Excelenta, credeti ca se va schimba ceva la Roma dupa aceste alegeri in ce priveste relatia cu Romania?
Nimic nu se va schimba. Guvernul de centru-dreapta v-a sprijinit 100%, la fel cum s-a intamplat si in cazul Guvernului anterior, cu care Ro
Excelenta, credeti ca se va schimba ceva la Roma dupa aceste alegeri in ce priveste relatia cu Romania?
Nimic nu se va schimba. Guvernul de centru-dreapta v-a sprijinit 100%, la fel cum s-a intamplat si in cazul Guvernului anterior, cu care Romania a incheiat acel parteneriat strategic in 1997. Nu stiu ce se va intampla in cadrul alegerilor, insa va rog sa va amintiti cum au stat lucrurile cu ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, anul trecut, in ajunul Craciunului. Membrii Parlamentului au decis sa ratifice documentul cu doua zile inainte de Craciun, care a primit avizul favorabil in unanimitate. Unanimitatea se refera atat la centru-dreapta, cat si la centru-stanga, asadar nu exista nici o deosebire din acest punct de vedere. Pot insa sa va asigur ca, indiferent de ce culoare va avea noul Guvern, Romania va beneficia de sprijinul Italiei.
Stiu ca aveti o activitate intensa in Romania. De curand, intr-una din deplasarile dvs, chiar ati primit din partea oficialitatilor doua bucati de pamant. Cred ca ati reusit sa va faceti o imagine despre Romania...
Am preluat postul de ambasador in Romania cu doar cateva luni in urma si am inceput deja sa fac un tur prin tara. M-am convins, astfel, de numeroasele similitudini existente intre Romania si Italia in ceea ce priveste istoria, cultura, limba, si desigur de relatiile culturale, economice si politice dintre tarile noastre. Una dintre realitati este aceea ca tara dumneavoastra are, ca si Italia, foarte multe orase-capitala - Timisoara, Iasi, Constanta, deci este convenabil pentru mine, ca ambasador al unui alt stat care doreste consolidarea relatiilor dintre cele doua state, sa cunosc mai bine aceasta tara. Si nu doar prin intalnirile pe care le am cu prefectii sau cu primarii unor orase, ci si prin cunoasterea comunitatilor economice, vorbind cu studentii, in universitati, cu elevii, vizitand, de asemenea, pe cat posibil, casele de copii. Si, de ce nu, vizitand muzeele si institutiile culturale. Si, cu cat merg mai mult prin tara, cu atat mai mult imi place. Este, din toate punctele de vedere, variata si unica. Transilvania cu bisericutele de lemn, Moldova, cu toate manastirile si peisajele sale, Delta Dunarii, in sud, Constanta si marea... Sunt pur si simplu impresionat de ce am vazut. Vreau sa spun ca Romania este o tara foarte frumoasa si nu ma asteptam la atat de mult.
"Lupta impotriva coruptiei ramane obiectivul principal"
Referindu-ne la evolutia politica a Romaniei, cum apreciati situatia din tara noastra in acest moment?
