Constantin Ticu Dumitrescu ramane la CNSAS, dar asteapta sa discute cu presedintele Basescu la care sa participe si seful SRI, Radu Timofte. Potrivit lui Ticu Dumitrescu, scopul intrevederii este avertizarea liderului de la Cotroceni ca este dezin
Constantin Ticu Dumitrescu ramane la CNSAS, dar asteapta sa discute cu presedintele Basescu la care sa participe si seful SRI, Radu Timofte. Potrivit lui Ticu Dumitrescu, scopul intrevederii este avertizarea liderului de la Cotroceni ca este dezinformat de catre serviciile secrete. Anuntul a fost facut ieri in cadrul unei conferinte de presa, pe care, intr-o prima faza, a incercat s-o confiste presedintele CNSAS, Corneliu Turianu. El a ramas singur intr-o sala goala in timp ce Ticu Dumitrescu a tinut conferinta pe scarile Colegiului. Lasat cu ochii-n soare, Turianu a transmis o scrisoare premierului Tariceanu pe care l-a acuzat ca se face vinovat de imixtiune politica in activitatea CNSAS. De altfel, Turianu si-a inceput activitatea criticand-o pe Germina Nagat, seful serviciului Investigatii din cadrul Colegiului. Ea s-a facut "vinovata" de a fi sesizat ca sunt o multime de securisti si colaboratori printre magistrati. Chiar CSM a reclamat faptul ca CNSAS nu a comunicat rezultatele verificarilor celor peste 6000 de magistrati. Scandalul votului de la Colegiu si tergiversarea condamnarii comunismului au fost reclamate de PPCD presedintelui popularilor europeni Wilfried Martens intr-o scrisoare deschisa. (M.T.)
Basescu e asteptat la prima sedinta a Colegiului
Constantin Ticu Dumitrescu nu demisioneaza din Colegiul CNSAS. Acesta a declarat ieri, intr-o conferinta sustinuta in fata sediului CNSAS, ca a avut o discutie telefonica cu presedintele Traian Basescu in urma cu doua zile. Potrivit declaratiilor lui Ticu Dumitrescu, presedintele i-ar fi spus ca va participa la prima sedinta a CNSAS de saptamana viitoare, in cadrul unei discutii "amiabile, dar si foarte ferme". "Am staruit sa-l conving ca trebuie sa aiba loc o discutie intre mine si el, la care sa participe si Radu Timofte, pentru ca seful statului sa se convinga ca este dezinformat de serviciile secrete", a spus Ticu Dumitrescu. Acesta a comentat si declaratia lui Basescu de acum doua zile, despre activitatea CNSAS, spunand ca afirmatiile presedintelui "nu cad deloc bine pentru adevar". Ticu Dumitrescu a aratat ca CNSAS a primit intr-adevar 1.340.000 de dosare de la SRI, dar acestea nu sunt insotite de cartoteci, ci sunt niste "improvizatii parca facute special sa nu poti descifra nimic". El a sustinut ca are documente din care rezulta ca exista 1.901.353 de dosare din arhiva Securitatii din decembrie 1989, la care se mai adauga 319.168 de dosare operative ale acelui moment si 132.671 de dosare penale.
Ticu Dumitrescu a precizat ca in custodia SRI exista 875.752 de dosare, nu 100.000 de dosare, dupa cum sustine oficial Serviciul. "I-am mai spus presedintelui ca eu nu fac jocul nimanui, nici al dumnealui, nici al domnului Tariceanu", a adaugat el. In ceea ce priveste decizia sa de a nu demisiona, Ticu Dumitrescu a spus ca nu va pleca din CNSAS pana cand nu va avea o discutie directa cu presedintele, pentru a-l informa despre situatia reala de la Consiliu.
Apel catre disparutul Lazea
In cadrul aceleiasi conferinte, Ticu Dumitrescu a facut un apel catre Dan Lazea, disparut de cateva zile, care a demisionat din functia de vicepresedinte CNSAS, cerandu-i sa se intoarca si sa spuna cine a facut presiuni asupra lui pentru a vota cu Corneliu Turianu. "Disparitia si tacerea ta ma ingrijoreaza enorm pentru ca o leg de starea psihica in care te-ai aflat in ziua alegerii conducerii CNSAS. Am recunoscut atunci, in comportamentul si reactiile tale, spaima pe care am trait-o si eu, si toti cei care au cunoscut teroarea si santajele securitatii", se arata in scrisoarea lui Dumitrescu catre vicepresedintele disparut al CNSAS.
