Judecatorii Tribunalului Bucuresti au solicitat Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) sa ia pozitie fata de o serie de discriminari aparute prin intrarea in vigoare la 7 aprilie 2006 a Ordonantei de urgenta nr. 27/2006, privind salarizarizarea j
Judecatorii Tribunalului Bucuresti au solicitat Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) sa ia pozitie fata de o serie de discriminari aparute prin intrarea in vigoare la 7 aprilie 2006 a Ordonantei de urgenta nr. 27/2006, privind salarizarizarea judecatorilor si procurorilor. Ca urmare, AMR a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu problemele ridicate de judecatori, cerand forului suprem al Magistraturii sa intervina pentru modificarea ordonantei la momentul trecerii ei prin Parlament. Conducerea AMR a aratat ca prin noul act normativ, magistratilor nu li se mai recunoaste functia de demnitate publica, idemnizatia unui judecator devenind reper salarial pentru stabilirea coeficientilor pentru diverse categorii profesionale care nu au nici o legatura cu Magistratura.
AMR sustine ca prin aceasta imaginea judecatorilor este "demonetizata" fiind date exemple considerate a fi inacceptabile. Astfel, potrivit ordonantei comentate de AMR: "o persoana fara studii juridice care functioneaza in staff-ul Institutului National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri sau Institutul National de Criminalistica are salariul unui judecator de judecatorie; agentul de politie are salariul unui judecator de judecatorie; ofiterul de politie judiciara de la DNA are salariul corespunzator unui judecator de curte de apel, la care se adauga drepturile salariale prevazute prin legea lor speciala, ceea ce conduce la un salariu superior unui judecator de curte de apel".
AMR mai arata ca este nefiresc ca "salarizarea procurorilor DIICOT si DNA sa fie superiorara judecatorilor care, in ierarhia profesiilor juridice, se afla pe cel mai inalt nivel si se pronunta asupra actelor de cercetare si urmarire instrumentate de procurori. In nici o tara din europeana sau in orice colt al lumii nu veti gasi o reglementare de natura discriminatorie ca cea promovata de Ministerul Justitiei in care sa se prevada ca judecatorii sa fie salarizati inferior procurorilor, ori ca politistii sa aiba salarii la nivelul judecatorilor de pe diferite trepte de ierarhie".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.