31 martie, ziua de nastere a lui Nichita Stanescu, este un fel de ritual al poeziei si prieteniei, asa cum a fost si anul acesta cand ar fi implinit 73 de ani, daca nu s-ar fi grabit spre departarea pe care ne-a apropiat-o cu atata generozitate. La s
31 martie, ziua de nastere a lui Nichita Stanescu, este un fel de ritual al poeziei si prieteniei, asa cum a fost si anul acesta cand ar fi implinit 73 de ani, daca nu s-ar fi grabit spre departarea pe care ne-a apropiat-o cu atata generozitate. La sediul Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, seara din ajunul zilei Nichita a chemat din tumultul cotidianului membri ai Academiei Romane, scriitori, iubitori ai poeziei sale si, fapt imbucurator, multi tineri elevi si studenti, ca un preludiu la manifestarile de la Ploiesti. Si cum la o aniversare se cuvin daruri, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, a lansat cel de al VI-lea volum Nichita Stanescu din colectia "Opere Fundamentale". Ca si precedentele, volumul este ingrijit cu sarguinta si pricepere de Mircea Colosenco, care a adunat intre copertele sale versuri, proza, traduceri si interviuri din ultimii doi ani de viata. Au participat la aceasta "agapa" acad. Fanus Neagu, acad. Ovidiu Maitec, Dan Horia Mazilu, directorul Bibliotecii Academiei Romane, Dan Haulica, Sorin Dumitrescu, Mircea Petrescu, membri corespondenti ai Academiei Romane. Si, de undeva de dincolo de clipa, Nichita cu bucuria senina de a fi impreuna, ca nu fost uitat. Nici nu avem cum si acest gand este, cum spunea undeva, "un semn al apropierii de esenta", recuperand risipirea din trecere-petrecere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.