Putin peste mia de retrocedari pe an, acesta este ritmul de lucru al Primariei Capitalei in aplicarea Legii 10/2001. Din totalul de 41.420 de dosare depuse de proprietarii deposedati abuziv prin nationalizare, numai 5.648 au fost rezolvate, si nici a
Putin peste mia de retrocedari pe an, acesta este ritmul de lucru al Primariei Capitalei in aplicarea Legii 10/2001. Din totalul de 41.420 de dosare depuse de proprietarii deposedati abuziv prin nationalizare, numai 5.648 au fost rezolvate, si nici acestea toate, intrucat Administratia Fondului Imobiliar a incheiat doar 5.309 de procese-verbale de punere in posesie, din totalul dispozitiilor de retrocedare semnate de primarul general. Adriean Videanu anunta, in luna ianuarie, ca va infiinta cate o comisie de aplicare a Legii 10 pentru fiecare sector al Capitalei si va face "circa" 600 de angajari, avand promisiunea premierului Calin Popescu Tariceanu de a-i suplimenta posturile destinate aplicarii Legii 10. Pana acum insa au fost angajati numai zece juristi.
Viceprimarul general Ludovic Orban, seful Comisiei de analiza a Legii 10/2001 constituita la nivelul Primariei Capitalei, a ramas blocat in inventarierea dosarelor, dupa ce a dispus aceasta operatiune in urma cu un an, argumentand ca a primit semnale din partea cetatenilor cum ca exista mai multe dosare declarate pierdute de catre functionarii municipalitatii. "Odata cu aceasta actiune de inventariere, vom vedea si daca dosarele sunt complete. De asemenea, am inceput si infiintarea unui sistem de arhivare intr-o baza de date electronica a acestor documente, lucru care nu exista pana in prezent. Persoanele care si-au depus cereri pentru retrocedarea unor imobile sau terenuri isi pot completa dosarele pana la solutionarea acestora, chiar daca au primit raspuns negativ din partea Primariei Capitalei", a declarat el. Orban a spus ca aceasta masura este posibila, potrivit noului pachet legislativ privind proprietatile, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, insa numai pentru cei care au instiintat municipalitatea de cererile lor pana la termenul limita impus de lege, respectiv luna octombrie 2002. Viceprimarul general a anuntat ca inventarierea se va incheia la sfarsitul acestei saptamani, dar reamintim ca Orban a dat de mai multe ori termene de finalizare a acestei operatiuni, ultimul fiind decembrie 2005, fara ca acest lucru sa se si intample.
Potrivit site-ului municipalitatii, numarul dispozitiilor de retrocedare a crescut, din anul 2001, cand au fost semnate de catre primarul general numai 212 asemenea documente, la 527 in anul 2002. Cele mai multe dispozitii, 1.469, au fost emise in 2004, cu un an in urma fiind emise 1.449. In 2005 au fost semnate 1.424 de dispozitii de retrocedare a imobilelor nationalizate, iar anul acesta 561 de proprietari si-au primit drepturile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.