Fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan sustine ca reforma in Sanatate incepe cu un pas inapoi: ''Dupa ce Curtea Constitutionala a dat unda verde la pachetul de legi, Ministerul Sanatatii (MS) si-a luat o vacanta de un an. In loc sa elaboreze co
Fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan sustine ca reforma in Sanatate incepe cu un pas inapoi: ''Dupa ce Curtea Constitutionala a dat unda verde la pachetul de legi, Ministerul Sanatatii (MS) si-a luat o vacanta de un an. In loc sa elaboreze contractul-cadru pe anul in curs, care trebuia sa fie gata inca din luna ianuarie a.c., MS anunta ca acesta nu se va mai face si ramane valabil cel de anul trecut, pregatit in mare masura pe vremea Guvernului Nastase''.
In opinia lui Branzan, aceasta este ''o dovada de incompetenta a actualei echipe de la MS care nu este in stare sa elaboreze nici macar actele de baza ale functionarii sistemului sanitar''.
Totodata, fostul ministru al Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca, in absenta unui contract nou, ''marea reforma'' in Sanatate se va rezuma la intoarcerea la situatia de acum un an: ''Consecintele sunt multe si nefaste: spitalele nu mai au bani pentru functionare si cer bolnavilor sa astepte 6 luni pentru internare sau sa semneze ca sunt de acord sa plateasca o parte din costuri, furnizorii de produse sanitare risca sa nu isi primeasca banii si fie nu livreaza deloc, fie cresc preturile, in farmacii, medicamentele compensate sunt din ce in ce mai rare, au aparut noi cozi, lunare, de data aceasta nu la farmacii, ci la plata noii dari pe care angajatorii o platesc acum la Casele judetene de asigurari de sanatate pentru concediile medicale''.
Pe de alta parte, Ovidiu Branzan spune ca, de pe listele de compensate si gratuite, au mai fost scoase cateva medicamente: ''Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a modificat, prin doua ordine semnate de presedintele Cristian Vladescu, listele de medicamente de care beneficiaza asiguratii. Prin cele doua ordine sunt scoase medicamente, modificandu-se astfel, o HG prin care au fost aprobate listele de medicamente.
Conform ierarhiei actelor normative, printr-un ordin nu se pot schimba prevederile unei HG. Un Ordin poate schimba pretul, denumirea, dar nu poate scoate de pe liste medicamente.
Conform Legii 150 privind asigurarile sociale de sanatate, listele de medicamente se elaboreaza de catre MS si CNAS cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania si se aproba prin HG''.
Reprezentantii CNAS sustin, insa, ca ''modificarile nu pot fi facute de catre CNAS. Noi primim de la Agentia Nationala a Medicamentului modificarile privind denumirea medicamentelor de pe liste, preturile sau forma de prezentare. In acelasi timp, primim si lista cu medicamentele care au fost scoase de pe liste din cauza ca nu se mai produc''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.