Presedintele vrea sa asculte parerea tuturor
Presedintele Traian Basescu va participa la prima sedinta a CNSAS, de saptamana viitoare, dupa ce atat Constantin Ticu Dumitrescu, cat si Corneliu Turianu i-au solicitat presedintelui o intrevedere particulara. Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, presedintele Traian Basescu a fost sunat de Constantin Ticu Dumitrescu imediat dupa ce acesta a pierdut functia de presedinte al Colegiului CNSAS. Aceleasi surse au spus ca si nou-numitul presedinte al Colegiului, Corneliu Turianu, ar fi intentionat sa-i ceara lui Basescu o intrevedere la Palatul Cotroceni. Decizia presedintelui a fost aceea de a participa la prima reuniune a Colegiului, pentru a asculta parerile tuturor membrilor, fara o intalnire prealabila cu cei doi candidati care si-au disputat sefia Colegiului CNSAS. Aceleasi surse au aratat ca presedintele Basescu nu este de acord cu retragerea lui Corneliu Turianu din functia ocupata prin vot secret la CNSAS. Sursele citate au mai spus ca reprezentantul Presedintiei in Colegiul CNSAS, Dragos Petrescu, a votat in favoarea lui Turianu. (Carmen EPURAN)
Presa l-a boicotat pe noul presedinte al CNSAS
Turianu lasat cu ochii-n soare
Conferinta de presa de ieri a lui Constantin Ticu Dumitrescu a fost de departe una neobisnuita. Initial era programata pentru ora 10.00 conferinta lui Ticu Dumitrescu. Cum acesta a intarziat, Corneliu Turianu a hotarat sa tina el o conferinta de presa, in singura sala de acest gen din sediul CNSAS. Turianu nu a apucat sa vorbeasca foarte mult, pentru ca intre timp Ticu Dumitrescu a aparut in sala. Acesta l-a intrerupt pe Turianu pe motiv ca el isi programase la acea ora o conferinta. "Conferinta e a mea!", a spus Ticu Dumitrescu, cerandu-i lui Turianu sa iasa din sala. Cum acesta a refuzat, Ticu Dumitrescu a iesit el din sala insotit de toata presa. El s-a hotarat sa dea declaratia catre presa pe treptele de la intrarea in sediul CNSAS, in aplauzele si scandarile reprezentantilor unor organizatii nonguvernamentale si a unor asociatii de revolutionari. Corneliu Turianu a renuntat dupa cateva minute la conferinta.
Tariceanu acuzat de imixtiune
Neavand alternativa, presedintele Colegiului CNSAS a decis sa trimita redactiilor prin fax sau e-mail scrisoarea deschisa catre Tariceanu, pe care voia sa le-o citeasca ziaristilor. In scrisoarea trimisa catre "liderul PNL", Turianu il acuza pe Tariceanu de faptul ca a declansat un "atac incalificabil" la adresa sa si a functiei sale, "de presedinte al CNSAS ales democratic". Presedintele CNSAS a sustinut ca Tariceanu, alaturi de "cativa consilieri", a "regizat organizarea unui inexplicabil puci democratic" impotriva sa. Presedintele CNSAS i-a cerut premierului, "pentru ultima oara", sa inceteze "imixtiunea politica in activitatea unei institutii independente", pe care nu "are de gand" sa o tolereze. "Din pacate, decenta afisata de mine pana acum a fost prost inteleasa si nu a facut decat sa dea "aripi" sfetnicilor dumneavoastra de a duce o campanie mediatica agresiva de infierare a mea si de prezentare ca fiind "dusmanul poporului". S-a ajuns la situatii intolerabile, prin care, in urma acestor instigari si denigrari calomnioase conduse de catre consilierul dumneavoastra, Marius Oprea, sa se manipuleze buna-credinta a unor tineri care sa-mi inmaneze coroane mortuare si sa ma faca "securist" si "sluga comunista" in fata", se arata in scrisoarea lui Turianu catre Tariceanu. Liderul CNSAS le mai spune lui Tariceanu si "comisarilor liberali" ca nu-i va lasa sa-i terfeleasca numele cu "mizerii inventate". "Va atentionez pentru ultima oara ca daca vreti sa schimbati ceva, trebuie sa va multumiti cu parghiile legale. Daca nu, ma vad nevoit sa semnalez oficial aceasta imixtiune politica de care va faceti vinovat", mai scrie Turianu.
