Negociatorul Statelor Unite pentru Transnistria, David J. Kramer, ocupa din iulie 2005 postul de adjunct al Secretarului de Stat responsabil pentru afacerile din Europa si Eurasia in cadrul Departamentului de Stat al SUA, specializat pe problemele
Negociatorul Statelor Unite pentru Transnistria, David J. Kramer, ocupa din iulie 2005 postul de adjunct al Secretarului de Stat responsabil pentru afacerile din Europa si Eurasia in cadrul Departamentului de Stat al SUA, specializat pe problemele din Rusia, Ucraina, Moldova si Belarus. Inainte de iulie 2005 David J. Kramer a fost si membru al Biroului de Planificare Politica din cadrul Departamentului de Stat, reprezentant al numeroase think-tank-uri de prestigiu si analist al Christian Science Monitor Network. Kramer ne-a acordat un interviu in exclusivitate, pe care il reproducem in doua parti.
Ati participat la cateva din rundele de negocieri dintre Tiraspol si Chisinau pe tema diferendului transnistrean. Cum decurg discutiile cu personaje care, atunci cand vor, cum este cazul acum, pur si simplu anuleaza reuniunea? Ce impresii v-au facut pana acum negocierile pentru Transnistria, in format extins, cu SUA si UE ca observatori?
Am participat la trei dintre rundele de negocieri pentru conflictul transnistrean si trebuie sa recunosc ca sunt frustrante. Seamana putin cu filmul "Groundhog Day", in care unul dintre personaje se trezeste in fiecare zi pentru ca sa traiasca acelasi lucru la nesfarsit. Am participat, cum spuneam, la trei din aceste runde, iar progresele inregistrate sunt nesemnificative, daca nu inexistente, deoarece consider ca, intr-o oarecare masura, unele dintre partile implicate nu sunt chiar interesate de obtinerea unor progrese, ci de mentinerea situatiei actuale. Asteptam cu nerabdare discutiile programate pentru saptamana aceasta, deoarece lucrurile s-au schimbat, in parte datorita acordului vamal dintre guvernele ucrainean si moldovean si implementarii acestuia. Din punctul nostru de vedere, aceasta schimbare a fost una sanatoasa si ne asteptam ca aceasta ultima runda de negoieri sa fie mai interesanta deoarece transnistrenii ar fi trebuit sa admita faptul ca situatia actuala este inacceptabila pentru majoritatea partilor implicate. Nu putem continua ca si cum nu exista nici o problema. Insa transnistrenii nu au agreat...
Ucraina, festina lente la granita cu Transnistria
Dimpotriva, au devenit chiar mai inflexibili dupa implementarea acordului. Insa cum va explicati faptul ca ucrainenii nu s-a grabit pana acum sa implementeze acordul?
Ar trebui intrebati. Acest acord dateaza inca din 2003, partile semnatare si-au reafirmat angajamentele in decembrie 2005, prin intermediul prim-ministrilor din ambele state, si nu stiu de ce a durat atat de mult, insa ma bucur ca a fost implementat. Initial trebuia implementat inaintea rundei de negocieri din ianuarie, insa ucrainenii au decis sa nu o faca. Nu imi sunt clare motivele care au stat la baza deciziei de a face aceasta pe 3 martie, anul acesta, insa ma bucur ca a fost implementat, iar SUA au sprijinit la modul evident Ucraina in acest demers. Consideram ca acordul este important deoarece consolideaza integritatea teritoriala a Republicii Moldova, aducand unele schimbari in cadrul situatiei existente, si demonstreaza, totodata, ca Ucraina poate juca un rol pozitiv important in regiune si, in special, in aceasta chestiune. De asemenea, am fost incantati si de modul in care au reactionat celelalte state la decizia ucraineana, pentru ca Kievul a actionat sub presiune, atat din partea transnistrenilor, cat si a rusilor, ambele parti argumentand ca aceasta reprezinta un pas unilateral nebinevenit si ca Ucraina nu mai isi mai poate indeplini in mod eficient rolul de mediator in conflictul transnistrean. Noi, dimpotriva, consideram implementarea este un semn pozitiv si o salutam ca atare.
