Ministerul Sanatatii (MS) a hotarat ca in 2006, laptele praf pentru sugari sa fie acordat gratuit numai mamelor cu probleme grave de sanatate care fac imposibil alaptatul sau copiilor inregistrati drept cazuri sociale, masura care va reduce la jumata
Ministerul Sanatatii (MS) a hotarat ca in 2006, laptele praf pentru sugari sa fie acordat gratuit numai mamelor cu probleme grave de sanatate care fac imposibil alaptatul sau copiilor inregistrati drept cazuri sociale, masura care va reduce la jumatate numarul beneficiarilor produsului respectiv. Potrivit medicului Alin Stanescu, consilier ministerial pe problemele mamei si copilului, citat de Mediafax, in 2005 au beneficiat de lapte praf gratuit foarte multe mame care ar fi putut sa-si alapteze copiii, dar nu au facut-o din motive personale, cum ar fi faptul ca voiau sa mearga neaparat la serviciu.
MS a stabilit, pentru 2006, criterii mai restrictive in privinta acordarii laptelui praf gratuit, mai ales ca politica institutiei vizeaza promovarea alaptarii naturale, potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si ale UNICEF. Potrivit noilor reglementari, medicul de familie este responsabil pentru acordarea laptelui praf gratuit. El cunoaste starea de sanatate a mamelor inscrise pe lista lui de asigurati. Mai mult, el are obligatia sa inscrie pe lista de asigurati sugarii cu varste intre zero si 12 luni care nu beneficiaza de lapte matern intrucat mama are o boala grava, a murit sau sunt copii adoptati. Laptele praf pentru sugari este acordat gratuit, pe baza de prescriptie medicala eliberata de doctorul de familie, numai pentru copiii de pana la un an care nu beneficiaza de lapte matern din mai multe motive. Reteta are valabilitate pentru luna in curs. Daca medicul specialist - pediatru sau neonatolog - recomanda doctorului de familie, prin scrisoare medicala, acordarea laptelui praf gratuit intr-un anumit caz, responsabilitatea prescrierii revine celui care a facut recomandarea. Potrivit conducerii MS, mamele cu TBC pulomonar activ, cancer, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, dibet zaharat decompensat, mama infectata cu HIV, cele care fac tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, precum si radioizotopi nu au voie sa alapteze. In plus, mai pot primi lapte praf gratuit sugarii sanatosi la care medicul a constatat o crestere nesatisfacatoare din cauza absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern, copilul adoptat sau care este dat in plasament familial, cat si cel a carui mama a decedat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.