Guvernul promite ca pana in anul 2009, fiecare consumator de energie termica va consuma atat cat va dori, va sti cu exactitate cat consuma si va plati numai ce consuma. Pentru aceasta, Guvernul a aprobat, ieri, un program de reabilitare a sistemelor
Guvernul promite ca pana in anul 2009, fiecare consumator de energie termica va consuma atat cat va dori, va sti cu exactitate cat consuma si va plati numai ce consuma. Pentru aceasta, Guvernul a aprobat, ieri, un program de reabilitare a sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice, precum si a fatadelor, teraselor si tamplariei exterioare a cladirilor, care va fi aplicat incepand cu acest an si pana la finele anului 2009. Ministrul de stat Gheorghe Pogea a explicat ca vor fi doua componente ale programului: una de eficientizare a sistemului pana la scara blocului si o componenta ce prevede rentabilizarea retelelor interioare ale imobilelor. Valoarea estimata a programului este de 13,4 miliarde de RON (3,7 milioane de euro) din care 12,17 miliarde RON vor fi imprumuturi pentru asigurarea finantarii programului in perioada 2006-2009. Diferenta va fi asigurata de la buget pentru anul 2006 si 2007. Rambursarea imprumuturilor pentru prima componenta (de eficientizare pana la usa blocului) se va face, in mod egal, din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor si bugetele consiliilor locale care vor beneficia de acest program. Pentru reteaua interioara de alimentare a imobilului cu apa calda si agent termic de incalzire, precum si pentru contorizarea individuala si montarea robinetelor termostate, fondurile, estimate la un total de 2,7 miliarde lei (787,8 milioane euro), impreuna cu dobanzile, comisioanele si alte costuri aferente imprumutului vor fi rambursate, conform documentului guvernamental, de catre proprietarii cladirilor care beneficiaza de acest program. "Plata acestor imprumuturi va fi facuta pe o perioada de 15 ani, in factura de intretinere", a precizat Pogea.
El a mai spus ca pentru reabilitarea termica a cladirilor se estimeaza ca va fi nevoie de circa 1.400 de milioane de RON, sume la care se adauga costurile aferente creditelor. Pentru a beneficia de bani pentru investitii, autoritatile locale vor trebui sa elaboreze strategiile de alimentare cu energie termica si studiile de fezabilitate necesare investitiilor. In cadrul Ministerului Administratiei si Internelor va fi infiintata o unitate de management a proiectului. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.