Medicii de familie resping propunerea Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) ''de a introduce plafon de medicamente si investigatii per medic de familie, in conditiile unui buget vadit insuficient''.
In

Medicii de familie resping propunerea Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) ''de a introduce plafon de medicamente si investigatii per medic de familie, in conditiile unui buget vadit insuficient''.
In opinia Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti (AMFB), aceasta propunere nu face decat sa ''mascheze incapacitatea administratorilor de a stabili pachetul de servicii de baza oferit asiguratilor, precum si ipocrizia lor privind rolul medicinii de familie''.
Membrii AMFB sustin ca ''medicul de familie poate rezolva 80 la suta din problemele de sanatate ale comunitatii, dar cu analize, investigatii imagistice si medicamente, si nu cu vorbe goale sau vizite de curtoazie la domiciliul pacientilor.
Suntem neplacut surprinsi de viziunea <

> de secol XIX pe care responsabilii sanatatii o mai au la inceputul secolului XXI. Indiferent de fluctuatiile politicii, medicii de familie raman cei mai fideli aliati ai pacientilor in efortul lor de pastrare sau redobandire a sanatatii''.

''O suferinta nu poate sa aiba prioritate fata de alta suferinta''

Totodata, medicii de familie scot in evidenta faptul ca ''atributiile'' lor incep de la ingrijirea gravidei, continua cu vaccinarile moderne, pana la ingrijirea bolnavilor cronici si terminali: ''De mare interes sunt problemele legate de managementul cabinetului, pentru a face fata tuturor acestor sarcini.
Medicii de familie nu ingrijesc pur si simplu pacienti, ci familii si comunitati intregi.
Relatiile din interiorul comunitatii, resursele economice si mediul ambiant sunt in atentia medicului de familie, deoarece fiecare in parte contribuie la buna sau reaua stare de sanatate a locuitorilor. Discrepantele flagrante dintre diversele cartiere in ceea ce priveste conditiile de locuit, poluarea, reteaua de transport public si de servicii, conduc la o activitate extrem de complexa si solicitanta a medicilor de familie.
Avem cel mai mare numar de <

> cu boli complexe sau rare, precum si cel mai mare numar de pacienti batrani, saraci sau abandonati de familii.
Suntem solicitati sa rezolvam cu mijloacele meseriei noastre probleme sociale care tin de primarii, de Guvern, de angajatori sau de asociatiile caritabile''.
In acelasi timp, medicii de familie sustin ca eforturile lor sunt ''partial zadarnicite de accesul limitat al pacientilor la medicamente. Dorim cu acest prilej sa reamintim tuturor celor de la MS si CNAS ca nu sunt proprietarii fondului de asigurari sociale de sanatate.
Aceste structuri au rol de reglementare si respectiv de administrare si, in aceasta calitate, nu trebuie sa isi delege obligatiile catre medicii de familie. Nu exista nici un temei moral pentru ca un pacient sa aiba prioritate asupra altui pacient, sau o suferinta sa aiba prioritate fata de alta suferinta. In conditiile unui fond de medicamente insuficient, nu este rolul medicului de familie sa stabileasca cui da si cui nu da reteta, sau la limita, pe cine salveaza si pe cine nu! Regula <

> ni se pare cinica, profund nedreapta si de neaplicat in practica medicinii de familie''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.