Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a facut ieri o declaratie de presa, ca urmare a aparitiei intr-un cotidian si un saptamanal central a informatiei potrivit careia ar fi cercetat intr-un dosar penal de catre Directia Nationala Anticoruptie.
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a facut ieri o declaratie de presa, ca urmare a aparitiei intr-un cotidian si un saptamanal central a informatiei potrivit careia ar fi cercetat intr-un dosar penal de catre Directia Nationala Anticoruptie. Informatiile aparute in presa vorbeau si de un cont bancar al Procurorului General in care s-ar fi varsat sume de bani in schimbul unor presupuse "servicii" in anumite dosare penale.
Ilie Botos s-a aratat extrem de indignat fata de cele aparute in presa la adresa sa: "Am hotarat sa fac aceasta declaratie ca urmare a atacurilor din ultima perioada derulate de anumite cotidiene si saptamanalul Academia Catavencu". Botos a negat cele publicate la adresa sa si a pus atacurile pe seama "faptului ca procurorii DIICOT au in faza finala anumite cauze arhimediatizate, care vor fi curand trimise la instantele de judecata". Dintre aceste cauze, Botos a nominalizat doar dosarul RAFO, cu precizarea ca procurorii sai urmeaza "sa demanteleze noi mecanisme infractionale. O sa punem la dispozitia dvs., probabil maine elemente legate de aspectele din presa legate de RAFO". Revenind la atacurile la adresa sa, Ilie Botos le-a apreciat ca fiind "intoxicari menite sa abata atentia de la probleme majore, respectiv dosare in care expertizele sunt gata, dosare in care instantele de judecata au admis in general toate cererile preventive. Jurnalistii s-ar putea sa fie victime ale unor intoxicari calificate. Am la dispozitie doua luni pentru a face plangere, dar nu pot sa acuz pe nimeni pana nu vad ce e in spatele acestei intoxicari". Botos a exclus orice posibilitate de influentare a vreunei mari anchete, aratand ca toate deciziile se iau in grup operativ, si a a spus ca n-are decat un singur cont de card, acela de pe care isi ridica salariul lunar.
Botos a mai adaugat ca nu se va lasa intimidat de asemenea atacuri, care urmaresc sa compromita institutia pe care o conduce si ca a solicitat DNA sa verifice toate aspectele aparute in presa, si sa faca publica eventuala existenta a unui denunt, precum si faptul ca va continua pe mai departe "ofensiva contra marii criminalitati". In acest sens, el a dezvaluit ca 90% din procurorii care lucreaza la marile cazuri de criminalitate economico-financiara sunt pusi sub protectie permanenta, intrucat pe mai multe canale, inclusiv cele ale serviciilor secrete, s-ar fi produs amenintari la adresa magistratilor "inclusiv la adresa integritatii fizice".
DNA infirma existenta dosarului
In cursul zilei trecute, Directia condusa de procurorul sef Daniel Marius Morar a dat publicitatii un comunicat prin care a anuntat ca: "Nu exista la Directia Nationala Anticoruptie nici un dosar in care sa se efectueze investigatii penale fata de Procurorul general al Romaniei Ilie Botos".
Ponta: "Macovei si Morar vor sa-l schimbe pe Botos"
Deputatul PSD Victor Ponta, fost procuror, a declarat ieri pentru Mediafax ca informatiile despre existenta unui dosar al DNA impotriva lui Botos demonstreaza ca ministrul Justitiei Monica Macovei si seful DNA Daniel Marius Morar doresc schimbarea acestuia prin orice mijloace.
Ponta a afirmat ca a fost informat ca ministrul Macovei l-ar fi amenintat pe Botos ca daca nu demisioneaza din functia de procuror general, il va "termina" prin intermediul unor dosare penale. Ponta a calificat drept "inadmisibil" sa se recurga la fabricarea de dosare pentru indepartarea din functie a unor oameni incomozi actualului ministru al Justitiei si ca aparitia in presa a informatiilor despre dosarul de la DNA impotriva lui Botos nu a aparut intamplator in ziua in care Parlamentul dezbatea un proiect de lege care prevede ca principalii procurori nu vor mai fi propusi in functii de catre ministrul Justitiei, ci de CSM: "Dupa ce il termina pe Botos, vor folosi aceeasi reteta pentru a-i indeparta pe toti care le sunt impotriva, iar asta este valabil si pentru liberali si pentru premierul Calin Popescu Tariceanu".
Seres neaga si el
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a respins la randul lui informatiile privind implicarea sa in negocierile pentru "intermedierea achizitionarii gazului metan de la rusi" pe care le-ar fi avut cu firma Interlink, afacere in care Ilie Botos ar fi avut misiunea de a nu se face cercetari cu privire la firma britanica. Seres a afirmat ca a sesizat Parchetul, lasand sa se inteleaga ca fosta conducere a ministerului a fost implicata in activitati ilegale legate de contractele de importuri de gaz: "Nu as putea sa va spun exact daca m-am intalnit cu reprezentantii Interlink. Cu certitudine, numele care este pomenit acolo, nu. Cu acel reprezentant al Interlink in Romania, nu. Daca m-am intalnit pe la seminarii cu firme sau asa mai departe este posibil, dar in nici un caz nu m-am intalnit cu cineva in afara pentru a negocia un contract de import de gaze naturale". Ministrul Seres a afirmat ca "in Romania exista cel putin doua societati private de distributie gaze, care importa mare parte din cantitatile de gaze necesare pentru consum in Romania (...) incepand cu anul 2005, contractele nu se negociaza la nivel guvernamental. Sa se verifice ce s-a intamplat pana in 2004, asa cum am solicitat si eu Parchetului general, legat de achizitiile din import de gaze naturale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.