Nicolas Sarkozy, candidatul cu sanse reale la alegerile prezidentiale de anul viitor din Franta, doreste o clarificare a pozitiei UE in problema extinderii; daca nu se va realiza acest lucru, UE ar risca sa nu isi indeplineasca scopul pentru care a f

Nicolas Sarkozy, candidatul cu sanse reale la alegerile prezidentiale de anul viitor din Franta, doreste o clarificare a pozitiei UE in problema extinderii; daca nu se va realiza acest lucru, UE ar risca sa nu isi indeplineasca scopul pentru care a fost creata.
Europa ar trebui sa isi defineasca clar frontierele si sa isi stabileasca tipurile de parteneriat cu statele care aspira la statutul de membre ale forului european, a declarat Nicolas Sarkorzy, unul dintre principalii candidati la alegerile prezidentiale din Franta de anul viitor, in cadrul Congresului PPE desfasurat la Roma.
UE trebuie sa ramana o structura bine conturata, cu niste granite stabilite in prealabil, altfel risca sa piarda statutul de organizatie integratoare, devenind o organizatie subsidiara a ONU.
''Trebuie sa ne intrebam daca Europa ar trebui sa aiba granite, iar raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa fie da, cu precizarea ca daca Europa nu ar avea bine definite granitele ar deveni un substituent al ONU'', a precizat membrul UMP, citat de EUobserver. Pentru proiectele sale privind extinderea Europei Sarkozy a primit incurajarile participantilor Congresului de la Roma.

O noua definire a ''parteneriatului privilegiat''

''Parteneriatul privilegiat'' este o formula a oficialilor europeni de a apropia si nu de a integra pe deplin tari precum Turcia si Ucraina. Lideri din aceste state au declarat ca doresc pe viitor sa devina membre ale forului european, Turcia incepand tratativele cu Bruxelles-ul.
Pornind de la aceasta constatare, Sarkozy crede ca trebuie stabilite exact definitia si caracteristicile unui parteneriat privilegiat. ''Nu trebuie sa luam in considerare numai aderarea si nimic altceva, trebuie sa stim exact ce avem de oferit'', a precizat oficialul francez.
Cancelarul austriac si presedintele Consiliului de Ministri, Wolfgang Schussel, a afirmat ca europenii ar trebui sa isi respecte angajamentele in Balcani si promite ca vor ''incepe negocierile cu Turcia'', dar nelinistit declara ca ''Europa nu se poate extinde fara sa aiba niste limite, Europa trebuie sa aiba un nucleu''. Angela Merkel, cancelarul german, a subliniat ca ''parteneriatul privilegiat'' ar fi o solutie pentru unele state din Balcanii de Vest. ''Unele tari sunt fericite sa adere la UE, insa nu sunt de acord cu o integrare mai profunda'', a mai declarat ea, subliniind ca procesul de integrare este ''o chestiune de tact'' a politicienilor momentului.

Extinderea impune schimbari institutionale

Extinderea este un proces complex care presupune si o reformare a institutiilor europene, pentru ca fara aceasta restructurare s-ar ajunge la incapacitatea de functionare a UE.
Astfel Tratatul de la Nisa trebuie redefinit, daca se are in vedere un nou val de extinderi dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.
Structura institutionala stabilita la Nisa permite functionarea cu doar 25 membri, maxim 27, iar o data cu aderarea Romaniei si Bulgariei se ajunge deja la 27 de membri.
Astfel Angela Merkel propune o reformare institutionala, o chestiune extrem de importanta pe care trebuie sa o aiba in vedere oficialii europeni. Aceasta reforma institutionala apare in proiectul de Constitutie Europeana, insa dupa cum se stie, el a fost respins de referendumul din Franta si Olanda.
Astfel Congersul PPE isi propune adoptarea unui memorandum in care participantii sa isi exprime sustinerea documentului. ''Ne propunem prin acest memorandum ca reformele din Tratatul Constitutional sa fie mai aproape de realitate'', precizeaza proiectul memorandumului. Sarkozy a afirmat ca trebuie facut un compromis de catre cele 14 state care au ratificat deja Tratatul, dar si de cele care nu au facut acest lucru. El a sugerat ca liderii politici ar trebui sa ''reasambleze textul'' si sa se puna de acord in privinta schimbarilor care ar trebui facute.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.