Dosarul afacerilor ilicite cu alcool din Alba Iulia se afla de cateva zile pe masa procurorilor de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce ofiterii Directiei Cercetari Penale au finalizat cercetarile. Fostul patron al Vinalcool, mi

Dosarul afacerilor ilicite cu alcool din Alba Iulia se afla de cateva zile pe masa procurorilor de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce ofiterii Directiei Cercetari Penale au finalizat cercetarile. Fostul patron al Vinalcool, miliardarul Franti Itul, este acuzat, alaturi de doi colaboratori, de o evaziune fiscala de 8,5 miliarde lei vechi. Barbatul este implicat insa si in importuri fictive din Olanda cu 7 tone de cafea "Metropol".
La sfarsitul saptamanii trecute, politistii din cadrul IGPR au inaintat procurorilor dosarul in care sunt acuzati Franti Itul, Dumitru A. si Maria C., solicitandu-se trimiterea in judecata a celor trei, pentru afaceri ilicite cu peste 480.000 de litri de alcool sanitar. Potrivit Politiei Romane, in perioada iulie 2000-septembrie 2001, Franti, in calitate de actionar al societatii comerciale Vinalcool, impreuna cu directorul economic Maria C. si cu directorul executiv Dumitru A., in baza unor operatiuni fictive, au solicitat si au obtinut restituirea de la bugetul de stat a accizelor aferente unor cantitati de alcool sanitar livrate de catre firma lor unei farmacii din Alba Iulia.
In timpul verificarilor, s-a stabilit insa ca livrarea alcoolului sanitar catre farmacia din Alba Iulia s-a facut doar in scopul solicitarii ulterioare a accizelor. Anchetatorii ne-au precizat ca acest lucru este demonstrat de faptul ca cei 483.306 de litri vanduti farmaciei nu au ajuns niciodata sa fie comercializati cu amanuntul catre populatie, ci au fost revanduti unei alte firme apartinand lui Franti. In acest dosar, in 2001, Franti Itul a fost arestat preventiv cateva luni. Politistii spun ca cele trei persoane "ar fi actionat cu intentie si premeditat prin aceea ca au organizat si coordonat operatiunea comerciala in ansamblul ei, urmarind crearea unei aparente de legalitate care le-a permis recuperarea accizelor de la bugetul de stat. Pe de alta parte, au creat posibilitatea de valorificare a alcoolului la un pret mult mai mic decat al celorlalti producatori, intrucat a fost exclusa acciza aferenta materiei prime (alcoolului etilic) pe care si-a recuperat-o integral de la stat", se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

12 descinderi in operatiunea "Metropol"

Concret, in perioada iulie 2000 - septembrie 2001, Franti Itul a indus in eroare autoritatile atunci cand a solicitat accizele aferente alcoolului etilic distilat, folosit la fabricarea alcoolului sanitar. Politistii precizeaza ca acesta nu era indreptatit sa solicite restituirea accizelor, deoarece alcoolul nu a fost livrat si nici valorificat prin intermediul farmaciilor. Pentru a primi suma de 8,5 miliarde de lei vechi, cu care este acuzat ca a prejudiciat statul, fostul patron al Vinalcool ar fi intocmit documente false.
La 11 martie a.c., anchetatorii din Alba Iulia anuntau ca Franti Itul a fost arestat, alaturi de Ifim Grecu, Lukacs Barna, in urma unei ample operatiuni a peste o suta de politisti din Alba, Covasna si Iasi. Operatiunea, cu numele de cod "Metropol", a fost coordonata de Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia. Actiunea a vizat anihilarea unei ample retele de firme-fantoma care desfasurau activitati ilicite cu tutun, cafea si carne, avand ramificatii in Republica Moldova, Olanda, Cipru si Statele Unite. Seful BCCO, comisarul Traian Berbeceanu, preciza la acea data ca au fost arestate preventiv patru persoane pentru evaziune fiscala, spalare de bani, contrafaceri de marfuri, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune. Cu o zi inainte, politistii din Alba au facut 12 perchezitii la firme si depozite en-gros din Alba Iulia, Cugir si Sebes si au organizat descinderi la doua fabrici clandestine de tigarete din Iasi si comuna Valea Seaca, judetul Covasna. Politia sustinea ca reteaua presupunea trei tipuri de afaceri ilicite: importuri de cafea de slaba calitate si falsificarea ei sub alt brand, importuri ilegale de tutun si fabricarea de tigarete, precum si importuri suspecte de carne si efectuarea de plati externe ilicite prin care se scoteau bani din Romania. Prima dintre activitati se ocupa cu importul de cafea "Metropol", cafea de slaba calitate, din Olanda, prin firma lui Franti Itul, din Alba Iulia.

Profit de 600 la suta!

Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri din Alba Iulia a importat din Olanda sapte tone de cafea "Metropol", la pretul de 95 de centi kilogramul, ulterior cele 14.000 de pachete fiind vandute unei firme-fantoma din Constanta, SC Agromix SRL, administrata de un cetatean sudanez, iar mai apoi societatii Imcom din Cugir. La depozitul societatii din Cugir, precum si la un alt depozit en-gros din Hunedoara, cafeaua era reambalata si etichetata fals, sub denumirea de "Amaroy", brand al unei retele germane de hipermarketuri, care nu o distribuie insa in Romania. De asemenea, cafeaua era trecuta si printr-o societate din Iasi, administrata de un arab, unde se producea acelasi lucru, cafeaua "Metropol" fiind falsificata ca "Amaroy" si realizandu-se, totodata, acte si certificate false de calitate. Ulterior, aceasta cafea contrafacuta era vanduta pe piata romaneasca cu suma de 140.000 de lei vechi pachetul de 500 de grame, profitul fiind astfel de peste 600 la suta. Pentru afacerea cu tigari, aceeasi retea aducea din Republica Moldova tutun si producea tigarete la cele doua fabrici clandestine din Iasi si Covasna. La fabrica din Iasi erau falsificate tigarile "Carpati Green", in timp ce la Valea Seaca - judetul Covasna erau falsificate tigarile moldovenesti "Plugar", in ambele cazuri pachetele de tigarete fiind copiate intocmai si fiind realizate cu timbre false, sustin anchetatorii.

Inselaciune de 5 miliarde

Tot saptamana trecuta, ofiterii Directiei Cercetari Penale au finalizat investigatiile in dosarul penal in care Alexandru P. este cercetat pentru inselaciune si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii in scop contrar intereselor acesteia. In urma cercetarilor, politistii au stabilit ca cel in cauza, in calitate de administrator al unei firme si director al alteia, a indus in eroare trei firme, de la care a achizitionat diverse marfuri. Pentru plata acestora a emis mai multe file cec si bilete la ordin fara acoperire, in valoare de 5 miliarde lei vechi, care au fost refuzate la plata din lipsa de disponibil. Si acest dosar a fost inaintat procurorilor din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propuneri de trimitere in judecata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.