Un cutremur catastrofal, de peste 7 grade Richter, nu va avea loc in Vrancea in urmatoarea perioada, sustine profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), informeaza Rompre
Un cutremur catastrofal, de peste 7 grade Richter, nu va avea loc in Vrancea in urmatoarea perioada, sustine profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), informeaza Rompres. Marmureanu sustine ca in timpul cutremurelor din Asia a fost descarcata o cantitate foarte mare de energie, motiv pentru care specialistii considera ca in Romania nu va avea loc un cutremur puternic in 2006 si nici in perioada imediat urmatoare. "Cu aproape 95% probabilitate, nu vom avea cutremure catastrofale in urmatoarea perioada in Romania. Vrancea este sub o puternica influenta a acestei zone tectonice a blocului indo-australian. Deocamdata sa stam linistiti, ca nu sunt probleme", a precizat Gheorghe Marmureanu.
Pe de alta parte, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) va dezvolta un sistem de alarmare a turistilor din zona Vama Veche - Mangalia, in eventualitatea producerii unui tsunami in Marea Neagra. Profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul INCDFP, a precizat ca exista pericolul de tsunami in Marea Neagra, in special in zona orasului Mangalia. "In Mangalia pot sa apara valuri tsunami, in urma unor cutremure in zona Sablea. Exista o falie seismica in Marea Neagra care trece undeva la sud de Mangalia. La 31 martie 1901 aici fost un cutremur de 7,2 grade Richter care a produs valuri tsumani de patru metri inaltime", a spus Marmureanu. Directorul INCDFP afirma ca sistemul de avertizare pentru tsunami este unul similar cu cel realizat la Plostina, Vrancea care avertizeaza, in timp real, cutremurele. "Sistemul e mult mai simplu de realizat, pentru ca viteza undelor seismice este de 10 ori mai mare decat viteza undelor tsunami. Vom stii despre producerea de tsunami cu mult inainte ca valul sa ajunga la mal", a precizat Marmureanu, care crede ca acest proiect ar putea deveni functional in 2007. Marmureanu a precizat ca Institutul pe care il conduce va realiza in Dobrogea un sistem integral de avertizare seismica, atat pentru tsunami cat si pentru detectarea seismelor din zona centralei nucleare de la Cernavoda. Acest sistem inseamna implementarea unor senzori seismici la Chilia, la Targusor, dar si introducerea unor senzori subacvatici in Marea Neagra, in zona faliei Sabla. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.