Integrarea in Uniunea Europeana a fost un pas mare pentru tarile din Europa Centrala. Dupa ce au realizat acest salt si s-au instalat comod in noua pozitie, noii membri par sa fi incetinit insa ritmul reformelor si sa fi trecut cu vederea situatia ec

Integrarea in Uniunea Europeana a fost un pas mare pentru tarile din Europa Centrala. Dupa ce au realizat acest salt si s-au instalat comod in noua pozitie, noii membri par sa fi incetinit insa ritmul reformelor si sa fi trecut cu vederea situatia economica in care se afla. In aceste conditii, un nou pericol ameninta stabilitatea economica a Europei Centrale, si anume deficitul. Acesta, alaturi de ceilalti indicatori economici fundamentali, incepe sa fie luat in calcul tot mai mult de catre investitorii straini care se orienteaza spre aceasta regiune.
In cursul saptamanii trecute, forintul ungar si zlotul polonez au cunoscut o depreciere serioasa. Principala cauza a acestui fapt ar fi, potrivit analistilor europeni, cresterea ratei dobanzii (sau perspectivele de crestere) pentru principalele monede mondiale: dolarul, yenul japonez si euro. O alta cauza invocata de analisti ar fi si incertitudinea politica din aceste tari.
Joi, zlotul a depasit pragul psihologic de 4 PLN pentru un euro, in timp ce forintul a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, la aproximativ 270 HUF pentru un euro.
Singurele care au fost evitate de turbulente au fost Slovacia si Republica Ceha. Daca alegerile legislative, prevazute sa se desfasoare pentru ambele tari in luna iunie, vor conduce insa la instabilitate politica exista toate sansele ca turbulentele de pe piata monetara sa se extinda si aici.

Situatie critica in Ungaria

Cea mai critica situatie se inregistreaza in Ungaria, unde expertii financiari nu exclud aparitia unei crize monetare, legate de fluctuatia ratei de schimb, in urmatoarele saptamani.
''Daca forintul va depasi pragul de 275 HUF pentru un euro, el ar putea deveni tinta unor atacuri speculative'', a declarat Gyorgy Barcza, economist-sef la ING Bank din Budapesta.
In ciuda avertizarilor lansate de catre Comisia Europeana, Ungaria a neglijat si chestiunea deficitului bugetar. In acest sens, economistii prognozeaza un deficit public de pana la 9% din PIB pentru acest an.
Deficitul de cont curent se afla deja la acest nivel si este departe de a fi compensat prin fluxul de investitii.
''Daca ingrijorarile nu sunt luate in calcul atunci cerearea de obligatiuni va disparea, capitalurile se vor scurge, forintul isi va continua scaderea, fapt ce va genera pana la urma o crestere a inflatiei'', a remarcat Gyorgy Barcza. ''Daca Guvernul nu isi va reduce cheltuielile din proprie initiativa, atunci piata il va obliga sa faca acest lucru'', a adaugat el.

Incertitudine politica in Polonia

Situatia Poloniei pare sa fie mai buna din punct de vedere economic.
Aici semne de ingrijorare vin dinspre arena politica, unde o eventuala alianta a conservatorilor cu populistii ar putea avea ca efect o reducere a independentei bancii centrale (fapt dorit de populisti).
"In acest caz ar trebui sa ne asteptam ca zlotul sa scada repede sub valoarea de 4 zloti pentru un euro'', a estimat Maciej Reluga, economist sef la banca WBK, citat de agentiile de presa europene.

Perioada de gratie se apropie de sfarsit

Pana acum Europa Centrala a scapat oricarei pedepse, iar asta in principal datorita suprasolicitarii la care a fost supusa de marsul integrarii si de perspectivele de a intra in zona euro. Aceasta perioada de gratie se apropie insa de sfarsit, atentioneaza analistii europeni. ''Pana acum investitorii vedeau in tarile emergente o regiune uniforma. Acum ei fac distinctie intre tari, in special dupa datele economice fundamentale'', a adaugat Gyorgy Barcza.
Slovacia si Republica Ceha sunt ceva mai linistite. Cu o crestere de 6% si un deficit de numai 2,9% din PIB pe 2005, Slovacia pare sa fie la adapost.
In Republica Ceha un eventual pericol ar putea fi intrarea la guvernare a Partidului Comunist, care ar fi primita foarte rau de catre investitori. O astfel de varianta este data insa ca putin probabila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.