A treia zi de protest
Salariatii CNSAS, revolutionarii, studentii si reprezentantii societatii civile s-au adunat si ieri in fata sediului Consiliului, intr-o manifestatie de sustinere a lui Ticu Dumitrescu. Manifestatia de ieri a fost organizata de Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Asociatia Pro Democratia, Militia Spirituala si Alianta Civica a Romilor din Romania. Acestea au calificat boicotarea accesului lui Ticu Dumitrescu la conducerea CNSAS drept o "declaratie de razboi adresata transparentei, o dovada a faptului ca actuala putere politica nu doreste deconspirarea colaboratorilor fostei Securitati".
"Suntem hotarati sa continuam sirul protestelor noastre pana la demisia lui Corneliu Turianu. Nu putem accepta ca in locul lui Ticu Dumitrescu, autorul legii si un garant al aplicarii ei in interes public, presedinte al CNSAS sa fie Corneliu Turianu, politician care a contribuit la mutilarea acestei legi", au sustinut protestatarii. (Carmen EPURAN)
Rezolutie PNL pentru sustinerea lui Ticu
Delegatia Permanenta a PNL a adoptat ieri o rezolutie pentru sustinerea lui Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS. Premierul Tariceanu a reiterat solicitarea liberala de retragere a lui Corneliu Turianu de la sefia Consiliului invocand, din nou, faptul ca PD a incalcat o intelegere a Coalitiei, preferand colaborarea cu PSD si PRM impotriva lui Ticu Dumitrescu. "Credem ca este nevoie de o reparatie morala pentru ceea ce s-a intamplat in perioada comunista, pentru suferintele la care romanii au fost supusi. Trebuie aflat adevarul. Ticu Dumitrescu ar fi reprezentat o garantie morala. Cerem PD sa isi respecte cuvantul dat in Coalitie si sa ii ceara lui Turianu sa se retraga din CNSAS pentru a nu fi fortati sa recurgem la modificarea Ordonantei in sensul revocarii conducerii Colegiului", a amenintat el. De altfel, Tariceanu a atras atentia ca este oricum necesara introducerea in Lege a prevederilor referitoare la revocarea conducerii CNSAS deoarece trebuie sa existe posibilitatea operarii de schimbari in cazul in care actuala structura nu da randamentul scontat. Primul-ministru nu a uitat sa-l taxeze pe Traian Basescu pentru afirmatiile facute in problema CNSAS si, de asemenea, in chestiunea condamnarii comunismului in Romania. El a mentionat ca fostul sef CNSAS, Gheorghe Onisoru, nu a beneficiat de sprijinul PNL in fruntea Consiliului, asa cum afirmase seful statului, si a reamintit ca liberalii i-au retras acestuia sprijinul, inca din 2003, cand s-a dovedit ca nu este potrivit pentru functie. "Numirea lui Onisoru de catre noi nu justifica numirea lui Turianu. Nu are nici o legatura faptul ca noi am numit un presedinte care nu si-a facut datoria cu numirea altuia care nu isi va face datoria", a spus vicepresedintele Puiu Hasotti, prezent la conferinta organizata dupa finalizarea Delegatiei. Tariceanu a apreciat ca Basescu nu a avut dreptate nici cand a afirmat ca PNL i-a pus in carca scandalul CNSAS-Turianu. "Nu exista nici o pozitie oficiala a PNL care sa se refere la presedinte in aceasta problema. PNL s-a referit la partenerii de Alianta, la PD", a explicat liderul liberalilor. El n-a fost de acord nici cu declaratia sefului statului care a apreciat ca PNL utilizeaza cazul CNSAS pentru a-si imbunatati imaginea. "Nu cred ca se poate sustine acest punct de vedere", a insistat Tariceanu. (Razvan GHEORGHE )
CSM nu a primit rezultatele verificarilor
O multime de securisti si colaboratori printre magistrati
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) nu a comunicat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) rezultatele la care a ajuns in urma verificarii celor peste 6.000 de magistrati, pentru a stabili daca acestia au facut sau nu politie politica, informeaza surse din CSM, citate de Mediafax. Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat CNSAS inca din februarie anul trecut sa verifice trecutul procurorilor si judecatorilor, astfel ca membrii CSM au decis ca toti magistratii sa comunice declaratii pe proprie raspundere daca au facut sau nu politie politica, sustin sursele citate.
