Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a vandut firmei Unicom Tranzit, la un pret 50,7 milioane de lei (circa 15 milioane de euro), locomotive si vagoane apartinand CFR SA. ANAF a scos la vanzare 77 de locomotive si 98 de vagoane apartinand
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a vandut firmei Unicom Tranzit, la un pret 50,7 milioane de lei (circa 15 milioane de euro), locomotive si vagoane apartinand CFR SA. ANAF a scos la vanzare 77 de locomotive si 98 de vagoane apartinand CFR SA pentru recuperarea partiala a datoriilor catre stat inregistrate de companie, care se ridica la 232,5 milioane de lei, din care peste 177 milioane de lei reprezinta restantele catre bugetul de stat. Potrivit ANAF, locomotivele si vagoanele mentionate au fost evaluate de un expert autorizat la 20 de milioane de lei. La licitatie au participat firmele Unicom Tranzit si Grup Feroviar Roman. Unicom a castigat licitatia, insa nu a platit in termenul legal de cinci zile pretul la care a adjudecat activele. Licitatia a fost reluata si a fost castigata tot de Unicom, care a concurat cu Grup Feroviar Roman si Servtrans Invest Bucuresti. De aceasta data, Unicom a platit suma de 50,79 milioane de lei, reprezentand diferenta dintre pretul de adjudecare (52.47 milioane de lei) si taxa de participare la licitatie (1,68 milioane lei). Unicom Holding a fost infiintat in anul 1993 de Constantin Iavorski, om de afaceri si fost ministru al Energiei in Guvernul de la Chisinau. Compania a avut, in principal, activitati de import si comercializare de carburanti si combustibili pentru industria energetica. Ulterior, grupul a dezvoltat o firma de productie a butoaielor, iar din 1999 a intrat pe segmentul de bunkeraj (alimentarea navelor cu combustibili), transport feroviar si auto. Societatea presteaza servicii de bunkeraj in porturile Constanta, Midia, Galati, Turnu Severin, Braila si Tulcea. Potrivit Unicom Tranzit, care citeaza datele CFR, firma este una dintre principalele societati de transport partenere ale companiei feroviare de stat.
Sechestru pe termocentrale
Pe de alta parte, Fiscul a anuntat ca a vandut, saptamana trecuta, materiale reciclabile apartinand CET II Borzesti, pentru acoperirea datoriilor catre stat ale Termoelectrica. Materialele au fost cumparate de firma Remat Vrancea din Focsani, cu 8,8 milioane de lei (circa 2,4 milioane de euro). Mai multe termocentrale ale Termoelectrica, scoase din uz sau functionale, au fost puse sub sechestru, din cauza datoriilor de 222,1 milioane de lei la bugetul de stat. Restantele provin din importuri de combustibili din anul 2000, pentru care s-a dat amanare la plata pentru o perioada de 6 luni, ulterior datoria nemaifiind platita. Termocentralele pentru care ANAF a pus sechestru sunt CET Ianca, CET II Borzesti si CET II Oradea, unitati scoase din uz care nu mai pot fi repuse in functiune. Bunurile sechestrate constau in 9 barje tanc de 2000 de tone fiecare, doua impingatoare de 1800 cp fiecare si un remorcher. Acestea sunt in proces de evaluare si urmeaza sa fie scoase la licitatie. De asemenea, au fost sechestrate 14 automobile uzate care urmeaza sa fie valorificate iar doua cladiri apartinand debitoarei vor fi preluate prin dare in plata de catre Autoritatea Nationala a Vamilor.
Termocentralele active asupra carora s-a instituit sechestru sunt cele de la Braila (Chiscani), Borzesti I, Doicesti si Paroseni. ANAF precizeaza ca acestea vor putea fi vandute numai in cazul in care exista un partener interesat in producerea de energie electrica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.