu rezultatele si progresele obtinute de Romania in pregatirea pentru aderare si sa contribuie la crearea unei imagini fidele asupra stadiului de indeplinire a angajamentelor". De asemenea, Basescu le-a cerut euro-observatorilor sa acorde atentie cu prioritate pregatirii viitoarei rezolutii a Parlamentului European cu privire la capacitatea Romaniei de a deveni membru UE.
Sustinerea obiectivului european
"Presedintele Basescu i-a incurajat pe euro-observatori sa dea dovada de implicare constanta si proactiva in sustinerea obiectivului european al tarii noastre in grupurile parlamentare unde au fost desemnati si in care isi desfasoara activitatea", se mai arata in comunicat. Seful statului si-a exprimat increderea ca Raportul Comisiei Europene din luna mai nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare si va actiona favorabil in vederea stabilirii datei de 1 ianuarie 2007 ca termen definitiv al aderarii la UE. Basescu a precizat ca vor putea exista anumite clauze sectoriale, acestea nefiind insa pasibile sa conduca la activarea clauzei de salvgardare, ci avand ca efect numai conditionari, cu termene fixe, in privinta accesarii finantarilor europene. Au fost discutate si temele aflate pe ordinea de zi a Parlamentului European, precum si alegerile pentru stabilirea componentei nominale a delegatiei Romaniei in forul parlamentar european in perioada post-aderare. De asemenea, seful statului "a reafirmat viziunile de politica externa ale Romaniei, cu accent pe situatia din Balcanii de Vest si relatiile cu Republica Moldova", se mai precizeaza in comunicat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.