Presedintele Traian Basescu "ii va baga in sedinta" pe euro-parlamentarii damboviteni pentru ca sunt ineficienti. Seful statului a facut acest anunt in cadrul unui interviu acordat ziarului ZIUA, la Congresul Partidului Popular European desfasurat
Presedintele Traian Basescu "ii va baga in sedinta" pe euro-parlamentarii damboviteni pentru ca sunt ineficienti. Seful statului a facut acest anunt in cadrul unui interviu acordat ziarului ZIUA, la Congresul Partidului Popular European desfasurat la Roma. Presedintele a recunoscut ca secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, l-a atentionat cu privire la euro-parlamentarii nostri, "pe care i-ar vrea mai implicati". Cu alte cuvinte, oficialul european a lansat un semnal din care se intelege ca trimisii parlamentului nostru la UE cam taie frunza la caini. Reactia presedintelui a fost pe masura: Voi avea o intalnire cu dansii... Prezenta PPCD si a PD la Congresul Partidului Popular European desfasurat la Roma nu a detensionat relatiile dintre cele doua partide autohtone, ci dimpotriva. Seful PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a aratat ca PD nu poate "arde" etapele pentru a deveni membru cu drepturi depline in PPE si ca statutul de observator este deocamdata cel mai potrivit. Aceeasi teza a lansat-o si Marko Bela, liderul UDMR, participant la lucrarile Congresului. Aparitia siglei democratilor pe fundalul unui ecran, in timpul discursului presedintelui Traian Basescu a starnit nemultumirea taranistilor si a delegatiei UDMR. Taranistii au considerat ca "taboul" cu presedintele tuturor romanilor alaturi de sigla unui partid este neconstitutional. (Mihai TOADER)
Presedintele cu ochii pe euro-parlamentari
Presedintele Traian Basescu sustine intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului ZIUA ca participarea sa la Congresul PPE de la Roma a fost in calitate de sef de stat la invitatia presedintelui popularilor europeni Wilfried Martens. El a declarat ca nu a intalnit nici o personalitate a PPE care sa respinga ideea integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. Prezentam interviul cu presedintele Traian Basescu.
Ce a insemnat pentru dumneavoastra participarea la acest Congres al Partidului Popular European de la Roma?
Eu nu am participat in alta calitate decat cea de presedinte al Romaniei, la invitatia presedintelui PPE, domnul Wilfried Martens. Si mi s-a parut important ca Partidul Popular European sa aiba un semnal de la presedintele unei tari cum este Romania, care se pregateste sa intre in Uniunea Europeana. Un semnal care sa spuna foarte clar urmatoarele: va respectam valorile, avem ca obiectiv al aderarii la UE data de 1 ianuarie 2007, Romania nu va fi un furnizor de probleme, ci, odata intrata in UE, va rezolva probleme.
"Raportul din mai va fi unul bun"
V-ati vazut aici, intr-o serie foarte lunga de intalniri bilaterale, cu aproape toate personalitatile importante din cadrul PPE. Banuiesc ca acest mesaj a fost transmis. Care a fost raspunsul lor?
In discutiile private, am mai adaugat un mesaj: raportul din mai al Comisiei Europene, dupa evaluarea noastra, va fi unul bun si cerem sustinere pentru ca la Consiliul din iunie de la Bruxelles sa se ia decizia integrarii Romaniei in UE incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Chiar daca, sa spunem, pe sectoare, pe anumite segmente care nu tin de activarea clauzei de salvgardare vor mai fi probleme si poate va mai fi un raport in noiembrie. Dar eu am sustinut ca decizia privind data de 1 ianuarie 2007 trebuie luata in luna iunie.
Atunci este cu atat mai important sa auzim care a fost raspunsul lor...
Exista optimism asupra posibilitatii atingerii acestui obiectiv si nu am intalnit nici o personalitate a PPE-ului care sa respinga ideea ca Romania trebuie sa intre in UE la 1 ianuarie 2007 si ca momentul deciziei finale poate fi la Consiliul European din luna iunie.
Si vi s-a spus si "atentie la ceva"?
Da. Voi fi foarte sincer: am fost atentionat de domnul Lopez (secretarul general al PPE, n.n.) cu privire la eficienta euro-parlamentarilor nostri pe care i-ar vrea mai implicati, sa explice mai mult situatia, in mod special acelor colegi europarlamentari care nu sunt foarte optimisti.
"Voi avea o intalnire cu euro-parlamentarii"
Dar presedintele nu se poate amesteca in viata parlamentului sau in activitatea trimisilor nostri la Parlamentul European! Atunci cum veti face sa le parvina un asemenea mesaj?
