Presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a acordat, in exclusivitate, un interviu ziarului ZIUA in care isi exprima speranta ca PPCD si PD vor ajunge la o intelegere, "astfel incat nu numai traditia si principiile sa poata fi re
Presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a acordat, in exclusivitate, un interviu ziarului ZIUA in care isi exprima speranta ca PPCD si PD vor ajunge la o intelegere, "astfel incat nu numai traditia si principiile sa poata fi reprezentate, ci si exercitiul puterii". Liderul popular a dat asigurari ca personal se declara in favoarea aderarii imediate a Romaniei la UE.
Care este opinia dvs. asupra a ceea ce se petrece acum in spatiul dreptei poltice romanesti si despre viitorul sau?
Sper ca PPCD si UDMR, cele doua partide care reprezinta miscarea noastra politica in Romania, sa poata fi capabile sa lucreze impreuna. Este unul dintre principiile pe care le-am aparat dintotdeauna la nivelul tuturor partidelor politice care ne reprezinta in toate statele membre sau viitoare state membre. Acesta este scopul nostru principal. Am acceptat Partidul Democrat drept un foarte nou partener al miscarii noastre politice, dar speram ca PPCD va ramane un factor important reprezentand interesele poporului roman in cadrul Partidului Popular European.
Ati insistat asupra rolului pe care trebuie sa-l aiba PPCD. Dar, fiind realisti, cum credeti ca acest partid mic va putea sa-si asume un asemenea rol, sa fie, cum ati spus de mai multe ori, pivotul in jurul caruia sa se coalizeze miscarea crestin-democrata in Romania?
Este evident ca acest partid reprezinta traditia si istoria. In ultimii ani, parcursul sau a fost unul extrem de dificil, iar Partidul Democrat reprezinta forta politica aflata la guvernare. Dar am avut mereu ambitia si speranta ca aceste doua partide sa gaseasca un teren comun de lucru si sa ajunga la o intelegere, astfel incat nu numai traditia si principiile sa poata fi reprezentate, ci si exercitiul puterii. Acest lucru reprezinta ceva foarte important pentru un partid cum este Partidul Popular European. Noi mentinem si aparam principiul ca dorim sa construim Europa si, pe de alta parte, ca suntem si cei care-si asuma responsabilitatea politica a acestei constructii. Iata cele doua elemente pe care le veti gasi mereu in activitatea noastra: apararea principiilor, dar si, la nivelul actiunii politice, nevoia de a fi prezenti, daca este posibil, in exercitarea puterii.
Cu putin timp in urma, intr-un interviu pentru ziarul ZIUA, domnul Hans-Gert Pottering, liderul grupului PPE din Parlamentul European, amintea de posibilitatea ca intreaga dreapta romaneasca sa poata candida pe liste comune in alegerile pentru eurodeputati. Dar suntem inca departe de o asemenea perspectiva. Ati transmis personal un asemenea mesaj colegilor romani?
Am facut-o cu ocazia ultimei reuniuni a Biroului nostru politic si mi s-au dat asigurari ca exista un inceput de contacte si negocieri. Am fost poate un pic prea optimist deoarece este vizibil ca toate aceste mesaje nu si-au gasit inca ecoul in teren...
Care este acum pozitia politica a PPE in ce priveste aderarea Romaniei la UE, dat fiind ca exista multe voci care spun ca tocmai din partea PPE ne vin cele mai multe si cele mai dure atacuri.
Aderarea Romaniei la UE, ca si cea a Bulgariei, este un lucru deja hotarat si va deveni in mod sigur o realitate de fapt. Asteptam acum avizul Comisiei Europene si de asta va depinde daca aderarea va avea loc imediat sau daca se va produce o intarziere de maximum un an. Noi am fost mereu in favoarea extinderii UE catre tarile care au suferit aproape jumatate de secol sub comunism. Evident ca trebuie indeplinite criteriile aderarii, dar putem spune ca nu se mai pune problema aderarii Romaniei. Nimeni nu se indoieste de asta. In discutie se afla acum o posibila amanare de maximum un an, dar eu, personal, ma pronunt in favoarea aderarii imediate.
Daca decizia va fi aceasta, deci 1 ianuarie 2007, va trebui sa va implicati direct in campania electorala pentru alegerile pentru Parlamentul European...
Sigur ca ne vom implica, dar numai pentru aspectele care tin de campania electorala propriu-zisa. Este o regula absoluta a PPE, anume de a nu interveni sau interfera in nici un fel cu ceea ce reprezinta viata politica a unei tari, ci doar la nivelul vietii politice europene. Acest principiu il vom respecta, fireste, si in cazul Romaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.