Romania ocupa ultimul loc in randul statelor din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste avutia financiara si gradul de indatorare raportate la Produsul Intern Brut. Potrivit cercetarii cu tema "Comportamentul financiar al populatiei si evoluti
Romania ocupa ultimul loc in randul statelor din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste avutia financiara si gradul de indatorare raportate la Produsul Intern Brut. Potrivit cercetarii cu tema "Comportamentul financiar al populatiei si evolutia pietei creditului din Noua Europa", realizat de Grupul UniCredit, avutia financiara a romanilor reprezenta, la sfarsitul anului trecut, numai 19% din PIB, in timp ce gradul de indatorare era de numai 8% din PIB. Avutia financiara include numerar, depozite la banci, titluri si actiuni, participatii la fonduri mutuale, asigurari si pensii. In Romania, indatorarea financiara pe locuitor a fost, anul trecut, de 277 de euro, nivelul estimat pentru 2008 fiind de 546 de euro. Media avutiei financiare a tarilor din Noua Europa ( Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Romania si Turcia), este de 53% in ceea ce priveste avutia financiara si de 14% in privinta gradului de indatorare a populatiei). In acelasi timp, intre tarile din zona euro, Olanda, Italia si Belgia stau cel mai bine la capitolul avutie financiara, cu procente care reprezinta 268% din PIB in Olanda, 231% din PIB in Italia si 230% din PIN in Belgia.
In acest context, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a aratat, ieri, cu ocazia prezentarii rezultatelor cercetarii mentionate, ca, desi raportat la PIB gradul de indatorare a populatiei este foarte redus, calculat ca procent din activele financiare acesta urca pana la 41%, ceea ce demonstreaza ca Romania este, inca, o tara foarte saraca. Pe de alta parte, Lazea a aratat ca activele romanesti continua sa fie subapreciate in principal din cauza faptului ca Romania a intrat mai tarziu in cursa pentru integrarea europeana. Potrivit cercetarii UniCredit, pe primul loc in randul statelor din Noua Europa in ceea ce priveste gradul de indatorare a populatiei raportat la PIB se situeaza Croatia - 36%, Bulgaria se afla pe locul 5, cu un procent de 18%, iar Turcia pe penultimul loc - 10%.
Estimarile specialistilor UniCredit arata, inca, in urmatorii doi ani (2006 - 2008) avutia financiara a romanilor va creste in medie cu 17% pe an, in principal datorita dezvoltarii fondurilor mutuale (care vor creste cu circa 44%) si a pietei asigurarilor cu componenta investitionala. Gradul de indatorare este estimat sa se majoreze, in aceeasi perioada, cu 22% pe an. Mihaela Popescu, economist in cadrul departamentului de cercetare al UniCredit, a aratat ca aceasta crestere va fi determinata de veniturile mai mari ale populatiei, scaderea dobanzilor la credite si sporirea concurentei pe piata de profil.
Potrivit UniCredit, resursele financiare limitate, avand in vedere si masurile recente de inasprire a creditarii, vor reprezenta o bariera semnificativa pe piata creditului. Studiul citat arata ca romanii continua sa prefere creditele de consum, care reprezinta 73% din totalul imprumuturilor luate de la banci, in timp ce creditele ipotecare si imobiliare reprezinta numai 25%. De altfel, avansul de 79% inregistrat de creditul de consum in 2005, a determinat majorarea la 8% a gradului de indatorare a populatiei. Pentru urmatorii doi ani, expertii institutiei bancare preconizeaza ca imprumuturile ipotecare si imobiliare vor creste mai rapid decat cele pentru consum, cu 25% fata de 23%.
Cat priveste modalitatile de economisire preferate de romani, studiul realizat de UniCredit arata ca, si in 2005, populatia a preferat depozitele bancare sau numerarul fapt care, potrivit Mihaelei Popescu, arata slaba dezvoltare a pietelor alternative de investitii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.