In locul unei rezolvari corecte, care sa fie in folosul salariatilor Petrom, vanzarea celor 8% din actiuni la care au dreptul prin lege angajatii risca sa se transforme intr-o mare cacealma. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat recent ca a i
In locul unei rezolvari corecte, care sa fie in folosul salariatilor Petrom, vanzarea celor 8% din actiuni la care au dreptul prin lege angajatii risca sa se transforme intr-o mare cacealma. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat recent ca a inaintat Secretariatului General al Guvernului doua variante de vanzare a actiunilor, respectiv vanzarea directa catre angajati sau catre o asociatie a acestora (PAS).
Desi autoritatile incearca sa lase impresia impartialitatii, ultimele semne care vin dinspre Guvern arata ca verdictul a fost dat inainte de a fi analizate ambele propuneri.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca isi mentine punctul de vedere conform caruia pachetul de actiuni trebuie vandut direct catre salariatii companiei. "Mi-a fost inaintat un memorandum, l-am avizat si mi-am pastrat punctul de vedere potrivit caruia vanzarea pachetului de 8% catre salariati, decis si aprobat, prin Legea de privatizare a Petrom, trebuie sa fie vandut catre salariati. Acestia trebuie sa-si exprime individual optiunea si au dreptul sa cumpere actiunile individual, nu prin interpusi", a spus Tariceanu. Premierul a omis insa un fapt esential: pentru a garanta corectitudinea tranzactiei, Asociatia Salariatilor Petrom a angajat deja o banca internationala, cu o reputatie de necontestat, Credit Suisse First Boston, care sa asigure finantarea achizitiei actiunilor pentru salariati.
Acest lucru a evitat sa il spuna si ministrul Economiei, Codrut Seres, care, tot ieri, a declarat ca in cazul in care Guvernul exclude varianta vanzarii titlurilor printr-o asociatie a angajatilor, vanzarea pachetului de actiuni va fi realizata printr-un agent de privatizare, o banca sau un consortiu de banci, cu cel putin 150 de puncte de vanzare la nivel national. "Ne gandim la o banca sau la un consortiu de banci, selectia urmand sa fie facuta prin licitatie", a precizat Seres. De unde s-ar putea intelege ca Guvernul nu are ceva cu intermediarii, in general, ci doar cu cei care nu sunt selectati de el. O banca angajata pentru distribuirea acestor actiuni este tot un intermediar, care lucreaza pentru propriul profit si nu pentru cel al angajatilor Petrom. De ce ar fi preferata o asemenea metoda in locul vanzarii actiunilor catre asociatia imputernicita de salariati, este un mister inca neexplicat de autoritati. In orice caz nu cu argumente.
Angajatii Petrom, singurii perdanti
O explicatie ar fi faptul ca, asa cum ne-au declarat sursele noastre, foarte interesata de solutia promovata de Guvern este compania austriaca OMV, care detine deja 51% din capitalul social al Petrom. Austriecii nu sunt deloc interesati ca cineva sa detina, in bloc, 8% din actiuni si sa le incurce socotelile. Ei ar prefera mai curand distribuirea individuala, care mentine actionariatul diluat, fara putere de decizie. De altfel, din informatiile pe care le avem, banca la care se gandeste Guvernul este Raiffeisen care, coincidenta, este austriaca, la fel ca si OMV!
Intr-un acces de sinceritate, chiar si ministrul Seres a recunoscut ca dispersia actiunilor, efect garantat al metodei preferate de Guvern, ar crea probleme pietei de capital. Si, in acelasi timp, ar umple rapid buzunarele catorva speculatori, probabil aceiasi care astazi au interes in vanzarea actiunilor dupa metoda "om cu om". Cat ii priveste pe salariatii Petrom, Seres apreciaza ca este posibil ca participatia dobandita de acestia sa fie vanduta rapid, integral si la un pret inferior celui de pe piata bursiera.
Ministrul nu pare insa deloc perturbat de aceasta perspectiva: "Este o varianta ca angajatii sa vanda acel pachet de 8% si este posibil ca cineva sa cumpere ieftin, iar peste o zi sau doua pretul sa urce la loc". Sfatos insa, a tinut sa adauge ca, daca ar fi in locul salariatilor, si-ar pastra actiunile la Petrom.
Dincolo de vorbe, miza scandalului este evidenta: cine si la ce pret "pune mana" pe pachetul de 8% din actiunile Petrom. Daca statul ar vinde individual titlurile, oamenii vor dori sa-si recupereze cat mai repede banii investiti in cumpararea actiunilor, prin vanzarea acestora. Mai ales ca multi dintre ei poate au luat credite sau si-au ipotecat proprietati pentru a strange cele cateva mii de euro necesare achizitiei. Si acestia sunt dintre cei norocosi, multi dintre cei 70.000 de salariati Petrom nu au nici macar aceasta posibilitate. Pentru acestia, inclusiv pentru pensionarii Petrom pe care Guvernul ar vrea sa-i vada jucatori la Bursa, organizarea in PAS a fost si este singura posibilitate de a-si fructifica la un pret corect actiunile care li se cuvin legal. Mai mult, este singura solutie echitabila, Asociatia neavand nici un interes sa vanda ieftin actiunile pe care le-ar cumpara de la stat pentru membrii sai.
Cum insa Guvernul pare sa favorizeze alta solutie, urmarea va fi o adevarata buluceala la Bursa, care va produce scaderea abrupta a pretului titlurilor Petrom, oferta fiind mult peste ceea ce se tranzactioneaza in mod normal pe piata. Un indiciu am avut chiar zilele trecute, cand pretul actiunilor Petrom a scazut substantial in doar cateva ore din cauza incertitudinii privind modalitatea de vanzare pe care o va alege Guvernul. Evident, din toata aceasta afacere, in pierdere nu ies decat cei care ar fi trebuit sa fie beneficiarii operatiunii: salariatii Petrom. De altfel, ei sunt si cei de a caror parere Guvernul nu pare a fi interesat. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.