Cine ar fi crezut, in afara analistilor ZIUA, ca surparea maretei URSS nu se va resimti si la granitele fostului imperiu, amenintand democratiile NATO de azi, chiar dupa 15 ani de la schimbul de stafeta KGB-FSB? Iata ca existenta unei fasii de ter
Cine ar fi crezut, in afara analistilor ZIUA, ca surparea maretei URSS nu se va resimti si la granitele fostului imperiu, amenintand democratiile NATO de azi, chiar dupa 15 ani de la schimbul de stafeta KGB-FSB? Iata ca existenta unei fasii de teritoriu, creatie concreta a lui Stalin, dovedeste, dupa 84 de ani, puterea vizionara a geostrategilor Rusiei, indiferent de coloratura artificiala a conducerii ei de-a lungul tuturor acestor ani. De la Petru cel Mare, la Stalin si la Putin, doctrina militara a Rusiei a ramas aceeasi. Cu ea se confrunta acum doua dintre puterile democratice ale lumii: Uniunea Europeana si Statele Unite. De modul in care se va opune Rusia acestora, cu inteligenta sa diabolica, depinde viitorul regiunii si, implicit, al Romaniei. (Victor RONCEA)
Vama, marul discordiei
Conflictul inghetat din Transnistria, o provincie secesionista ilegala a Republicii Moldova, a devenit in mod clar mai fierbinte din momentul in care Ucraina a inchis granita dinspre statul nerecunoscut, iar Rusia s-a rastit la Uniunea Europeana pentru sustinerea acordata mutarii ucrainene.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a criticat aspru, marti, Occidentul pentru sprijinirea noilor reguli vamale ucrainene, care "violeaza acordurile anterioare si agraveaza situatia umanitara destul de dificila din Transnistria". Declaratia sa a starnit ecourile unor comentarii facute de ambasadorul Kremlinului pe langa Uniunea Europeana, care a pus sub semnul intrebarii angajamentul Bruxelles-ului in regiune. "Amestecul Uniunii Europene a dus la gasirea unei solutii? Nu. A dus la un progres in negocieri? Nu" - a declarat Vladimir Chizhov pentru pagina electronica a "EU Observer".
Mutarea autoritatilor ucrainene de interzicere a tuturor importurilor venite, din regiunea separatista, fara stampila oficiala a vamii Republicii Moldova a fost salutata la Bruxelles. Marti, presedintia austriaca a Uniunii Europene s-a alaturat corului de aprobari, afirmand ca blocul celor 25 de state membre "va ramane ferm in favoarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova" si "condamna ferm eforturile actuale ale auto-proclamatelor autoritati ale Transnistriei de a crea o atmosfera artificiala de criza".
La inceputul acestei saptamani, Javier Solana (seful diplomatiei Uniunii Europene) si Comisia Europeana au sustinut interzicerea exporturilor fara stampila vamala, subliniind faptul ca astfel se va reduce criminalitatea organizata transfrontaliera. In orice caz, Moscova acuza Ucraina ca se lasa manipulata in a aplica presiuni economice asupra regimului din Transnistria favorabil Kremlinului.
Conform Ministerului de Externe al Federatiei Ruse, republica separatista pierde aproape 2,4 milioane dolari pe zi din cauza interzicerii importurilor nestampilate. De asemenea, Rusia priveste actualul acord vamal dintre Republica Moldova si Ucraina ca fiind o piedica majora pentru viitorul procesului de reglementare a pacii, dupa cum a declarat ambasadorul rus pe langa Uniunea Europeana.
Blocada Uniunii Europene
Pe de alta parte, Uniunea Europeana a negat orice fel de discutii despre o blocada, insistand ca scopul este constituit de asigurarea transparentei operatiunilor la frontiera - care are o reputatie de punct major de tranzit pentru droguri, arme si prostituate.
Blocul celor 25 de state membre are in prezent o patrula de granita formata din 50 de oameni in regiune - descrisa de analisti ca fiind "linia de frontiera dintre relatiile UE-Rusia" - pentru a-i ajuta pe oficialii vamali ucraineni sa limiteze traficul infloritor.
Regimul transnistrean este suspectat de multa vreme ca si-a investit interesele in mentinerea unui status-quo al ilegalitatii si dezordinii. Republica separatista este considerata ca un refugiu pentru traficantii de arme, persoane si droguri. Arme ale caror orgini pot fi urmarite pana in Transnistria si arsenalele armatei ruse din regiune au fost depistate in Cecenia si in regiunea separatista Abhazia din Georgia.
Conform presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, regimul transnistrean a furnizat armament si Irakului lui Saddam Hussein in cadrul unei colaborari cu Kremlinul. Liderul comunist al Moldovei acuza Transnistria ca produce si exporta armament de tipul sistemelor de rachete Grad si pistoale mitraliera Kalasnikov. Din punctul de vedere al lui Voronin, verificarile la frontiera constituie cea mai buna cale de eliminare a liderului transnistrean Igor Smirnov si a ciracilor sai din capitala auto-proclamata Tiraspol, fara a face rau cetatenilor din regiune.
"Agentii economici nu au nimic de ascuns. In ceea ce-i priveste pe liderii de la Tiraspol, acestia se tem ca va fi dezvaluit traficul de armament", a declarat Voronin pentru Televiziunea moldoveneasca. "Daca Republica Moldova si Ucraina isi vor mentine atitudinea, liderii de la Tiraspol isi vor pierde interesul in traficul de armament. Dupa aceea, nimeni nu va mai avea nevoie de Smirnov si de camarila sa".
Marti, Igor Smirnov si-a declarat retragerea din procesul de pace si se pare ca exista putine sanse ca fostul aparatcik sovietic sa se reintoarca la masa negocierilor. Calatorind cu pasapoarte rusesti si protejati de cei 1800 de militari rusi prezenti in regiune, nu este clar deocamdata de ce Smirnov si anturajul sau cleptocratic vor face concesii. Sau cum s-au exprimat partenerii lor moldoveni: "Viata lor este un paradis, astfel ca ar fi o naivitate sa ne asteptam ca ar renunta la paradis".
Statutul Transnistriei a constituit un motiv de disputa inca de la declararea independentei din 1991 care a declansat un scurt conflict armat cu fortele moldovenesti. Temerile de o Moldova reunita care s-ar alipi Romaniei raman puternice pe malul stang al Nistrului, care desparte minoritatea slava rusofila de majoritatea moldoveneasca, din ce in ce mai orientata catre Europa. De la acordul de incetare a focului din 1992, un grup alcatuit din Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Rusia si Ucraina (carora li s-au alaturat de curand, cu statut de observatori, Uniunea Europeana si Statele Unite) a incercat sa atinga o rezolvare a conflictului. Ultima incercare s-a soldat cu un esec pe 28 februarie 2006.
Copyright: United Press International


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.