Liberalii au reusit, in sfarsit, sa-i gaseasca lui Traian Basescu un punct vulnerabil: strania "simpatie" pentru serviciile secrete. In Romania, cand spui servicii secrete, toata lumea se gandeste, inevitabil, la Securitate. La politie politica. Si
Liberalii au reusit, in sfarsit, sa-i gaseasca lui Traian Basescu un punct vulnerabil: strania "simpatie" pentru serviciile secrete. In Romania, cand spui servicii secrete, toata lumea se gandeste, inevitabil, la Securitate. La politie politica. Si la comunism. Asta n-a inteles presedintele, dar au intuit perfect adversarii sai. Asa se explica interesul subit manifestat pentru CNSAS si legea lustratiei. Si motivul pentru care "lepadarea de comunism" a devenit, brusc, o urgenta pe agenda politica romaneasca. Basescu a fost prins pe picior gresit. De data aceasta, flerul sau proverbial nu a functionat. A subestimat, probabil, impactul mediatic al temei. Pentru prima data in aproape un an si jumatate de guvernare, in meciul dintre Palatele Victoria si Cotroceni, presedintele pare sa incaseze lovitura dupa lovitura.
Nu, nu cred ca Basescu este un comunist nostalgic. Nu ar avea nici un motiv. Ii este, cu siguranta, mult mai bine acum decat ar fi putut vreodata sa spere pe vremea lui Ceausescu. Nu cred nici ca a fost securist. Sau ca serviciile secrete l-ar avea la mana cu ceva. Daca ar fi fost asa, PSD-ul i-ar fi aratat de mult pisica. Sa ne amintim numai cat de departe erau dispusi sa mearga social-democratii lui Nastase pentru a-l sabota la Primaria Capitalei. Sau ca sa-i inchida gura in campania electorala. Nu cred ca ar fi avut scrupule sa utilizeze un "dosar" compromitator. Cu alte cuvinte, daca asemenea probe ar fi existat, sigur ar fi fost scoase la iveala pana acum.
Pasiunea lui Traian Basescu pentru serviciile secrete nu isi are, deci, radacinile in vreo zona "acoperita" a biografiei sale. Ea deriva, mai degraba, din admiratia presedintelui fata de "modelul american" - in forma sa cea mai autoritara, cea implementata de Administratia Bush. Basescu viseaza sa aplice pe plaiuri dambovitene retetele "Marelui licurici".
Ni se repeta tot mai insistent ca ne aflam si noi in razboi cu terorismul si trebuie, deci, sa ne comportam ca atare. Ce a insemnat asta in Statele Unite? Restrangerea libertatilor cetatenesti si puteri sporite pentru serviciile de informatii si institutiile politienesti. Masuri care genereaza vii controverse chiar si peste Ocean, unde mecanismele democratice sunt mult mai rodate si fiabile. Unde societatea civila este mai pregatita sa reactioneze si sa se apere. Romanii, insa, nu au nici un motiv sa creada in benevolenta serviciilor secrete. Din contra, au toate motivele sa fie circumspecti. Amintirea Securitatii este mult prea proaspata. E mai bine sa suflam si-n iaurt.
"Pentru mine, povestea SRI egal Securitate este o poveste demult depasita" - a explicat, ieri, presedintele, la bilantul Serviciului Roman de Informatii. De data aceasta, Basescu este complet defazat fata de pulsul societatii. Si risca enorm daca isi pune la bataie credibilitatea si popularitatea pentru a schimba, de unul singur, perceptia publica asupra acestui subiect. Isi evalueaza gresit puterea de persuasiune. Nici el, nici nimeni altcineva, nu poate vindeca peste noapte traumele provocate in mentalul colectiv de aproape jumatate de secol de represiune. Vor trebui sa treaca generatii intregi inainte ca suspiciunile fata de serviciile secrete sa scada catre limite normale. Fiindca aceste suspiciuni sunt firesti si chiar necesare in orice societate democratica. Nicaieri nu li se acorda agentiilor de informatii un "cec in alb". Istoria a demonstrat ca nu e intelept. Ca, ori de cate ori "frontul nevazut" acapareaza prea mult din viata cetatii, apar, inevitabil, abuzuri si erori. Chiar daca nu este de sorginte "securistica", ci americana, afectiunea lui Traian Basescu pentru serviciile secrete ramane ingrijoratoare.
De ce tine mortis Basescu sa "reabiliteze" SIE si SRI si sa le acorde puteri sporite? Probabil fiindca se considera tradat de partenerii de guvernare. Care incearca din rasputeri sa-l indeparteze de parghiile puterii. Care ii dau peste degete ori de cate ori se apropie de panoul de comanda. Pentru a ramane un "presedinte jucator", se simte nevoit sa caute in ograda serviciilor secrete sprijinul pe care politicienii Aliantei i-l refuza. S-ar putea sa nu aiba alta solutie. Jocul ramane insa periculos. Pe muchie de cutit. Basescu va avea nevoie de toata abilitatea sa pentru a evita eticheta fatala de "amic al Securitatii". Pe care liberalii se straduiesc de zor (si cu destul spor) sa i-o lipeasca. Au descoperit, in fine, o tema cu un impact similar "bataliei anti-coruptie". Dar pe care Presedintele nu o gestioneaza la fel de bine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.