Premierii statelor din Sud-Estul Europei prezenti la reuniunea CEFTA (Central European Free Trade Agreement - Acordul de Liber Schimb Central European) de la Bucuresti au adoptat, ieri, o Declaratie comuna prin care cer ministrilor de profil sa inche
Premierii statelor din Sud-Estul Europei prezenti la reuniunea CEFTA (Central European Free Trade Agreement - Acordul de Liber Schimb Central European) de la Bucuresti au adoptat, ieri, o Declaratie comuna prin care cer ministrilor de profil sa incheie un acord, care sa prevada extinderea si amendarea CEFTA, a anuntat, intr-o conferinta de presa, premierul Calin Popescu Tariceanu. Negocierile se vor finaliza la sfarsitul lunii septembrie, pentru ca acordul sa intre in vigoare pana in 2007, cand Romania si Bulgaria ar putea deveni membre UE. Conform declaratiei comune, acest lucru se va realiza pe baza concesiilor comerciale stipulate in acordurile bilaterale de liber schimb existente in prezent, prin includerea prevederilor armonizate privind chestiuni de politica comerciala moderna, cum ar fi regulile competitiei si ajutorul de stat, achizitiile guvernamentale, protectia proprietatii intelectuale, serviciile si convergenta reglementarilor, in conformitate cu procedurile si normele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). De asemenea, CEFTA revizuit va include proceduri clare si eficiente de rezolvare a disputelor si un mecanism prin care sa se asigure un grad ridicat de respectare a acordului si a regulilor OMC de catre toate partile membre, inclusiv de catre cele care nu fac parte din OMC. Acordul isi propune sa faciliteze stabilirea treptata a unei zone de "cumulare diagonala de origine" intre tarile UE si cele din Balcanii de Vest si va prevedea un cadru adecvat de gestionare a acordului si de evaluare a implementarii sale eficiente. In acest scop, conform Declaratiei comune, partile sunt de acord sa initieze, pana la 31 mai, negocieri oficiale sub auspiciile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, in vederea incheierii acordului pana la sfarsitul anului.
Summit-ul de la Bucuresti a fost destinat lansarii pe plan politic a negocierilor pentru extinderea simultana si amendarea CEFTA, o initiativa care apartine Romaniei, in calitatea sa de presedinte in exercitiu al CEFTA in 2006, si Pactului de Stabilitate in Europa de Sud Est. Se doreste ca, pana la sfarsitul anului, cand Romania va adera la Uniunea Europeana, Albania, Bosnia, Macedonia, Republica Moldova, Serbia-Muntenegru si Kosovo sa devina membre CEFTA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.