Voi avea o intalnire cu euro-parlamentarii nostri, dar faptul ca v-am spus acest lucru dumneavoastra, in cadrul acestui interviu, va face ca vestea sa ajunga la ei inainte de intalnirea mea cu dansii... (Interviu realizat de Cristian UNTEANU)
Relatii incordate la Congres
PPCD recomanda ca democratii sa ramana observatori
Fruntasii taranisti prezenti la Congresul PPE au explicat, ieri, fapul ca orice partid care vrea sa devina membru al PPE trebuie sa parcurga o serie de etape. "PPE nu face avansari la exceptional", a spus prim-vice PPCD Serban Bubenek, referindu-se la PD. Liderii taranisti au admis ca nu a existat pe ordinea de zi a Congresului o solicitare pentru a se pune in discutie obtinerea statului de membru-asociat de catre PD. Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD, a amintit insa ca intr-o rezolutie adoptata anul trecut de catre PPE se recomanda democratilor o buna colaborare cu taranistii, ceea ce nu s-a intamplat. Ciuhandu a mai spus ca taranistii au facut o oferta democratilor in vederea constituirii unui pol popular PD-PPCD, dar pana acum nu s-a facut nici un pas in acest sens. El a subliniat ca de o fuziune PD-PPCD nici nu se pune problema. Ciuhandu a mai spus ca din punctul sau de vedere statutul de observator este deocamdata cel mai potrivit pentru PD. De altfel, relatiile dintre membrii delegatiilor prezente la PPE - democrati, udemeristi si taranisti au parut sa fie foarte reci. Discursul presedintelui Traian Basescu a starnit nemultumiri printre taranisti pentru ca el si-a rostit speach-ul pe fundalul unui ecran pe care se afla steagul Romaniei alaturi de sigla PD, ceea ce in opinia lor a fost neconstitutional. Prezentarea a fost facuta insa de organizatori. Delegatii PPCD au apreciat ca prezenta presedintelui Romaniei la o reuniune a PPE e binevenita, dar au spus ca el ar trebui sa mearga si la reuniuni ale socialistilor si ale liberalilor europeni. Traian Basescu a fost invitat la Congresul PPE de presedintele Wilfried Martens.
Parteneriatul cu SUA
Seful statului roman a vorbit in fata participantilor la Congres despre necesitatea unui parteneriat solid cu SUA. "UE risca sa creeze un fals sentiment de securitate daca nu tine seama de pericolele din zona Marii Negre si trebuie sa construiasca o relatie solida cu SUA", a sustinut Traian Basescu. Discursul sau s-a concentrat pe riscurile de securitate din zona Marii Negre, subliniind ca aceeasi solidaritate care a fost demonstrata in cazul atacurilor teroriste trebuie sa fie dovedita si in fata altor fenomene cum ar fi migratia ilegala, traficul cu fiinte umane, traficul de droguri sau proliferarea armelor. (Corespondenta de la Roma, Anca HRIBAN )
Scandalul siglei
Liderul UDMR Marko Bela a catalogat ieri drept "o gafa destul de mare" pozitionarea siglei PD in spatele presedintelui Traian Basescu, in timpul discursului acestuia la Congresul PPE, in opinia sa vina nefiind a PPE, ci a celor "care au fortat nota si au impus sigla". Liderul Uniunii a sustinut ca prezenta presedintelui Basescu la Congresul PPE este binevenita, pentru ca presedintele face lobby pentru integrarea Romaniei in UE. "Greseala nu vine din partea PPE, ci a celor care au fortat nota si au impus sigla", a spus Marko Bela, refuzand sa precizeze la cine face referire.
El a mai apreciat ca PD va avea probleme in procesul de acceptare ca membru cu drepturi depline in PPE atata vreme cat nu isi schimba atitudinea. Si presedintele PPCD Gheorghe Ciuhandru a apreciat ca pozitiva prezenta presedintelui la Congresul PPE, dar a calificat drept inoportuna si inadecvata prezenta siglei PD in spatele presedintelui. Reprezentantul PD, Sorin Frunzaverde, a aratat, in schimb, ca sigla PD a fost o greseala care apartine organizatorilor. Sorin Frunzaverde a sustinut ca PD nu va avea nici o problema in evolutia sa ca viitor membru PPE si a calificat drept neimportante opiniile in legatura cu PD ale celor doua formatiuni romanesti care sunt deja membre, PPCD si UDMR. "Am venit aici la invitatia lui Martens. Ce ma intereseaza pe mine sigla? Nu e treaba mea ce pun ei pe pereti", a replicat presedintele Traian Basescu, in momentul in care a fost intrebat despre sigla PD din spatele sau. (R. P.)
