Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a ''lansat'' o noua declaratie, menita sa dea batai de cap sau emotii farmacistilor, bolnavilor, medicilor si chiar reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Acesta a anuntat ca ''Ministeru

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a ''lansat'' o noua declaratie, menita sa dea batai de cap sau emotii farmacistilor, bolnavilor, medicilor si chiar reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Acesta a anuntat ca ''Ministerul Sanatatii (MS) va prezenta noua lista de medicamente compensate si gratuite dupa intrarea in vigoare a Legii privind reforma in domeniul sanatatii. Lista de medicamente gratuite si compensate se aproba prin HG.
Actuala lista a fost aprobata in 2005. Aceasta masura vine sa reglementeze sistemul de acordare a medicamentelor compensate si gratuite care, in prezent, se dovedeste total nefunctional si ineficient''.
Ministrul Nicolaescu nu a precizat nici macar daca se gandeste ca noua lista sa contina mai multe sau mai putine medicamente decat in prezent. Cert este ca nici in MS nu exista mai multe informatii. Cel putin asa sustin subordonatii ministrului Sanatatii: ''Deocamdata nu se lucreaza la lista. Se asteapta intrarea in vigoare a pachetului legislativ, dupa care Comisia de Strategie Terapeutica a MS va elabora noua lista''.

''Ne asteptam sa fie introdus un pachet minimal si la medicamente''

Fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, afirma ca ''intrarea in vigoare a Legii privind reforma in sistemul sanitar nu are nici o legatura cu intocmirea noii liste, avand in vedere ca pachetul legislativ nu face referire la plafoanele pentru medicamentele compensate si gratuite si la modul de elaborare al listelor''. In opinia sa, ''ministrul Sanatatii si-a dat seama, in sfarsit, ca nu exista bani suficienti pentru compensate si gratuite si incearca sa dreaga situatia.
In aceste conditii, el avea trei variante: sa faca rost de bani astfel incat sa poata mari fondurile pentru compensate si gratuite, sa scurteze listele sau sa micsoreze procentele de compensare. Cum de bani nu stie cum sa faca rost s-a gandit sa umble la lista''.
La randul lor, farmacistii nu au fost deloc surprinsi de declaratia ministrului Nicolaescu. ''Asa cum exista un pachet minimal de baza pentru serviciile medicale, ne asteptam sa fie introdus un pachet minimal si la medicamente. Credem ca pentru bolile cronice, precum diabet, cancer, TBC, boli psihice, nu se vor face modificari, insa pentru bolile acute vor ramane doar medicamentele de stricta necesitate'', precizeaza Colegiul Farmacistilor din Romania.

''Ne vom opune micsorarii listei''

Producatorii de medicamente vad noua lista de medicamente ''cel putin la fel de lunga'' ca actuala lista.
''Nici nu vrem sa ne gandim la micsorarea listei, mai ales avand in vedere ca actuala lista este in aceeasi linie cu listele din tarile europene. Ne vom opune micsorarii listei. In plus, MS, in cazul in care se gandeste sa mai scoata medicamente de pe lista, trebuie sa se gandeasca la faptul ca tratamentul pacientilor nu poate fi schimbat de la o zi la alta, iar o eventuala schimbare trebuie sa aiba la baza criterii clare'', ne-a declarat Marius Savu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Pe de alta parte, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) spune ca nu are atributii in elaborarea listei: ''CNAS doar primeste noua lista de la MS si, in functie de preturile la medicamente, stabilite de MS, calculeaza costul total al listei. Apoi acest cost este comunicat Ministerului Sanatatii''.

Pentru farmaciile din zonele cu vad comercial, plafoane mai mari

Ministrul Nicolaescu sustine ca ''intreaga responsabilitate privind alocarea fondurilor la farmacii pentru gratuite si compensate revine CNAS'' si, prin urmare, ''solicita conducerii CNAS sa ia masurile necesare pentru a evita situatiile deja cunoscute de epuizare a fondurilor pentru eliberarea medicamentelor gratuite si compensate in primele zile ale fiecarei luni''.
Conducerea CNAS spune ca lucreaza la aceste masuri: ''Farmaciile cu adresabilitate mare, din zonele cu vad comercial, vor primi plafoane mai mari decat cele la care adresabilitatea este mica. Medicilor de familie li se recomanda sa nu mai prescrie doar medicamente scumpe, ci sa tina cont de cost-eficienta la prescriere. Cu alte cuvinte, medicamentul trebuie sa-si justifice si prin eficienta costul ridicat''.
''Bugetul pe acest an, la compensate si gratuite este de circa 19.000 de miliarde de lei. Aceasta inseamna o medie lunara de peste 1.430 de miliarde de lei. Exista, insa, circa 10.000 de pacienti care consuma o treime din acest buget'', a precizat conducerea CNAS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.