"Vis" de Budapesta
Maghiarii au putut urmari pantomima din "Vis", datorita prezentei actorului Dan Puric la Budapesta, pe scena Teatrului "Katona Jozsef" (duminica 2 aprilie). "Acum 20 de ani, intr-o Scoala Populara de Arta, aflam de la
"Vis" de Budapesta
Maghiarii au putut urmari pantomima din "Vis", datorita prezentei actorului Dan Puric la Budapesta, pe scena Teatrului "Katona Jozsef" (duminica 2 aprilie). "Acum 20 de ani, intr-o Scoala Populara de Arta, aflam de la profesorul Aelenii Traian ca arta teatrului este susceptibila si de un alt canal de comunicare, dincolo de cuvant. Era o mare provocare, o calatorie parca intr-un tunel al timpului unde cineva ferecase acest limbaj misterios al teatrului. Dedic acest spectacol acestui pedagog de geniu care mi-a facut aceasta provocare, amintindu-mi in acelasi timp sfatul sau, atunci cand voi deveni artist calator prin lume, <<sa ma sprijin pe umerii nevazuti ai tarii>>", povesteste Dan Puric despre "Vis". Spectacolul a fost distins cu Premiul special al Festivalului de pantomima de la St.Croix - Elvetia (1992) si cu Premiul special al Programului Chicago Artist International (1996). Reprezentatia de la Budapesta a fost organizata la initiativa Institutului Cultural Roman din capitala Ungariei.
Scriitori romani la Lille
Radu Pavel Gheo, Florin Lazarescu si Lucian Dan Teodorovici sunt scriitori romani care participa, in perioada 1-4 aprilie 2006, la Lille (Franta), la o serie de intalniri organizate de Asociatia Printemps Roumain (APR) in parteneriat cu Institutul Cultural Roman (ICR). Sambata, cei trei au fost invitati la intalnirea dedicata literaturii romane in cadrul Festivalului Limbilor, informeaza ICR. Ei au citit fragmente din cartile proprii, in limbile romana si franceza (traducerea Ioana Ocneanu) si au luat parte la masa rotunda cu tema "Ce inseamna sa fii scriitor astazi in Romania?". Luni si marti, Gheo, Lazarescu si Teodorovici au fost prezenti la intalniri cu publicul francez. Intalnirile fac parte din programul Zilele Culturii Romane, organizat de APR in perioada 24 martie-8 aprilie.
Morar & Mihaies la New York
La sediul Institutului Cultural Roman (ICR) din New York, Mircea Mihaies, vicepresedinte ICR, a prezentat ieri romanul "Lindenfeld" al lui Ioan T. Morar, in cadrul programului "Autori romani pentru toate anotimpurile" ("Romanian Authors for all Seasons"). Publicat la Editura Polirom, primul roman al poetului si jurnalistului Ioan T. Morar este o parabola a societatii artificiale in care viata insasi este falsificata. Conceput programatic, "Lindenfeld" se adreseaza atat romanilor cu apetenta auto-reflexiva, cat si occidentalilor interesati de aceasta zona a Estului si de o tragedie mai putin prezenta in literatura - deportarea etnicilor germani in Siberia si vanzarea lor in Germania catre rudele sau sponsorii dispusi sa cumpere oameni. Evenimentul de la ICR New York face parte dintr-o serie de actiuni de promovare a literaturii romane in spatiul american atat in randul cititorilor de limba romana, cat si al publicului anglofon (L.D.).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.