Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a intalnit, ieri, in sedinta extraordinara, pentru a dezbate cele doua propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, una privind numirea procurorulu
Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a intalnit, ieri, in sedinta extraordinara, pentru a dezbate cele doua propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, una privind numirea procurorului general la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cealalta referitoare la departajarea candidatilor la functiile de judecator si procuror, care au obtinut medii egale la examen.
Termenul pentru dezbaterea celor doua propuneri, la care va participa si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca, expira astazi, urmand sa intre in aprobare tacita.
Plenul Camerei Deputatilor a decis, saptamana trecuta, retrimiterea la Comisia juridica a celor doua propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii privind statutul magistratilor.
Reluarea dezbaterilor pe amendamente a fost necesara, pentru ca, la sedinta de plen de marti, cele doua propuneri legislative nu au intrunit numarul necesar de voturi pentru ca rapoartele de respingere, cu care au venit de la Comisia juridica, sa fie adoptate.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii privind statutul magistratilor, initiata de fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu si de deputatul PSD, Florin Iordache, prevede ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numit de seful statului, la propunerea CSM, dintre procurorii care au o vechime de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
In sprijinul afirmatiilor lor, fostul ministru al Justitiei si deputatul PSD au aratat ca "actuala reglementare privind numirea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre presedintele Romaniei, la propunerea Ministerului Justitiei, contravine dispozitiilor constitutionale si constituie o imixtiune a politicului in Justitie, incalcand grav principiul separatiilor puterilor in stat".
"Anterioara reglementare a art. 54 respecta rolul Consiliului Superior al Magistraturii, atat in ceea ce priveste numirea unui procuror in cea mai inalta functie, precum si revocarea acestuia, asigurand, totodata, si o pozitie de egalitate a membrilor de drept ai CSM. In mod concret, ministrul Justitiei, membru de drept al CSM nu poate propune numirea si nici revocarea unui alt membru de drept al CSM. Consiliul Superior al Magistraturii ca unic organ al puterii judecatoresti trebuie sa-si exercite atributiile nestingherit, asigurand independenta sistemului si facand ca Justitia sa fie unica, impartiala si egala pentru toti", sustin in "Expunerea de motive" senatorul Rodica Stanoiu si deputatul Florin Iordache.
In ceea ce priveste cea de-a doua propunere legislativa, de data aceasta pentru modificarea art. 30 si 46 din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, initiata de mai multi senatori si deputati PRM, PSD, PC si PD, aceasta face referire la departajarea candidatilor la functiile de judecator si procuror, care au obtinut medii egale la examen.
In prezent, conform Statutului judecatorilor, departajarea se face in functie de cunoasterea limbii minoritatii nationale din zona unde a fost organizat examenul, prioritate avand candidatul care cunoaste limba acelei minoritati. Propunerea de modificare a celor doua articole stipuleaza ca departajarea urmeaza sa se faca prin organizarea unei runde suplimentare de examinare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.