Complexul National Muzeal "Astra" Sibiu prin Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder" a organizat expozitia de lucrari de arta plastica - desene in creioane colorate, tus, grafit si tapiserii. Expozitia a reunit semnaturile a 16 artisti de orig
Complexul National Muzeal "Astra" Sibiu prin Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder" a organizat expozitia de lucrari de arta plastica - desene in creioane colorate, tus, grafit si tapiserii. Expozitia a reunit semnaturile a 16 artisti de origine inuita, o populatie pana nu de mult nomada, originara din zona Cercului Polar din Canada.
Lucrarile, create intre 1960 - 2001, si expuse pe continentul american si in Europa, apartin Centrului de Arta "Macdonald Stewart" al Universitatii Guelph, Canada. Expozitia promoveaza lucrarile artistilor cunoscuti pentru dezvoltarea artei inuite contemporane, artisti care au si o recunoastere internationala prin valoarea lucrarilor lor. In limbajul inuktitut, inuit inseamna "oameni" si este un termen preferat celui de "eskimos".
Dupa cum arata Judith Nashby, de la Centrul din Guelph, "<>, cuvant inuktitut insemnand <>, sugereaza conceptul de <> in interiorul lumii spirituale, un aspect al credintei traditionale potrivit careia orice obiect, animat sau lipsit de viata, se manifesta atat intr-un taram fizic, cat si intr-unul spiritual. Cuvantul asingit a fost ales si cu trimitere la alte teme culturale explorate in lucrari, reflectand adaptarea inuitilor de la un stil de viata nomad traditional la o societate tehnologica moderna". In cadrul Muzeului de Etnografie Universala "Franz Binder" Sibiu, s-a desfasurat un proiect special, adresat in principal copiilor, menit sa faca accesibila aceasta cultura mai putin cunoscuta, in spiritul pledoariei pentru cunoasterea bogatiilor culturilor lumii.
Tema proiectului, intitulata Oamenii nordului polar din Canada (sa-i cunoastem pe inuiti), a fost un bun prilej pentru cei mici de a cunoaste traditiile si obiceiurile acestora, modul lor de viata si de adaptare la influentele altor culturi.
In universul expozitional li se vor prezenta mape de lucru cu imagini reprezentative culturii inuite si filme documentare. Copiii au avut ocazia, prin joc de rol, sa ilustreze ei insisi scene din viata inuitilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.