PD incearca sa iasa din defensiva pe care i-a impus-o scandalul de la CNSAS. Democratii contraataca intr-o chestiune strans legata de deconspirarea Securitatii ca politie politica, si anume in ceea ce priveste Legea lustratiei. PD a cerut Guvernului

PD incearca sa iasa din defensiva pe care i-a impus-o scandalul de la CNSAS. Democratii contraataca intr-o chestiune strans legata de deconspirarea Securitatii ca politie politica, si anume in ceea ce priveste Legea lustratiei. PD a cerut Guvernului sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pentru adoptarea acestei legi. "Aceasta modalitate de adoptare a Legii lustratiei va provoca inaintarea unei motiuni de cenzura, din partea celor care nu doresc ca aceasta lege sa existe in Romania. Astfel, se va vedea foarte clar cine doreste si cine nu doreste cu adevarat adoptarea Legii lustratiei, dincolo de orice campanii de imagine", a sustinut presedintele PD, Emil Boc, intr-un comunicat remis presei.
Boc a reafirmat sprijinul democratilor atat pentru Legea lustratiei, cat si pentru deconspirarea Securitatii. PD nu este la prima cerere de acest gen. Nu cu mult timp in urma, Boc a cerut ca premierul Tariceanu sa-si asume raspunderea pentru adoptarea votului uninominal cu aceeasi motivatie - ca opinia publica sa afle care sunt partidele care sprijina cu adevarat acest proiect politic.

Proiect respins de aliatii politici

Ca si atunci, propunerea a fost primita cu raceala de PNL si de UDMR. Vicepresedintele UDMR, Borbely Laszlo, a calificat propunerea de sambata a lui Boc drept "o idee nastrusnica", ca altele cu care PD se prezinta in coalitie. Borbely a spus ca propunerea este nejustificata, mai ales ca legea nu a fost dezbatuta de coalitie nici macar la nivelul principiilor. La aceasta motivatie, liderul UDMR a adaugat una de principiu, aceea ca Uniunea nu este acord cu adoptarea legilor prin ordonante de urgenta, asumarea raspunderii sau nesocotirea Parlamentului.
Nici liberalii nu au luat in serios propunerea lui Boc. Senatorul Puiu Hasotti a spus ca este o propunere "strict formala" intrucat o aplicare corecta a Legii lustratiei este imposibila atata vreme cat la conducerea CNSAS se afla Corneliu Turianu, iar proiectul de lege trebuie sa treaca si prin filtrul dezbaterii parlamentare. Presedintele Camerei Deputatilor, Ioan Olteanu, a afirmat ca asumarea raspunderii poate avea un "efect pervers" intrucat la votul secret din Parlament coalitia s-ar putea trezi cu o situatie similara celei de la CNSAS cand calculele hartiei au fost date peste cap la votul final. Un alt liberal, deputatul George Scutaru, a sugerat democratilor ca ar face mai bine sa-l convinga pe Turianu sa demisioneze daca vor sa demonstreze ca doresc cu adevarat eliminarea fostilor comunisti si colaboratori ai Securitatii din viata politica a Romaniei.
"Domnul Boc mai are timpul sa-l sune pe Corneliu Turianu pentru a-l convinge sa plece de la CNSAS tinand cont ca acesta din urma a afirmat public ca ar putea renunta la functie daca il suna Emil Boc sau presedintele Traian Basescu", a completat deputatul liberal. Dupa cum era de asteptat, conservatorii nu au fost mai ingaduitori cu cererea lui Boc, Sabin Cutas spunand ca "este o noua provocare politica pentru a crea disensiuni".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.