Competititia pentru crearea de locuri de munca si atragerea de investitii au determinat statele europene sa reduca impozitul pe profit, se arata in cel mai recent studiu asupra ratelor de impozit pe profit efectuat de compania de consultanta KPMG Int
Competititia pentru crearea de locuri de munca si atragerea de investitii au determinat statele europene sa reduca impozitul pe profit, se arata in cel mai recent studiu asupra ratelor de impozit pe profit efectuat de compania de consultanta KPMG International. Specialistii KPMG explica, insa, ca, in aceste conditii, foarte importanta va deveni atitudinea autoritatilor fiscale fata de companii, respectiv claritatea si certitudinea in aplicarea legislatiei fiscale. Desi Romania se afla, alaturi de Bulgaria, printre tarile europene cu cea mai redusa cota de taxare a profitului, 16% (Romania) si 15% Bulgaria, KPMG recomanda autoritatilor de la Bucuresti simplificarea sistemului de impozitare, prin renuntarea la depunerea trimestriala a declaratiilor de impozit pe profit. Victor Kevehazi, senior partner in cadrul KPMG a explicat ca, in tarile UE, aceste declaratii se depun anual, iar in cursul anului se fac plati in avans pe baza unor estimari. "Guvernul trebuie sa corecteze aceasta anomalie ca sa faca viata mai usoara mediului de afaceri", a apreciat Kevehazi. La randul sau, Niculae Done, partener in cadrul departamentului de impozite si taxe din cadrul KPMG, a apreciat ca, intr-o tara care doreste sa atraga investitii sau sa incurajeze cu adevarat dezvoltarea mediului de afaceri intern, nu este suficient ca ratele de impozitare sa fie reduse, ci trebuie ca si sistemul sau de impozitare sa fie simplu si transparent. "Altfel, contribuabilii vor deveni frustrati din cauza birocratiei si isi vor muta afacerile in alta parte", a aratat Done.
Studiul KPMG acopera 86 de tari. Sondajul compara ratele de impozit pe profit existente la 1 ianuarie 2006 cu cele de la 1 ianuarie 2005. Cele cinci state membre UE care au scazut taxa pe profit sunt Cehia (cu 2 procente, pana la 24%), Estonia (cu un procent, pana la 23%), Franta (cu 0,5 procente, pana la 33,33%), Grecia (cu 2 procente, respectiv cu 3 procente, pana la 22 si, respectiv 29% in functie de tipul de societate), Luxemburg (cu 0,75 procente, pana la 29,63%) si Olanda (cu 1,5 procente si, respectiv, 1,9 procente, ajungand la 25,5% din profituri pentru primii 22.689 euro si 29,6% pentru ce depaseste aceasta suma).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.