Consider ca mergeti bine. Si imi amintesc acum de timpul in care am ocupat un post in cadrul Ministerului de Externe de la Roma, inainte de a prelua aici postul de ambasador, perioada in care Romania a primit din partea Comisiei Europene o serie de "stegulete rosii". Acum, deja, unul cate unul aceste stegulete au fost retrase de catre Bruxelles. Din cate stiu, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, care s-a aflat recent in Romania, a declarat, in fata presei, ca este foarte multumit de progresele pe care le-ati facut. Desigur, mai raman inca multe lucruri de realizat, dar, din punctul meu de vedere, va aflati pe drumul cel bun pentru a indeplini toate cerintele pe care le solicita Bruxelles-ul. Sunt foarte increzator ca Romania si Bulgaria vor deveni membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007. Si vreau sa va felicit asupra unui subiect considerat extrem de important pentru Bruxelles si anume cel referitor la lupta impotriva coruptiei. Va descurcati foarte bine acum. Iar eu sunt bucuros sa remarc ca, asa dupa cum sustine in permanenta si presedintele Basescu, ati decis sa faceti acest lucru, nu doar pentru ca Bruxelles-ul v-o cere, ci, mai presus de orice, pentru ca romanii, societatea romana, ati inteles ca luptand impotriva coruptiei, luptati impotriva criminalitatii si a traficului de droguri. Acestea sunt lucruri care va intereseaza direct. De aceea, cred ca viitorul este al vostru, asadar depinde de voi daca veti accede la Uniunea Europeana. In Romania exista tendinta de a uita sau de a considera mai putin importante unele aspecte, credeti ca o tara europeana sau alta ar putea fi impotriva Romaniei dintr-un motiv sau altul. Nu, Romania are nevoie de Europa la fel de mult cum Europa are nevoie de Romania. Sunteti o tara extrem de importanta intr-o regiune extrem de importanta: sud-estul Europei. Si sunt multe argumente pentru intrarea tarii dumneavoastra in Europa. In primul rand, stabilitatea regiunii, respectarea drepturilor omului, statul de drept, apoi legatura dintre Marea Mediterana si Marea Neagra, toate acestea sunt valori extrem de importante pe care Europa le va castiga odata cu aderarea Romaniei si a Bulgariei. Deci Bruxelles-ul nu va cere sa faceti una sau alta fara un motiv anume, ci pentru a obtine cea mai eficienta structura europeana posibila. Sunt foarte increzator in aceasta privinta, dar, totusi, aveti inca multe de facut, desi realizati progrese considerabile zi dupa zi. Sigur, din punctul meu de vedere, lupta impotriva coruptiei ramane obiectivul principal. Dar sunt sigur sub conducerea presedintelui Basescu, a premierului Tariceanu si a doamnei ministru al Justitiei, Monica Macovei, care este o persoana foarte eficienta, cred ca veti reusi.
"Avem nevoie de o politica de securitate in Europa"
Europa cauta inca sa-si realizeze propria securitate comuna si politica de aparare. Credeti ca Romania poate veni cu ceva nou, avand in vedere, spre exemplu, pozitia sa la Marea Neagra si vecinatate sa cu Republica Moldova?
Va multumesc pentru aceasta intrebare, care este extrem de interesanta si ma face sa inteleg cat de profund este interesul dumneavoastra pentru Europa, dar si faptul ca nu doriti doar sa stiti ce trebuie sa faceti ca sa intrati in Uniunea Europeana, ci si ca incercati sa aflati ce trebuie sa faca Romania odata ce va adera la Uniune. Securitatea, in cadrul politicii externe a UE, este deosebit de importanta. Iar statele europene nu vor fi niciodata pe primul loc in arena internationala, daca Europa nu vorbeste pe o singura voce. Din acest motiv avem nevoie de o politica de securitate in Europa, de eforturile ministrilor de Externe, dar si de un Tratat constitutional, Tratat care, dupa cum stiti, in Italia si alte cateva state europene a fost ratificat, dar care a intampinat o serie de dificultati in alte state ale UE. De aceea, nu se pot imagina relatiile internationale din urmatorii ani in absenta unei Europe puternice, care sa vorbeasca pe o singura voce. Romania si Bulgaria sunt foarte importante din acest punct de vedere, pentru ca se afla in centrul unei zone strategice. Va aflati la rascrucea dintre Dunare si Balcani. De asemenea, sunteti puntea dintre Mediterana si Marea Neagra, aveti granite cu Moldova, dar si cu Ucraina, cu alte cuvinte, cu spatiul ex-sovietic. Nu se poate imagina o tara mai bine pozitionata decat Romania care sa aduca un plus de valoare dimensiunii europene. Imaginati-va urmatoarele doua aspecte: dumneavoastra aici, in Romania, nu cunoasteti Mediterana, iar noi, cei din Europa, nu stim suficiente lucruri despre Marea Neagra. Asadar, vorbind despre regiunea Marii Negre, aceasta va deveni cea de-a cincea mare care va fi inclusa in Europa. Avem Marea Baltica, Marea Nordului, Oceanul Atlantic, Marea Baltica, iar Marea Neagra se va adauga la aceastea, devenind cea de-a cincea mare a Europei, iar Italia isi doreste ca Romania sa adere la Uniune, nu numai din cauza comunitatii romanesti din Italia, nu numai din cauza relatiilor bilaterale excelente, nu numai din cauza intereselor economice, culturale si de orice alta natura, ci pentru ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniune va consolida regiunea sud-estica a Continentului.
(va urma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.