Daca declaratia contine informatii false, magistratul care a semnat-o intra sub incidenta articolului 292 din Codul penal (articol referitor la falsul in declaratii - n.r). Declaratia va constitui "piesa" in mapa profesionala a fiecarui procuror si judecator, mai spun sursele citate. "Magistratii fac obiectul unor verificari din oficiu, potrivit Legii 247/2005. Sunt mai multi magistrati - domnul Mircea Dinescu (membru in Colegiul CNSAS - n.r.) spunea ca sase, eu nu i-am numarat - care stau sa fie analizati de Colegiu. Sunt informatii pe care Directia de Investigatii le-a descoperit si probatoriul este printre atributiile noastre", a declarat Germina Nagat, seful Directiei de Investigatii a CNSAS, citata de Mediafax. "Ma bazez pe dosarele pe care le-am primit de la Popesti-Leordeni in luna decembrie. Sunt in lucru, in sensul ca materialele au fost produse de noi, adica ceea ce revine Directiei de Investigatii, au fost finalizate, redactate in forma finala si inaintate Colegiului, chiar vechiului Colegiu. Astfel ca, acum, pe masa actualului Colegiu exista un pasiv, un pasiv destul de consistent, care se refera la deciziile privind colaborarea sau necolaborarea cu Securitatea a unor personalitati din viata noastra politica sau a unor magistrati", a explicat Nagat.
Turianu a intrat in conflict cu Nagat
De altfel, presedintele CNSAS, Corneliu Turianu, a criticat-o ieri pe Germina Nagat pentru ca "si-a permis, fara nici o aprobare" sa faca precizari publice referitoare la dosarele magistratilor. "Zice (n.r.-Germina Nagat) ca a pregatit domnia sa o motiune de dosar, din care rezulta ca sunt o multime de securisti si colaboratori, e plin Parlamentul, la fel si magistrati, si aceste deconspirari ale unor nume de mare greutate asteapta doar votul Colegiului si informarea publicului, din punctul de vedere al Directiei de Investigatii, probatoriul exista si materialele sunt pregatite", a spus Turianu. Acesta a adaugat ca, desi a promis ca nici unul dintre salariatii-protestatari ai Colegiului nu va fi sanctionat, ceea ce a facut Nagat este prea mult. "Consider ca este prea mult ca seful serviciului Investigatii sa faca declaratii de presa cu referire la magistrati, cu referire la parlamentari, fara ca aceste dosare sa ajunga inca pe masa dumneavoastra. Eu spun numai atat: nici dumneaei nu primeste nici o sanctiune. Din punct de vedere al presedintelui Colegiului, declar public ca doamna sefa a serviciului de Investigatii nu se bucura de nici o incredere din partea mea", a mai spus Turianu. (Valentina DELEANU)
Scandalul din CNSAS a ajuns pe masa PPE
Taranistii acuza contributia democratilor la suntarea lui Ticu Dumitrescu
ZIUA Foto Delegatia PPCD (PNTCD) prezenta la Congresul PPE de la Roma a tinut sa-i informeze pe liderii populari europeni despre situatia creata la nivelul CNSAS, exprimandu-si sustinerea pentru Constantin Ticu Dumitrescu. Liderii taranisti i-au inmanat joi, presedintelui PPE, Wilfried Martens (foto) o scrisoare in care isi exprima nemultumirea fata de nealegerea lui Constantin Ticu Dumitrescu in fruntea CNSAS, mentionand ca acest lucru a fost rezultatul cooperarii "socialistilor din PSDS, cu nationalistii din PRM si, surprinzator cu PD". "Cu privire la rezolutia PPE din februarie 2004 care recomanda condamnarea regimului comunist si a consecintelor sale, partidul nostru sprijina actiunea domnului Constantin Ticu Dumitrescu, Presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici (AFDPR), dorind ca domnia sa sa devina Presedintele CNSAS. Domnul Ticu Dumitrescu, in perioada in care a fost senator al PNTCD a initiat Legea 187/1999, a accesului cetatenilor la propriul dosar si a deconspirarii Securitatii ca politie politica, lege consacrata in opinia publica drept "legea Ticu Dumitrescu". Prin aceasta lege a fost infiintat CNSAS si s-au pus bazele legale pentru denuntarea crimelor regimului comunist. In prezent domnul Ticu Dumitrescu este in Romania un simbol al moralitatii, la fel ca si Joachim Gauck in Germania", se arata in scrisoarea PPCD (PNTCD). Fruntasii taranisti si-au aratat disponibilitatea de a continua eforturile de realizare a reformelor morale in societatea romaneasca post-comunista, sustinand ca, in acest moment, criza din CNSAS si situatia domnului Ticu Dumitrescu sunt temele principale din mass-media. Scrisoarea a fost semnata de Gheorghe Ciuhandu (presedinte), Serban Bubenek (prim-vicepresedinte), Radu Munteanu (vicepresedinte), Cornel Simion (secretar general), Adrian Oros (membru in Biroul National de Conducere), Mircea Giurgiu (deputat) si Alexandru Herlea (reprezentant al IDC - CDI pentru tarile Europei Centrale si de Est). (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.