"Sunt intepenit de spate''. ''Ma doare spatele de nu mai pot sa ma misc''. Nu exista persoana care, cel putin o data in viata, sa nu fi avut dureri de spate. Acestea apar, indeosebi, la adultii cu varste sub 45 de ani a caror activitate presupune st

"Sunt intepenit de spate''. ''Ma doare spatele de nu mai pot sa ma misc''. Nu exista persoana care, cel putin o data in viata, sa nu fi avut dureri de spate. Acestea apar, indeosebi, la adultii cu varste sub 45 de ani a caror activitate presupune statul timp indelungat fie pe scaun, fie in picioare sau ridicarea de obiecte grele. Chiar si persoanele care fac sport, de performanta sau nu, si nu si-au ''incalzit'' muschii spatelui si ai abdomenului risca sa aiba dureri de spate. Totodata, fumatorii au predispozitie mai mare la aceste dureri.
Pe de alta parte, si o miscare gresita poate da dureri crunte de spate. Durerile de spate pot aparea in zona lombara sau in cea de mijloc. Nu este exclus ca acestea sa apara si la nivelul soldurilor sau al picioarelor. Precum in cazul majoritatii bolilor, si durerile de spate se ''impart'' in acute si cronice. Cele acute dureaza cateva zile, in timp ce ''cronicele'' dureaza cateva luni. Durerile cronice au, uneori, un mod ciudat de manifestare: dispar cateva zile, dupa care reapar.
Conform statisticilor, aproape 90 la suta dintre persoanele care sufera dureri acute de spate se refac, daca urmeaza anumite exercitii, dupa cel mult o luna. Exista cazuri in care si durerile determinate de hernia de disc se amelioreaza sau dispar dupa cel mult doua luni.

Exercitii fizice pentru ameliorarea durerilor de spate

De cele mai multe ori, ''tratamentul'' durerilor de spate consta si in efectuarea unor exercitii fizice de aerobic. ''Pacientii'' trebuie sa faca aceste exercitii numai la sfatul medicului si numai in centrele de recuperare unde specialistii stabilesc exercitii de aerobic pentru fiecare ''pacient'' in parte. De asemenea, sub indrumarea specialistilor, ''pacientii'' pot face terapie acvatica sau aerobic in apa. Chiar si dupa disparitia durerilor de spate, ''pacientii'' trebuie sa continue aceste exercitii fie acasa, fie in centrele de aerobic. Astfel, exista mari sanse ca posibilele dureri ulterioare sa nu mai fie la fel de puternice si de indelungate ca cele initiale.
Pe de alta parte, o jumatate de ora de exercitii de aerobic regleaza circulatia sanguina si determina organismul sa produca endorfine - moleculele care ajuta corpul uman sa lupte impotriva durerii.
Pe langa exercitiile de aerobic mai este recomandat mersul ''incet'', care nu exercita presiune asupra spatelui. Pentru persoanele care au probleme cu spatele sunt indicate plimbarile lungi, putandu-se ajunge si la cinci-sase kilometri pe saptamana. Totodata, sunt recomandate si exercitiile pe bicicleta stationara. In acest caz, insa, ''pacientii'' trebuie sa aiba grija sa pedaleze ''moderat'' pentru a nu forta muschii picioarelor si ai spatelui. Si dusurile cu apa calda amelioreaza durerile de spate. In acelasi timp, exista alifii si creme, care pot fi folosite pentru masarea zonelor cu dureri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.