Liberalii insista pentru condamnarea comunismului
PNL sustine demersul personalitatilor publice care cer "autoritatilor statului roman" denuntarea si condamnarea comunismului. Intr-o declaratie politica aprobata ieri, in Delegatia Permanenta a PNL, liberalii au precizat ca, in cel mai scurt timp, condamnarea oficiala a comunismului trebuie sa devina realitate "pentru a fi indeplinita dorinta poporului roman, manifestata inca din primele ore ale Revolutiei". Intr-o conferinta de presa sustinuta ulterior Delegatiei, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu si vicepresedintele Puiu Hasotti i-au replicat sefului statului, aratand ca pentru stigmatizarea ororilor comunismului nu este necesar nici un studiu stiintific. Hasotti a anuntat ca va prezenta luni, in plenul Senatului, o lista ampla de lucrari care demonstreaza negru pe alb ca regimul de trista amintire merita condamnat in ansamblu.
Probele: 1000 de carti
"Cu tot respectul fata de Traian Basescu care a solicitat un document din care sa reiasa ca regimul comunist trebuie condamnat si cat trebuie condamnat: regimul comunist trebuie condamnat in integralitate fiindca a fost cea mai mare oroare. Din '90 pana in prezent s-au scris aproape 1000 de volume despre comunism care arata ca regimul funest a fost o crima generala impotriva Romaniei. Luni, in Senat, voi prezenta o lista cu cele mai importante lucrari care arata ca regimul comunist trebuie condamnat in integralitatea sa", a spus Hasotti. El a adaugat ca liberalii sustin propunerea ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, privind organizarea in Romania a unei conferinte internationale pe tema crimelor comise in numele ideologiei comuniste. Tariceanu a spus ca o condamnare a comunismului venita ca pozitie oficiala din partea lui Basescu are o mai mare greutate decat daca ar fi lansata de Executiv deoarece presedintele reprezinta un "simbol" al Romaniei. El a incercat sa sustina insa ca PNL, prin adoptarea unei astfel de pozitii, nu ii solicita nici pe departe lui Basescu sa condamne in mod public comunismul.
PNL condamna amendamentul anti-Basescu
Pe de alta parte, Hasotti a insistat ca PNL nu are nici un amestec in cazul amendamentului referitor la capitanii de vase din proiectul Legii lustratiei. "Amendamentul a fost respins de parlamentarii PNL si de senatorul PD prezent la sedinta", a atras atentia el. "Mi se pare chiar o ineptie sa apara o astfel de prevedere intr-o lege. Mi se pare clar ca e vizat presedintele Romaniei si condamn astfel de formulari. Ma bucur ca parlamentarii Aliantei au avut o astfel de atitudine", a afirmat si premierul Tariceanu. (Razvan GHEORGHE, Ovidiu BANCHES)
Marko: PPE asteapta ca PD sa condamne comunismul
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri, la Roma, ca PD nu este pregatit pentru a fi membru cu drepturi depline al Partidului Popular European (PPE). Liderul UDMR, care participa la lucrarile Congresului PPE, a sustinut ca este nevoie ca democratii sa isi schimbe atitudinea si mentalitatea in ceea ce priveste relatiile cu UDMR, dar si cu minoritatile etnice in general. "PPE are o problema, ca in Parlamentul Romaniei este o singura formatiune membra, adica UDMR. Ar fi nevoie de un alt partid puternic, membru cu drepturi depline", a spus Marko. El si-a exprimat regretul fata de faptul ca PPCD nu a reusit sa depaseasca pragul de intrare in Parlament, fiind de parere ca acest partid are o tinuta serioasa si o doctrina crestin-democrata veritabila. In alta ordine de idei, Marko Bela a spus ca popularii europeni asteapta de la PD o condamnare a regimului comunist si ca, desi PPE nu va impune partidelor din Romania o anume atitudine, democratii nu sunt avantajati de ceea ce s-a intamplat cu alegerile pentru sefia CNSAS. PPCD a avut o opinie similara cu cea a UDMR, afirmand ca statutul de observator este cel mai potrivit pentru PD. La randul lor, democratii - prin vocea vicepresedintelui Sorin Frunzaverde - au declarat ca opiniile exprimate de UDMR si PPCD "nu au nici un fel de importanta". La intrebarile presei despre sustinerea pe care o au din partea UDMR si PPCD la PPE, Sorin Frunzaverde a spus ca democratii sunt sustinuti de PPE si de presedintele acestui partid, Wilfrid Martens. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.