Tribunalul Bucuresti a luat in discutie ieri, procesul in care Valentin Ceausescu contesta doua ordonante ale procurorilor - din 2001 si respectiv din 2002 - prin care este considerat vinovat pentru subminarea economiei nationale (fapta pentru care a
Tribunalul Bucuresti a luat in discutie ieri, procesul in care Valentin Ceausescu contesta doua ordonante ale procurorilor - din 2001 si respectiv din 2002 - prin care este considerat vinovat pentru subminarea economiei nationale (fapta pentru care a fost cercetat in 1990 si pentru care a stat in arest o luna). Infractiunea de subminare a economiei de stat a fost amnistiata in 9 ianuarie 1990, iar ancheta asupra lui Valentin Ceausescu cu privire la aceasta fapta a inceput in 24 ianuarie 1990, deci ulterior amnistiei. Ceausescu a adus in sprijinul actiunii sale Ordonanta procurorilor din 1996, prin care acestia au dispus scoaterea sa de sub urmarire penala si restituirea bunurilor confiscate. Concret, fiul fostului dictator contesta ordonantele ulterioare, din 2001 si 2002, prin care s-a dat o solutie contrara celei din 1996. Dupa terminarea procesului, Valentin Ceausescu a spus ca este interesat, in primul rand, de partea penala a dosarului, respectiv de stabilirea nevinovatiei sale.
Valoarea bunurilor stabilita prin expertiza
Cu privire la latura civila, Valentin Ceausescu a spus ca cere restituirea bunurilor sale personale. Avocatul lui a explicat ca aceste bunuri au fost trecute in patrimoniul statului dupa ce Partidul Comunist Roman (PCR) a fost desfiintat, masura fiind luata pentru ca bunurile personale ale familiei Ceausescu nu au putut fi indisponibilizate. Potrivit avocatului, PCR era persoana juridica de drept privat, iar, in conditiile in care Valentin Ceausescu a fost membru de partid, rezolvarea problemei patrimoniului se putea face intre membri. "Daca nu a existat nici o plangere din partea membrilor PCR cu privire la micsorarea acestui patrimoniu, nu vedem de ce alti terti s-ar preocupa de existenta sau inexistenta acestor bunuri. Toate bunurile indisponibilizate au facut parte din proprietatea privata a lui Valentin Ceausescu, fara nici o legatura cu PCR. Daca ar fi existat indicii, aceste bunuri ar fi provenit din fapte ilicite, s-ar fi cercetat acest lucru, dar nu a existat premisa provenientei lor pe cale ilegala", a declarat avocatul lui Valentin Ceausescu. Referitor la valoarea bunurilor, el a spus ca aceasta se poate stabili prin expertiza, adaugand ca este vorba despre obiecte de arta, piese de mobilier si bunuri electrotehnice primite in dar sau achizitionate personal. Pe de alta parte, Valentin Ceausescu a declarat ca va da in judecata statul roman, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, daca nu i se va face dreptate in aceasta cauza. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.