Presedintele american, George W. Bush, a devenit centrul scandalului "Plamegate", fiind acuzat ca ar fi autorizat scurgerile de informatii catre presa, care au facut posibila deconspirarea identitatii agentului CIA Valerie Plame. Conform declaratiilo
Presedintele american, George W. Bush, a devenit centrul scandalului "Plamegate", fiind acuzat ca ar fi autorizat scurgerile de informatii catre presa, care au facut posibila deconspirarea identitatii agentului CIA Valerie Plame. Conform declaratiilor lui Lewis Libby, fostul sef de cabinet al vicepresedintelui Dick Chenney, liderul de la Washington a recurs la acest demers pentru a-si justifica decizia de a declansa razboiul impotriva Bagdadului.
Un document dat publicitatii, joi, de catre procurorul mandatat cu instrumentarea cazului, Patrick Fitzgerald, releva ca Lewis Libby a recunoscut ca a primit "aprobarea presedinteleui, via vicepresedinte" de a divulga informatii clasate in legatura cu Irakul. El a afirmat ca aceasta aprobare prezidentiala a fost "unica, dupa cate isi aminteste". In Statele Unite, dezvaluirea identitatii unui agent CIA reprezinta un delict federal.
Documentul redactat de procurorul Fitzgerald releva ca Lewis "Scooter" Libby, a discutat, pe 8 iulie 2003, cu jurnalista Judith Miller, de la New York Times, dupa o conversatie prealabila cu vicepresedintele Cheney, in cadrul careia, numarul doi al Americii i-a transmis ca presedintele l-a autorizat sa divulge anumite informatii din rapoartele de evaluare ale serviciilor de informatii, noteaza agentiile de presa internationale.
Adversarii politici ai presedintelui republican apreciaza ca Libby a dezvaluit presei identitatea agentului Valerie Plame, in mod deliberat, cu scopul de a-l discredita pe sotul sau, Joseph Wilson, diplomat de cariera, fost ambasador, cunoscut drept opozant fervent al razboiului din Irak.
Totusi, in documentul lui Fitzgerald, nu exista probe concrete privind faptul ca Bush sau Cheney l-ar fi autorizat pe Libby sa o deconspire pe Valerie Plame. De asemenea, trebuie stabilit daca presedintele SUA are dreptul de a declasifica el insusi informatii care tin de serviciile de informatii.
Liderul Partidului Democrat, Howard Dean, a apreciat ca presedintele a oferit "inca o dovada ca isi plaseaza partidul deasupra securitatii americanilor". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.