Dupa ce ani la rand, reprezentanti ai societatii civile au cerut cu insistenta, dar fara rezultat, condamnarea comunismului, in prezent Romania are doua astfel de structuri constituite. Traian Basescu a decis saptamana trecuta infiintarea Comisiei Pr
Dupa ce ani la rand, reprezentanti ai societatii civile au cerut cu insistenta, dar fara rezultat, condamnarea comunismului, in prezent Romania are doua astfel de structuri constituite. Traian Basescu a decis saptamana trecuta infiintarea Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, comisie condusa si coordonata de istoricul si politologul Vladimir Tismaneanu. Istoricul Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICC), a apreciat ca noua Comisie Prezidentiala de analiza a dictaturii comuniste dubleaza atributiile institutiei pe care o conduce. Ulterior, Tismaneanu l-a invitat pe Oprea sa faca parte din Comisia Prezidentiala, iar acesta a acceptat. Cei doi au facut o serie de precizari pentru Radio France Internationale (RFI), preluat de Rador.
Implinirea aspiratiilor societatii civile
"Vreau doua lucruri, vreau ca acest raport sa fie pus in mana presedintelui Basescu de catre mine si de catre colegii mei. Dintre cei care au acceptat: Mircea Raceanu, fost diplomat, condamnat la moarte de regimul Ceausescu, a acceptat; Horia Roman Patapievici a acceptat; Sorin Antohi a acceptat; Sorin Iliesiu a scris chiar o scrisoare deschisa (...)", a precizat Vladimir Tismaneanu pentru RFI. El a subliniat: "Comisia noastra este, zic eu, implinirea aspiratiilor societatii civile si nicidecum o incercare de tergiversare. Sase luni nu este o tergiversare, sase luni este sa sintetizam ceea ce avem, sa-i punem in mana presedintelui Basescu, sa-si asume raportul nostru, daca va dori. Daca nu va dori, nu si-l asuma, este dreptul domniei sale; el a numit o comisie, eu nu pot sa-l oblig, dar eu cred ca in momentul in care a facut pasul numirii si in care m-a contactat pe mine si mi-a solicitat acest lucru, eu cred ca domnia sa a dovedit vointa politica, deci este o decizie politica. Deci, cred ca din acest punct de vedere, cele doua institutii - o comisie prezidentiala, in care ma grabesc sa adaug, l-am invitat pe Marius Oprea sa faca parte; n-am primit pana la ora asta raspunsul sau...". Tismaneanu a precizat ca, probabil, peste o saptamana va veni in tara si va participa alaturi de Traian Basescu la o conferinta de presa in care se va prezenta statutul Comisiei. El a aratat ca raportul va fi prezentat in octombrie cand "se vor implini 60 de ani de la alegerile furate din 1946, cand se poate considera ca, comunistii au pus mana pe putere (...) Incerc sa gasesc o cifra simbolica si poate ca generatiile tinere nu stiu cat de mult cunosc ei ce s-a petrecut in noiembrie '46; a fost inceputul distrugerii complete a partidelor, a opozitiei s.a.m.d".
Securitatea, o institutie criminala
"Din punctul meu de vedere, Securitatea a fost din prima si pana in ultima zi a existentei sale o institutie criminala. Domnul Basescu si-l poate insusi sau nu (n.r. - Raportul Comisiei prezidentiale), asta este problema domniei sale. Problema mea, ca i-am spus-o lui Iliescu - in cartea de convorbiri, pot sa va dau si pagina daca este nevoie - dle Iliescu, problema mea cea mai mare cu scrisoarea celor sase din martie '89 este acel paragraf in care ei spun <<Securitatea, pe care noi am infiintat-o ca sa apere interesele poporului, ati transformat-o in instrumentul dictaturii dumneavoastra<<. Eu nu cred ca Securitatea a fost vreodata instrumentul apararii intereselor poporului, a fost o institutie antipatriotica, totalmente straina de interesele poporului roman. Am spus-o, o spun si o voi spune pana la capatul zilelor mele, Securitatea a fost o institutie criminala", a mai sustinut Vladimir Tismaneanu.
"Un tertip politic pentru a scapa dintr-o fundatura"
"Ma onoreaza invitatia lui Vladimir, noi ne cunoastem de foarte multa vreme, eu am incredere in capacitatea sa analitica, in pregatirea sa atat ca istoric, cat si ca politolog. Fara indoiala ca nu voi declina aceasta oferta. Pe de alta parte, trebuie sa spun ca asta nu ma impiedica sa continui activitatea pe care am inceput-o in aceste zile la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Noi suntem deja in faza pregatirilor pentru angajarea de personal si demararea activitatii propriu-zise", a fost raspunsul lui Marius Oprea la invitatia ce i-a fost adresata. El a explicat ca, in opinia sa, activitatea celor doua institutii - Comisia Prezidentiala si Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului - se suprapune. "Eu nu cred ca era nevoie de aceasta comisie atata vreme cat Institutul, care este creat prin hotararea Guvernului din septembrie anul trecut, prevede exact acest lucru, si anume investigarea crimelor comunismului, alcatuirea unor rapoarte anuale cu privire la aceste crime, publicarea lor, publicitarea lor in diferite forme. Vad aceasta initiativa a presedintelui Basescu drept o initiativa mai degraba politica, asa, dupa modelul in care a actionat Ion Iliescu cand a avut nevoie in plan international de condamnarea Holocaustului. Nu ma mira aceasta reactie, ea s-a datorat in primul rand faptului ca Traian Basescu s-a trezit peste noapte huiduit tocmai din acest motiv, al faptului ca intarzia nepermis de mult un act cu totul si cu totul necesar: condamnarea crimelor comunismului", a apreciat Oprea. El si-a exprimat convingerea ca Tismaneanu va reusi sa il convinga pe Traian Basescu sa condamne comunismul. "Din momentul in care Traian Basescu a decis infiintarea acestei Comisii, el este deja convins, ca sa spun asa. Este, dupa parerea mea, doar un tertip politic pentru a scapa dintr-o fundatura in care el insusi s-a bagat intarziind aceasta actiune de condamnare a regimului comunist", a mai mentionat Marius Oprea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.