Ieri a fost ales un nou presedinte al Academiei Romane, dupa o perioada de incertitudini si speculatii privitoare la succesiunea lui Eugen Simion. Pana in ultimul moment, acesta a refuzat sa declare limpede ca nu va mai candida din nou, desi s-a afla
Ieri a fost ales un nou presedinte al Academiei Romane, dupa o perioada de incertitudini si speculatii privitoare la succesiunea lui Eugen Simion. Pana in ultimul moment, acesta a refuzat sa declare limpede ca nu va mai candida din nou, desi s-a aflat timp de doua mandate la sefia institutiei. Sustinut si de alti colegi, intre care Nicolae Manolescu, Simion ar fi urmat sa se prevaleze de faptul ca limita de doua mandate a fost instituita prin lege atunci cand el efectuase deja unul, deci ar avea la activ doar unul dupa decizia restrictiva a Parlamentului. S-a vorbit in ultimele zile despre "modelul Iliescu" in materie, fostul sef al statului obtinand un al treilea mandat la alegerile generale din anul 2000 intrucat mandatul obtinut in mai 1990, deci inainte de elaborarea Constitutiei din 1991, n-a fost pus la socoteala.
Ieri, inaintea votului decisiv de la Academie, atat Simion, cat si favorita sa la succesiune, vicepresedinta Maya Simionescu, n-au mai intrat in cursa, candidatii inscrisi pe buletinele de vot fiind Florin Filip, Ionel Haiduc, Mircea Sandulescu si Victor Voicu. Dupa un prim tur de scrutin, s-au confruntat in "finala" Haiduc, profesor la Facultatea de Chimie a Universitatii "Babes-Bolyai" si presedinte al Filialei din Cluj-Napoca a Academiei, si Voicu, secretarul general al institutiei. Noul presedinte a obtinut 105 voturi din cele 140 valabil exprimate (in primul tur fusesera 153 de voturi valabile si doua nule).
Primele declaratii ale castigatorului au fost impaciuitoare, el afirmand ca, venind din provincie, are nevoie de sprijin, de contacte, de "oameni din Bucuresti si din Academie care sa-mi creeze oportunitati spre oamenii cu influenta politica, pentru ca politicul poate ajuta de multe ori Academia". De asemenea, Haiduc a spus ca spera sa colaboreze cu fostul presedinte, si anume prin intermediul Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta prezidate de Simion si prin care au fost si pana acum derulate o serie de proiecte editoriale ale Academiei.
Declaratii picante au facut Simion si Maya Simionescu. Fostul presedinte a spus ca era de mult hotarat sa nu mai candideze (are in sprijin declaratii mai vechi in acest sens), dar a vrut sa-i "fiarba" pe "contracandidati" (ceea ce - totusi! - presupune ca Simion ar fi vrut sa candideze!). Simion a respins si ideea de a ramane in conducerea inaltului for stiintific ca vicepresedinte, cu urmatoarea explicatie: "Am fost cal si ajung magar?!". In ce o priveste, Maya Simionescu, despre care se stia ca va candida la presedintia Academiei, si-a motivat retragerea din cursa prin intentia de a acorda mai mult timp conducerii Institutului de Biologie si Patologie Celulara: "Simt nevoia sa ma intorc la celulele mele, la cercetare".
Tot ieri, Adunarea Generala a Academiei s-a exprimat prin vot asupra a opt membri corespondenti care au candidat pentru sase locuri disponibile de membri titulari: Dan Balteanu, Emil Burzo, Horia Colan, Nicolae Manolescu, Marius Porumb, Eugen Segal, Bogdan Simionescu, Constantin Toma. Niciunul dintre ei nu a intrunit numarul necesar de voturi. Noul presedinte al Academiei, Ionel Haiduc, va fi instalat pe 20 aprilie, dupa care, pe 26 aprilie, vor fi alesi vicepresedintii (trei la numar) si secretarul general. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.