Sansa organizarii in Romania a Campionatului Mondial de Handbal din ianuarie 2009 a mobilizat autoritatile bucurestene, care au croit, impreuna cu specialistii Facultatii de Arhitectura si Urbanism, un megaproiect pentru construirea unei arene poliva
Sansa organizarii in Romania a Campionatului Mondial de Handbal din ianuarie 2009 a mobilizat autoritatile bucurestene, care au croit, impreuna cu specialistii Facultatii de Arhitectura si Urbanism, un megaproiect pentru construirea unei arene polivalente cu 16.000 de locuri. Arena Bucurestilor - denumire generica adoptata de toti cei implicati in proiect - va fi realizata in maximum un an si jumatate, in zona de est a parcului Tineretului. Sala multifunctionala va avea o capacitate de trei ori mai mare decat actuala Sala Polivalenta, fiind o investitie in parteneriat public-privat estimata la 50 de milioane de euro, cu o solutie arhitectonica deosebita.
"Acesta este unul dintre utopicele proiecte care se realizeaza in Capitala. Avem datoria morala sa construim un complex sportiv pe masura performantelor sportivilor nostri, care s-au dovedit adevarati ambasadori ai Romaniei", a declarat primarul general Adriean Videanu, la conferinta de presa de ieri. Edilul Capitalei a anuntat ca licitatia va fi lansata pana la 1 iunie, iar lucrarile de construire a complexului vor incepe in luna septembrie.
Referitor la rapiditatea cu care s-ar putea executa complexul sportiv, consilierul prezidential Octavian Belu, prezent si el la evenimentul prilejuit de lansarea proiectului, a dat ca exemplu recordul detinut de autoritatile ungare, care au reusit in numai 9 luni sa construiasca o asemenea arena la Budapesta. "Sper ca recordul inregistrat la Budapesta sa fie atins si la noi. Pe langa campionatul mondial pentru care s-au finalizat atat de repede lucrarile de construire a arenei sportive, la Budapesta s-au mai desfasurat, de atunci, inca patru campionate mondiale. (...) Cred ca primarul general stie la ce se inhama, nu va fi deloc usor. Proiectul reprezinta cel mai mare vis al unui antrenor. Ani de zile ne-am uitat cu jind la competitiile internationale care ne uimeau prin ideile puse in fapt ale organizatorilor si prin functionalitatea adusa pana in cele mai mici detalii in arenele sportive. In Franta exista o asemenea sala care se poate folosi pana si la concursuri de hokey si surfing", a spus Belu.
La randul sau, Cristian Gatu, presedintele Federatiei Romane de Handbal, a amintit ca termenul fixat de Federatia Internationala pentru incepere este 1 august, la care se adauga 740 de zile. "Ne-am depus candidatura pentru organizarea Campionatului Mondial de Handbal, la seniori, din ianuarie 2009. Sunt unul dintre ultimii mohicani ai generatiilor - patru la numar - care au castigat asemenea competitii, dar niciodata in Romania. Eu nu ii felicit, ci le multumesc celor care au facut acest proiect", a spus Gatu.
Prezent la conferinta a fost si autorul proiectului, arhitectul Florin Machedon, sef de catedra la Facultatea de Arhitectura si Urbanism. Potrivit proiectului, arena multifunctionala va avea o capacitate de 16.000 de locuri si va gazdui atat manifestari sportive, cat si evenimente muzicale si expozitionale. Constructia va permite remodelarea spatiului interior in functie de eveniment, complexul avand posibilitatea gazduirii competitiilor de handbal, volei, tenis, dar si a sporturilor pe gheata. "Conceptul este de refacere a unei atmosfere bucolice tipic Bucurestilor. Acelasi concept a fost folosit si la Lillehammer: o sala semi-ingropata. Arena va prelua relieful zonei si va integra sala sub un relief nou", a precizat Machedon.
Proiectul reprezinta o solutie ecologica de construire, care nu afecteaza spatiul verde. Cladirea va fi practic ingropata in teren, iar pe acoperis va fi amenajat spatiu verde. Arh. Mugur Popescu, colaborator al proiectului, a explicat ca, practic, va fi o sala exterioara si una la interior, cea din urma avand amenajat si un amfiteatru. "Cumularea celor doua spatii va putea face posibila realizarea de evenimente mixte, de interior si de exterior, aria la sol fiind de 9,8 hectare, la care se adauga 2,7 hectare de teren destinat locurilor de parcare", a spus arh. Popescu.
In fine, Lucian Hoanca, reprezentantul Stage Expert in productia de evenimente, a anuntat ca Arena Bucurestilor va fi pregatita sa gazduiasca, in afara de partea sportiva, o gama foarte larga de evenimente nationale, regionale sau internationale din zona spectacolului de revista, a rock-ului, jazz-ului, musical-ului, operei sau a muzicii clasice, a dansului, circului, modei etc. "In Romania nu exista nici o sala care sa asigure standardul de sunet pe care il cer concertele. Viitoarea sala este conceputa sa aiba din punct de vedere tehnic toate instalatiile necesare, inclusiv pentru transmisiuni televizate la standarde internationale. La meciul Steaua - Rapid din aceasta seara, infrastructura s-a adus din strainatate", a spus Hoanca. Structura de rezistenta a salii va fi una superioara, care va putea sustine peste 45 de tone de echipamente agatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.