Rusii chiar au inventat o "situatie umanitara"...
"Blocada" despre care se vorbeste este o nascocire, un fapt auto-impus. Daca transnistrenii doresc, aceasta poate fi inlaturata imediat. Iar convoiul trimis de Rusia pentru a rezolva o asa-zisa criza umanitara a fost un gest inutil, insa a fost mai bine ca aceasta sa fie lasat sa treaca decat sa se creeze o problema de imagine. Speram ca acum, de vreme ce convoiul a intrat in Transnistria, iar o parte din blocada a fost ridicata de transnistreni, la presiunea propriilor intreprinderi, care sufera de pe urma acesteia, situatia se va normaliza in sensul ca vor obtine timbrele necesare si ca vor putea sa se implice in activitati comerciale legale.
SUA creeaza un echilibru la masa negocierilor
Totusi, deocamdata, tratativele se dovedesc inutile. Cum va simtiti in calitate de reprezentat al SUA la niste discutii la care participa reprezentanti ai unui regim nerecunoscut pe plan international?
Consider ca este important ca UE si SUA sunt reprezentate la aceste discutii. Depunem eforturi in vederea includerii noastre in acestea, desi participam la negocieri doar in calitate de observatori. Cred ca aceasta ajuta la echilibrarea fortelor participante, balanta inclinand, pana acum, in favoarea partii transnistrene. Am incercat sa cream un echilibru in sensul ca SUA si partea europeana sustin integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova in ceea ce priveste regiunea transnistreana. Pornind de la aceasta premisa, am incercat sa gasim modalitati de abordare a diferendului. Am insistat pentru ca Ucraina sa faca pasul implementarii acordului vamal deoarece acesta subliniaza integritatea teritoriala a Moldovei. Dupa cum am mai spus, discutiile sunt frustrante si, in calitate de reprezentant al SUA la masa tratativelor, a trebuit sa traversez Atlanticul de trei ori pentru a participa la acestea. Este mai bine sa te asezi la o masa si sa discuti decat sa nu existe deloc contacte sau negocieri, absenta acestora putand genera conflicte sau probleme de alta natura. Negocierile, dar si actiunile de genul implementarii acordului vamal, pot reprezenta o modalitate de a exercita presiuni asupra unei parti anume. Consideram ca este important sa fim reprezentati la negocieri, insa ne dorim sa vedem si rezultate. O parte a problemei o reprezinta lipsa seriozitatii in ceea ce priveste partea transnistreana. Transnistrenii nu sunt interesati de modificarea situatiei actuale si, totusi, daca vom continua sa exercitam presiuni asupra lor - noi fiind SUA, UE, OSCE, Ucraina - pentru a aborda cu seriozitate aceste negocieri, pentru a lua decizii, ceva se va schimba. Una dintre problemele cu care ne confruntam este faptul ca reprezentantul Tiraspolului adeseori sustine ca nu dispune de autoritatea necesara luarii unei decizii, iar noi l-am invitat sa aduca la discutii persoane abilitate sa ia astfel de decizii, atfel incat sa reusim sa facem ceva. Am putea realiza inclusiv misiuni internationale de evaluare, care ar putea determina aspectele necesare democratizarii Transnistriei astfel incat sa se creeze conditii pentru organizarea alegerilor democratice, dar si misiuni de mentinere a pacii. Sunt convins ca astfel vom ajunge la un rezultat.
Unii analisti si responsabili considera ca, daca Rusia nu isi va retrage trupele si armamentul stationate in regiune, nu se va produce nici o schimbare in Transnistria.
Pozitia SUA referitoare la prezenta Rusiei in regiune este ca Moscova trebuie sa respecte angajamentele asumate la Istanbul inca din 1999, iar misiunea ruseasca de mentinere a pacii nu ajuta la rezolvarea situatiei. Totusi, nu se poate argumenta ca retragerea trupelor rusesti va duce la rezolvarea diferendului, insa acestea ar trebui retrase, in virtutea promisiunilor de la Istanbul.
(va urma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.