Tribunalului Bucuresti a decis, ieri, sa trimita procurorilor dosarul in care Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) il acuza de inselaciune pe revendicatorul unor terenuri din cartierul Henri Coanda, Ion Radu Fotnio, pentru ca actele in cauza sa fi
Tribunalului Bucuresti a decis, ieri, sa trimita procurorilor dosarul in care Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) il acuza de inselaciune pe revendicatorul unor terenuri din cartierul Henri Coanda, Ion Radu Fotnio, pentru ca actele in cauza sa fie verificate de anchetatori. ANL a facut o plangere penala impotriva mai multor persoane implicate in revendicarea unui teren de 26 de hectare, situat in localitatea Voluntari, langa Bucuresti, pe amplasamentul celui mai mare proiect al ANL, denumit Henri Coanda. Astfel, reprezentanta ANL, Ruxandra Carneanu, a sustinut in fata instantei de judecata ca doua acte depuse de Fotino, respectiv un certificat de delegator si un certificat de mostenitor, sunt acte false. In acest sens, unul dintre aparatorii "pagubitilor", avocatul Diana Gavra, a depus la dosarul cauzei doua expertize extrajudiciare, care dovedeau faptul ca ambele documente au fost redactate de la aceeasi masina de scris si de catre aceeasi persoana.
S-au dezis de propriile acte
In replica, avocatul lui Ion Radu Fotino, Daniela Slobodeanu, a declarat ca nu isi insuseste actele respective, acestea nefiind emise si folosite in vreun fel de clientul sau. Mai mult, Slobodeanu l-a acuzat pe unul dintre consilierii locali de la Voluntari, ca ar fi falsificat actele tocmai pentru a-i provoca probleme penale clientului sau. In atare conditii, completul de trei judecatori al Sectiei a- IV-a Civila a Tribunalului Bucuresti a decis trimiterea acestei parti din dosar la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3, pentru cercetari. Totodata, instanta a decis suspendarea procesului civil pana la o solutie a procurorilor. Decizia nu este una definitiva, putand fi atacata cu recurs pe toata durata suspendarii procesului civil.
La finalul sedintei, avocatul Diana Gavra a precizat ca Ion Radu Fotino nu este mostenitor, ci ca s-a folosit de acte false pentru a "pune mana pe teren", si a adaugat ca singura solutie care putea fi data de instanta era de a trimite cauza la Parchet, pentru cercetari. Intrebata daca acesta a mai revendicat terenuri sau case pe baza actelor presupuse a fi false, Gavra a mentionat ca "se zvoneste" ca ar fi revendicat un teren la Ulmeni si patru miliarde de lei, de la Ministerul Finantelor.
Ion Radu Fotino, Andra Luminita Rasnoveanu, Benone Romulus Dragomir si Ion Tanvuia sunt acuzati de inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Potrivit directorului ANL, Gheorghe Popescu, "toate aceste persoane sunt implicate in revendicarea terenului respectiv. Fotino a revendicat terenul, Rasnoveanu este imputernicita, iar alta persoana are calitatea de expert".
"O mica victorie"
Inainte de a da o decizie in aceasta cauza, instanta a fost nevoita sa se pronunta pe o cerere de interventie in cauza a presedintelui unei asociatii care protejeaza proprietarii legitimi. Acesta voia sa intervina in favoarea lui Ion Radu Fotino, pentru ca "din cate am auzit in sala, el este proprietarul legitim". Cererea acestuia de interventie a fost insa respinsa, instanta stabilind ca asociatia pe care o conduce nu are personalitate juridica, si nici calitate procesuala in dosar. Una peste alta, cauza a starnit reactii controversate in randul celor prezenti. Majoritatea celor care au incheiat contracte cu ANL au boicotat tot timpul sedinta de judecata, la un moment dat fiind amenintati de catre instanta cu evacuarea salii. Mai mult, acestia au inceput sa vocifereze, imediat dupa aflarea deciziei, ca vor deschide actiuni in contencios-administrativ, pentru a-si putea continua constructia. De asemenea, avocatii celor pagubiti au declarat imediat dupa aflarea solutiei ca este "o mica victorie" si ca vor continua sa lupte "pana cand ni se va face dreptate".
Pe de alta parte, intrebati cine au fost cei care au semnat scrisoarea deschisa catre presedintele Basescu, nici unul dintre "pagubiti" nu a recunoscut ca ar fi scris sau semnat-o, spunand chiar ca au "aflat din presa despre ea".
Proiect blocat
Ion Radu Fotino s-a adresat instantei, cerand un teren cu o suprafata de 26 de hectare, care reprezinta peste 60% din suprafata cartierului Henri Coanda, situata pe teritoriul localitatii Voluntari. Judecatoria Buftea a dat castig de cauza persoanei care sustine ca este mostenitorul unui fost proprietar al terenului, Lucian Bildirescu. Revendicarea terenului a determinat sistarea lucrarilor de constructie. ANL a facut recurs la Tribunalul Bucuresti, cerand sa verifice mai multe acte, printre care si cel care ar fi indicat calitatea de mostenitor a lui Fotino. Potrivit ANL, decizia Judecatoriei Buftea ar fi fost luata in baza unor acte care nu sunt autentice.
Proiectul Henri Coanda este amplasat in proportii aproximativ egale pe teritoriul localitatii Voluntari si al Sectorului 1 din Bucuresti. Proiectul are o intarziere de peste doi ani fata de calendarul stabilit initial. Beneficiarii contractelor pentru locuinte ANL in cartierul Henri Coanda i-au cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare deschisa, sa intervina pentru a fi clarificata situatia terenului pe care sunt construite casele si a evita retrocedarea unei parti a lui in baza unor acte false de mostenitor. Autorii se intituleaza a fi "un grup de peste 4000 de cetateni romani pe cale sa plateasca foarte scump naivitatea", de a fi votat cu actualul presedinte, la alegerile din 2004. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.