Peste 50 de cetateni din municipiul Sibiu au contestat decizia de retrocedare a Muzeului Brukenthal fata de Parohia Evanghelica din Sibiu, sustinand ca "acest inestimabil bun trebuie sa ramana in patrimoniul local". Procesul se afla pe rolul Curtii d

Peste 50 de cetateni din municipiul Sibiu au contestat decizia de retrocedare a Muzeului Brukenthal fata de Parohia Evanghelica din Sibiu, sustinand ca "acest inestimabil bun trebuie sa ramana in patrimoniul local". Procesul se afla pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, urmand sa se judece la data de 28 aprilie a.c., ne-a informat ieri purtatorul de cuvant al institutiei, judecatorul Cosmin Muntean.
"Contestatia depusa de locuitorii municipiului Sibiu fata de decizia Comisiei speciale de retrocedare a bunurilor imobile care au apartinut Cultelor Religioase din Romania, nr. 614/21 noiembrie 2005, de a retroceda Muzeul Brukenthal si terenul aferent acestuia (situat in Piata Mare nr. 4) catre Parohia Evanghelica Sibiu a fost inregistrata la Tribunalul Sibiu in data de 22 decembrie 2005. Ulterior, la data de 27 februarie a.c., prin sentinta civila nr. 134, Tribunalul Sibiu si-a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Alba Iulia. Primul termen a fost stabilit pentru 31 martie, dar, pentru ca nu s-a realizat procedura de citare corespunzatoare, judecarea acesteia s-a amanat pentru 28 aprilie", ne-a declarat judecatorul Cosmin Muntean.
Motivul contestarii deciziei este, potrivit sibienilor, faptul ca "acest bun inestimabil trebuie sa ramana in patrimoniul local".
Palatul Brukenthal din Sibiu a fost revendicat de Biserica Evanghelica din Sibiu, careia baronul Samuel von Brukenthal i l-a lasat prin testament. Despre acest subiect, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour, sustinea, la data de 13 octombrie 2005, ca exista promisiunea din partea celor care il vor primi ca se va pastra destinatia de muzeu.
Ingrid Zaarour a afirmat ca vor fi analizate toate cererile de retrocedare, indiferent daca fac referire la sediile partidelor politice, ale ambasadelor sau daca este vorba despre palate sau simple cladiri. "Atat timp cat un imobil exista in natura si este detinut de catre stat, va fi restituit. Cei care au de gand sa incalce aceste dispozitii vor fi aspru sanctionati", a mai spus Zaarour.

Galeriile, cabinetul si biblioteca

Samuel von Brukenthal (1721-1803), descendent al unei familii de mici nobili sasi din Transilvania, a studiat dreptul, administratia politica si filozofia la universitatile din Halle si Jena, formandu-se in spiritul iluminismului european.
Numit guvernator al Transilvaniei, revine la Sibiu unde isi construieste un palat in stilul barocului tarziu, dupa modelul celor vieneze. Spatiul fastuos al acestei resedinte ce adapostea seratele muzicale si literare patronate de baronul Samuel von Bruckenthal, galeriile de arta, cabinetul de stampe si biblioteca a reprezentat un nucleu spiritual de exceptie pentru Transilvania.
Prin testament, baronul Samuel von Brukenthal dispune deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul sau generos inscriindu-l astfel in randul marilor iluministi ai veacului.
Palatul Bruckenthal, unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania, a fost construit in etape intre anii 1778-1788, pentru a-i servi baronului Samuel von Bruckenthal, guvernator al Transilvaniei in perioada 1777-1787, drept resedinta oficiala si pentru a adaposti colectiile sale. Saloanele baroc, spatii de receptii si serate muzicale, pastreaza piese originale ale Palatului: sobele in stil rococo si neoclasic, tapetul de matase rosie si cel de hartie pictat in stil oriental, candelabrele din sticla de Murano si piese de mobilier transilvanean de secol XVIII. Colectiile de arta europeana ale baronului au fost deschise publicului inca din 1790, cu trei ani inaintea inaugurarii Muzeului Luvru. Dupa venirea regimului comunist, castelul a trecut in proprietatea statului. Fatada principala a palatului a fost restaurata in anii 1973-1974.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.