Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor a dezbatut ieri problemele legate de industria ingrasamintelor chimice. Conform reprezentantilor combinatelor, 70% din costurile de productie a ingrasamintelor sunt reprezentate de pretul gazelor. In conditi
Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor a dezbatut ieri problemele legate de industria ingrasamintelor chimice. Conform reprezentantilor combinatelor, 70% din costurile de productie a ingrasamintelor sunt reprezentate de pretul gazelor. In conditiile in care gazele s-au scumpit foarte mult, aceasta industrie risca sa intre in faliment, iar 10.000 de angajati sa devina someri. La sedinta au participat si secretarul de stat din Ministerul Economiei pentru problemele de "Petrol si Gaze", Virgil Crecana, precum si directorul general in Ministerul Agriculturii, Dumitru Cosmescu. Pe de o parte, Virgil Crecana a anuntat ca pretul gazelor din productia interna ramane de 110 dolari/1000 mc in trimestrul II al anului, in timp ce gazele noi vor costa cu 10 dolari/1000 mc mai mult decat cele din productia interna, conform unui ordin al ministrului care urmeaza sa se publice in Monitorul Oficial. Pe de alta parte, reprezentantul ministerului Agriculturii a declarat ca acest sector va continua sa fie sustinut de stat. In acest sens, s-a discutat despre solutiile care ar putea fi aplicate pentru ca aceste combinate sa-si continue productia, una dintre acestea vizand modificarea Legii Gazelor, astfel incat sa fie introdusa notiunea de "gaze pentru chimizare", ceea ce ar da posibilitatea autoritatilor sa intervina in sustinerea combinatelor in limitele legislatiei privind concurenta. Reamintim, Virgil Crecana a semnat un memorandum prin care pretul gazelor noi obtinute de Petrom crestea cu 10%, de la 80% la 90% din pretul mediu al gazelor de import, ceea ce ar fi condus la cresterea costurilor combinatelor de ingrasaminte si la falimentarea acestora. La Comisie, Virgil Crecana a declarat ca acest Memorandum nu a fost niciodata aplicat, dar nu a oferit amanunte in ceea ce priveste motivul pentru care l-a semnat. De asemenea, reprezentantul Ministerului Economiei nu a oferit nici un raspuns privind modul de determinare a gazelor noi pentru Petrom, acestea fiind incluse in Memorandum in cantitate de 1,4 miliarde mc. In plus, secretarul de stat Crecana nu a explicat de ce in facturile de gaze aferente lunii ianuarie apar gaze de import in proportie de 49%, in conditiile in care Romania s-a confruntat cu o criza a gazelor rusesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.