"Am venit in Romania ca sa ramanem. Vrem sa investim pe termen lung aici", a declarat, in cadrul conferintei anuale de presa, la Kassel (Germania), Rainer Seele, membru in Consiliul de Administratie al Wintershall. Reamintim, compania germana, detinu
"Am venit in Romania ca sa ramanem. Vrem sa investim pe termen lung aici", a declarat, in cadrul conferintei anuale de presa, la Kassel (Germania), Rainer Seele, membru in Consiliul de Administratie al Wintershall. Reamintim, compania germana, detinuta 100% de concernul BASF, a intrat pe piata romaneasca in anii '90 cu comert de gaze din Rusia, intre Wintershall si Gazprom existand un parteneriat strategic. Conform declaratiilor oficialilor germani, anul trecut au vandut gaze in Romania de peste 700 milioane euro. De asemenea, impreuna cu producatorul intern Romgaz, Wintershall exploateaza un zacamant de gaze la Sighisoara. Pe de alta parte, in anul 1994 a fost infiintata societatea mixta Wirom, detinuta in proportii egale de Wintershall si, in prezent, de Distrigaz Sud. Wirom asigura aprovizionarea cu gaze naturale in orasele Turnu Magurele, Oltenita si Alexandria. De asemenea, se pregateste racordarea la gaze a orasului Giurgiu, dar pentru aceasta este necesara construirea unui gazoduct de la Ruse (Bulgaria), pe sub Dunare, pana la Giurgiu. "Dorim sa ne implicam in construirea acestei conducte si nu numai. Din pacate, legislatia din Romania nu permite dreptul de proprietate privat asupra gazoductelor de transport. De aceea, ori se modifica legislatia, ori se asteapta pana cand companiile de stat vor avea fonduri suficiente", a mai spus Rainer Seele. De altfel, suplimentarea surselor de alimentare cu gaze de import reprezinta una dintre preocuparile Wintershall. Pe langa conducta Giurgiu-Ruse, compania germana ar dori sa se implice si in construirea unui gazoduct in zona Suceava. Ambele conducte ar urma sa transporte tot gaz rusesc, avand in vedere parteneriatul existent cu Gazprom. "Nu vad gazul natural lichefiat (GNL) ca o solutie", a precizat Seele. Reamintim, presedintele Traian Basescu a lansat, in timpul vizitei in Qatar, ideea ca la Constanta sa se construiasca un terminal pentru gazul natural lichefiat provenit din aceasta tara. In ceea ce priveste conducta Nabucco (care ar urma sa transporte gaz din zona caspica si a Orientului Mijlociu, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, pana in Austria), reprezentantii Wintershall nu exclud posibilitatea construirii acesteia, dar au reamintit problemele politice din zona, in special cele legate de Iran (unul dintre furnizorii importanti ai conductei Nabucco). Un alt domeniu in care Wintershall doreste sa se implice in Romania este cel al dezvoltarii inmagazinarilor de gaze. "Aici avem proiecte comune cu partenerul nostru Gazprom, care ar putea depasi 100 milioane euro", a adaugat Rainer Seele. Wintershall a avut anul trecut un profit de 631 milioane euro, la vanzari de 8,38 miliarde euro. Compania are 1626 anagajati si operatiuni in aproape 30 de tari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.